Waarom vliegt de luchtmacht in formatie boven West-Vlaanderen? “Deze operatie is een echt huzarenstukje”

Wie de voorbije dagen zware transportvliegtuigen en jachtvliegtuigen in formatie boven West-Vlaanderen zag vliegen, kreeg alvast een voorsmaakje van wat Defensie op 21 juli in Brussel zal tonen. Achter die indrukwekkende passage zit maanden voorbereiding en militaire precisie. Majoor-vlieger Jonas Van Hellemont, piloot op Airbus A400M bij de 15e Wing in Melsbroek, legt uit waarom die oefenvluchten nodig zijn en hoe moeilijk het is om alles tot op de seconde juist te krijgen.

“Het luchtdefilé lijkt voor veel mensen misschien een kort rondje vliegen boven Brussel, maar er gaat een enorme logistieke keten achter schuil”, zegt Majoor Van Hellemont. “Die voorbereiding start ongeveer acht maanden voor het défile. Van planning tot coördinatie met de andere onderdelen van Defensie. De oefenvluchten boven West-Vlaanderen hebben een duidelijke reden. Vanuit de verschillende basissen – Florennes, Beauvechain, Kleine-Brogel, Melsbroek en Koksijde – sluit elke formatie op het juiste moment aan in de juiste volgorde. Boven West-Vlaanderen vliegen we in verschillende holdings om op het juiste moment op te lijnen richting Brussel. West-Vlaanderen, waar het terrein lager ligt en het luchtruim minder complex is, is ideaal om de formaties netjes in de juiste volgorde te brengen.”

Op de seconde precies

Boven Brussel vliegen de verschillende luchtmachtonderdelen, van helikopters tot straaljagers, tot op de seconde juist over het Koninklijk Paleis. “Onze uurwerken zijn afgestemd op de atoomklok, iedereen weet tot op de seconde wanneer hij waar moet zijn. Tussen de verschillende formaties zit telkens dertig seconden speling. Dat lijkt weinig, maar het is nodig voor de commentatoren aan de grond én voor de veiligheid.”

“Onze uurwerken zijn afgestemd op de atoomklok, iedereen weet tot op de seconde wanneer hij waar moet zijn”

De snelheden verschillen enorm: “Een F-16 vliegt 550 km/u, een A400M ongeveer 400 km/u, een helikopter amper 170 km/u. Daarom halen de snellere toestellen de tragere onderweg in. Net voor Brussel sluit alles weer netjes aan. Het defilé opent traditioneel met zes F-16’s, daarna volgen de helikopters en vervolgens de rest van de luchtvloot.”

“De as waar we ons op uitlijnen loopt ongeveer gelijk met de E40 richting Brussel. Daarbij zit er slechts 200 voet (60 meter) hoogteverschil en 60 tot 150 meter lateraal verschil tussen de toestellen. De hele operatie is een huzarenstuk op vlak van timing en precisievliegen.”

Test voor hele logistieke keten

Het defilé is meer dan een mooie foto voor het publiek. “Voor de crews is het een volwaardige trainingsopdracht. Timing, formatievliegen, precisie: wat we hier oefenen, passen we ook toe in echte operaties. Wanneer je parachutisten moet droppen of doelen moet aanvallen, is te vroeg of te laat geen optie.”

Wie de voorbije dagen zware transportvliegtuigen en jachtvliegtuigen in formatie boven West-Vlaanderen zag vliegen, kreeg alvast een voorsmaakje van wat Defensie op 21 juli in Brussel zal tonen.
Wie de voorbije dagen zware transportvliegtuigen en jachtvliegtuigen in formatie boven West-Vlaanderen zag vliegen, kreeg alvast een voorsmaakje van wat Defensie op 21 juli in Brussel zal tonen. © Tom Brinckman

“Bovendien hebben we doorheen het jaar weinig kansen om met drie A400M’s samen in formatie te vliegen. De trainingsdagen en het defilé zelf zijn dé uitgelezen kans om ervaren piloten opnieuw te kwalificeren en jonge piloten hun formatiekwalificatie te laten behalen. Die kwalificaties zijn essentieel, zowel voor de veiligheid als voor de operationele inzetbaarheid van onze crews.”

Maar Van Hellemont benadrukt: “Het gaat niet enkel om de piloten. De hele logistieke keten wordt getest: van de onderhoudsteams die drie A400M’s tegelijk klaarstomen tot de planners die alles tot in de puntjes afstemmen. Iedereen binnen zijn specialiteit draagt bij om te tonen hoeveel vliegtuigen we in korte tijd in de lucht kunnen krijgen.”

