Steffie Van Neste (31) woont tegenwoordig in Gent, al groeide ze op in Dentergem en liep ze school in De Bron in Tielt. Ze doctoreerde in 2022 in negentiende-eeuwse Franse literatuur aan de Universiteit Gent en heeft met ‘Therapie met Bovary’ een boek geschreven over hoe Stendhal, Balzac, Flaubert en hun collega-schrijvers ons de wereld beter kunnen doen begrijpen.
Meestal staan ze stof te verzamelen in een boekenkast. Vuistdikke boeken die vandaag nog zelden gelezen worden. De ‘Klassiekers’. In ons taalgebied gaat het om Multatuli of Conscience, in de Franse literatuur gaat het om Madame Bovary van Flaubert, De Graaf van Montecristo van Dumas of de kleppers van Maupassant, Zola of Balzac.
“19de-eeuwse literatuur heeft een stoffig imago. Maar wie denkt dat Franse klassiekers passé zijn, heeft het mis. Achter die boeken gaan heel herkenbare verhalen schuil, waar we vandaag nog altijd een boodschap aan hebben”, steekt Steffie Van Neste van wal. “Dat gaat van de Grote Vragen, zoals ‘wat is geluk’ of ‘wat is wreedheid’, tot andere levenslessen. La Chartreuse de Parme van Stendhal bood me liefdesadvies. Van Maupassant leerde ik dan weer over nesteldrang en het huisje-tuintje-boompje. En hoe dat ook fout kan lopen.”
Emma Bovary als heldin
Al sinds ze klein was, spiegelt Steffie zich aan de personages in verhalen. “Narratieven voeden me. Ik groeide op in het kapsalon van mijn moeder in Dentergem en liep school in De Bron in Tielt. In het kapsalon kon ik uren luisteren naar de gesprekken. Bij mijn grootouders verloor ik me dan weer in ‘De Gouden Jeugdcollectie’ en ‘De Grote klassiekers’, twee reeksen uitgegeven door Het Laatste Nieuws. Daarnaast bracht ik veel tijd door in de plaatselijke bibliotheek.”
“In het eerste jaar aan de universiteit hadden we les over Honoré de Balzac. En over hoe zijn personages opgroeiden in een veranderde wereld na de Franse Revolutie. Ik herkende me in de personages. En toen ik later Flaubert ontdekte, was het liefde op het eerste gezicht. Emma Bovary is mijn grote heldin (de roman vertelt het verhaal van een ongelukkige doktersvrouw die ontsnapt aan de realiteit door haar romantische dromen te voeden met literatuur. Ze kan feit en fictie moeilijk scheiden en sterft op 27-jarige leeftijd, red.). Dat boek is een van dé drijfveren geweest in mijn leven.”
Destructief
Nog een voorbeeldje van hoe de schrijvers van toen ook vandaag nog relevant zijn? “We hebben nog nooit zoveel vrijheid gehad. Maar daardoor is alle richting ook weg en is men op zoek naar zingeving. Dat is niet nieuw. In La Confession d’un enfant du siècle van Alfred de Musset, dat zich afspeelt na de val van Napoleon, verveelt de jeugd zich. Ze willen alleen nog maar feesten. Maar uiteindelijk vervallen ze in cynisme en begint de jeugd zich destructief te gedragen. Omdat men geen doel heeft.”
“Als ik maar één lezer kan laten voelen wat verhalen met een mens doen, is het al geslaagd”
Het boek van Steffie is voor alle duidelijkheid geen academisch werk. “Ik neem de lezer als het ware mee op reis doorheen mijn boekenkast. En daarmee eigenlijk ook doorheen mijn leven. Als ik in Gent ging studeren, voelde ik me als Balzacs Eugène de Rastignac of Flauberts Frédéric Moreau, twee provincialen die hun geluk in de hoofdstad willen beproeven. Vroeger kon ik geen moment stilzitten. Ik werd gedreven door passie. Nog altijd werk ik graag hard en veel, maar Honoré de Balzac, die ook heel intens leefde, leerde me dat je in het moment moet leven.”
(Lees verder onder de foto)

“Allemaal zaken die mij vooruit geholpen hebben op cruciale momenten in mijn leven. Dit boek schreef ik, omdat ik al vaak heb ervaren, heb meegemaakt, hoeveel inzicht, troost en verwondering het lezen van romans biedt. Als ik maar één lezer kan laten voelen wat verhalen met een mens doen, is het voor mij al geslaagd. Sinds het boek uit is, heb ik al van verschillende mensen berichtjes gekregen dat ze dankzij ‘Therapie met Bovary’ terug aan het lezen geslagen zijn. En dat is een fantastisch compliment.” (SV)
‘Therapie met Bovary’ is uitgegeven bij Borgerhoff & Lamberigts, telt 184 pagina’s en kost 22,99 euro.
The post “Stoffig imago, maar Franse klassiekers zijn zeker niet passé”: Steffie Van Neste debuteert met ‘Therapie met Bovary’ is provided by KW.be.