Miss België-organisator Darline Devos betreurt uitspraken Kenza Ameloot en Cilou Annys: “Straks heb ik een psycholoog nodig”

Darline Devos reageert geschokt op de kritiek van ex-winnaressen Kenza Ameloot en Cilou Annys aan het adres van de organisatie van Miss België. “Ik zeg niet dat ik perfect ben, maar ik bescherm die meisjes als een echte moederkloek.”

De organisatie van Miss België ligt onder vuur. Kenza Ameloot, een Gentse die de verkiezing in 2024 won, uit in verschillende media felle kritiek. Zo zou de organisatie alleen maar uit zijn op geld en haar in de steek gelaten hebben toen een naaktfoto circuleerde op het internet. Darline Devos (61), die Miss België runt vanuit haar kantoor in Waregem, reageert geschrokken op de hele hetze. “Ik had dit helemaal niet voelen aankomen. Ik heb Kenza eind mei nog aan de lijn gehad en toen was er geen vuiltje aan de lucht.”

Volgens de West-Vlaamse, die de verkiezing al meer dan 20 jaar organiseert, zijn de beschuldigingen van Kenza Ameloot overdreven of zelfs helemaal niet correct. “Eerst en vooral: we hebben haar meer betaald dan ze beweert. Bovendien krijgen onze missen behalve een loon ook een tankkaart, een auto, heel veel kleren, worden ze betaald om wekenlang naar het buitenland te gaan voor een internationale verkiezing… De deelname aan Miss Universe bijvoorbeeld kost ons 20.000 euro. Trouwens: zij denken dat wij voor alles geld krijgen, maar dat klopt niet. Er zijn heel veel niet-betalende opdrachten ook.”

Op basis van capaciteiten

Dat meisjes onder druk gezet worden om er geld tegenaan te gooien, ontkent Darline Devos ook. “Dat klopt zeker niet. Niks is verplicht. Wij proberen inderdaad wat drukwerk te verkopen, maar iedereen is vrij om daar wel of niet in mee te gaan. En je maakt zeker niet meer kans op het kroontje door er meer geld in te steken. Miss België wordt verkozen op basis van haar capaciteiten, omdat ze een goeie miss is.”

“Omdat ze sociaal is, sterk in communicatie, omdat de jury het meest onder de indruk is van die persoon. Denk je dat juryleden weten wie veel geld in de verkiezing heeft en wie niet? Helemaal niet! In een verkiezing moet je objectief stemmen, op basis van capaciteiten. Sterker: als ik merk dat iemand mij probeer te te beïnvloeden door financiële beloftes, dan loop ik daarvan weg.” (lees verder onder de foto)

Darline Devos en Kenza Ameloot in betere tijden op Waregem Koerse.
Darline Devos en Kenza Ameloot in betere tijden op Waregem Koerse. © BELGA

Er is ook heel wat te doen om een naaktfoto van Kenza Ameloot die zou verspreid zijn. De organisatie reageerde daar volgens de ex-winnares te laks op. “Dat was helemaal geen naaktfoto”, zegt Darline Devos. “Dat was een close-up van een meisje wiens gezicht geschminkt was. De make-up artist had die op Instagram gezet omdat ze trots was op het resultaat. In de verte, als je heel erg inzoomde, kon je zien dat meisjes zich aan het omkleden waren. En daar was ergens heel wazig de zijkant van een borst te zien.”

“Maar niemand kon weten dat dat Kenza was, behalve als je er bij was en weet welke outfit ze droeg. Bovendien is er écht niemand die zo hard inzoomt op een Instagramstory. Dit verhaal is, letterlijk en figuurlijk, uitvergroot. Toen Kenza daarover bij ons aanklopte, hebben we meteen – in het weekend nota bene – onze advocaat gebeld. Die verzekerde ons dat de media die foto niet zouden publiceren, want het was daarover dat Kenza zich vooral zorgen maakte. Ik zie niet in wat we meer hadden kunnen doen.”