“De grootste stressfactor? Bij ons noemen we dat al lachend de ‘drash national’. Het weer bepaalt alles”

“De grootste stressfactor? Bij ons noemen we dat al lachend de ‘drash national’,” zegt Van Hellemont. “Dat is Defensie-jargon voor de zorg om het weer op de nationale feestdag, want die bepaalt of we al dan niet kunnen vliegen.” De verantwoordelijke voor het defilé bekijkt gegarandeerd meerdere keren per dag de weersvoorspellingen.

Vooral lage bewolking kan de hele planning in de war sturen. “Bij zo’n defilé moeten we visueel in formatie kunnen blijven vliegen. Als het zicht beperkt is, wordt het moeilijk om de veilige afstanden visueel te bewaren en strak op lijn te blijven. Dan moeten we soms op het laatste moment delen van het defilé schrappen of toestellen zoals de MRTT (tankervliegtuig) aan de grond houden.”

Toch blijft het een bijzonder moment voor de piloten. “Op gewone dagen vliegen wij net rond Brussel om het luchtruim te vermijden. Op 21 juli is het de enige dag dat we er níét rond moeten, maar er net over mogen. Dat beseffen we goed.”

Als het opvalt, is er iets misgelopen

Voor Van Hellemont is het defilé ook een manier om te tonen waar de luchtcomponent voor staat. “Veiligheid, precisie, professionaliteit. Iedereen doet zijn job tot in de puntjes, of het nu in de cockpit is of op de grond. Als alles perfect loopt, lijkt het vanzelfsprekend. Maar zodra het publiek merkt dat iets niet klopt, weten wij dat er iets fout liep. Dat is het rare aan ons werk: als niemand iets opmerkt, hebben we het goed gedaan.”

The post Waarom vliegt de luchtmacht in formatie boven West-Vlaanderen? “Deze operatie is een echt huzarenstukje” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Strandbar in Knokke-Heist zet voor het eerst securitymensen in: “Kan op heel drukke dagen een meerwaarde zijn”

Strandbar Het Lichttorenstrand in Knokke-Heist heeft afgelopen weekend voor het eerst enkele securitymensen ingezet. Als test, zegt uitbater Kevin Caes. “De bedoeling is in de eerste plaats om de klanten een gerust gevoel te geven. Want voor de duidelijkheid: iedereen blijft hier welkom. Maar op heel drukke dagen zou het een meerwaarde kunnen zijn om de toestroom in goede banen

Lees meer »

Anne Teresa De Keersmaeker ontvangt prestigieuze Praemium Imperiale-prijs

Choreografe en danseres Anne Teresa De Keersmaeker ontvangt op 22 oktober de prestigieuze Japanse Praemium Imperiale-prijs voor theater/film. Dat laat haar Belgische dansgroep Rosas dinsdag weten. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt door de Japan Art Association in de disciplines schilderkunst, beeldhouwkunst, architectuur, muziek en theater/film.

Lees meer »

EU schort tegenmaatregelen tegen VS op tot begin augustus

De Europese Unie gaat de opschorting van de tegenheffingen op Amerikaanse goederen verlengen tot begin augustus. Voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, blijft inzetten op een “onderhandelde oplossing” om de Amerikaanse heffing van 30 procent op alle goederen te voorkomen.

Lees meer »

Branden Grand Canyon blijven zich verder uitbreiden

De twee natuurbranden die woedden nabij de Grand Canyon, in de Amerikaanse staat Arizona, breiden zich verder uit. Er is een gebied van bijna 10.000 hectare verloren gegaan, berichten Amerikaanse media. De grootste brand is volgens CBS News in 24 uur twintig keer zo groot geworden.

Lees meer »

VAN ANTWERPEN NAAR HOBOKEN, USA: een stadje zoals Linkeroever, je gaat ernaartoe voor het uitzicht op de beroemdste skyline ter wereld

Onze reporter reisde door de Verenigde Staten van Donald Trump. Niet naar de grote steden of spectaculairste trekpleisters. Wel naar zeven plaatsen waar zelden of nooit toeristen komen, maar die in Antwerpse oren vele bellen zullen doen rinkelen. Vandaag: Hoboken, een stadje in New Jersey dat vooral uitblinkt door zijn uitzicht op de beroemdste skyline ter wereld.

Lees meer »