Niet perfect

De organisatrice betreurt dat ook Cilou Annys zich nu kritisch uitlaat. “Ik was al vreselijk onder de indruk van wat ze in februari zei in jullie krant. Dat onze organisatie vastgeroest is? Maar ze volgt de verkiezing al jaren niet meer”, zucht ze. “Dat Kenza en Cilou nu zulke dingen zeggen, doet me heel veel pijn. Weet je, niemand is perfect. Ook ik niet. Elk jaar hebben we een andere miss, met een ander karakter. Andere dromen. We moeten ons elk jaar aanpassen, alles wat we meemaken is voor het eerst. Ik kan niet zeggen dat ik altijd op alles perfect reageer. Maar je moet wel samen verder, als een team.” (lees verder onder de foto)

Darline Devos met Cilou Annys en ontwerper Nicky Vankets.
Darline Devos met Cilou Annys en ontwerper Nicky Vankets. © BELGA

Cilou Annys vindt dat het comité Miss België beter een psycholoog in dienst zou nemen om de meisjes te begeleiden. Geen goed idee, vindt Devos. “Ik ga eerlijk zijn: straks heb ik er zelf één nodig”, lacht ze. “Ik vind dat eigenlijk een beetje bij de haren gegrepen. Die meisjes gaan nergens alleen naartoe, er is altijd iemand mee. We babbelen veel met de Miss, proberen hen altijd op hun gemak te stellen, vragen hoe ze dingen zien… Ze worden bij alles betrokken.”

“Natuurlijk kan het goed zijn dat ik destijds, toen Cilou onze Miss was, anders was dan vandaag. Maar ik wil altijd goed doen voor iedereen en probeer altijd te zorgen dat iedereen zich comfortabel voelt. Ik bescherm die meisjes als een moederkloek. Zo heb ik er vorig jaar nog voor gezorgd dat een podcast met Kenza niet verscheen, omdat ze zich er slecht bij voelde. Maar dat zegt ze nu natuurlijk niet.”

Veel steun

De organisatrice vertoeft momenteel in het gezelschap van de nieuwe kandidates. “Ik voel heel veel steun vanuit die groep”, zegt ze. “Het is erg wat je meemaakt, zeggen ze. Ik kreeg eerst veel vragen, vooral over die naaktfoto. Maar ze snapten het, toen ik het uitlegde. Nu komen ze spontaan naar mij, om me te steunen. Uiteraard trek ik me daaraan op. Ik zie trouwens ook meisjes die voor de tweede keer meedoen. Als de organisatie niet oké is, dan doe je dat niet.”

Het is niet voor het eerst dat Miss België onder vuur komt te liggen. Zo laait de discussie over het bikinidefilé geregeld op en eerder dit jaar maakte de Oost-Vlaamse Flore Pensaert (27), die in hetzelfde jaar als Ameloot deelnam aan de verkiezing, verschillende Tiktok-video’s waarin ze “wantoestanden binnen de organisatie” aankloeg: de hoge kosten die bij de verkiezing komen kijken, wurgcontracten en oneerlijk spelverloop.

Raakt Darline Devos dat niet beu? “Eerst en vooral: Flore Pensaert is uit de wedstrijd gezet nadat ze mij op Instagram een ‘onbeleefde kankerhoer’ had genoemd. Ik laat mij niet verwijten door kandidaten”, zegt ze. “Maar neen, ik geraak het niet beu. Op dagen als vandaag ben ik uiteraard niet gelukkig, maar na regen komt zonneschijn. Mijn geluk is zien hoe die meisjes genieten van de wedstrijd en openbloeien. Zien hoe ze allemaal sterker worden, ook wie niet wint. Daar word ik echt gelukkig van.”

The post Miss België-organisator Darline Devos betreurt uitspraken Kenza Ameloot en Cilou Annys: “Straks heb ik een psycholoog nodig” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

IN BEELD – Een en al sfeer op zonnig Cactusfestival

Het Cactusfestival in het Brugse Minnewaterpark is ondertussen halverwege. Op zaterdag 12 juli treden onder andere The Bony King of Nowhere, Minyo Crusaders en Sylvie Kreusch op. Onze fotograaf Davy Coghe ging langs om de stralende gezichten vast te leggen op deze zonnige zaterdag.
The post IN BEELD – Een en al sfeer op zonnig Cactusfestival appeared first on

Lees meer »

EXCLUSIEF. “We moeten wel risico’s nemen, anders verdienen we amper iets”: technici getuigen over incidenten bij Fluvius installaties

Gaslekken, kortsluitingen en ontplofte elektriciteitskasten. Het is maar een greep uit de incidenten die gebeuren bij installaties van netbeheerder Fluvius. Gisteren vertelde technicus Jens* nog aan HLN hoe hij zwaargewond raakte bij werken voor Unit-T, een grote onderaannemer van Fluvius. Vandaag delen 10 andere werknemers hun bezorgdheden met onze onderzoekscel, onder wie manager Wim* en installateurs Achraf*, Johan* en Younes*:

Lees meer »

Tot eind dit jaar geen vacatures meer open gezet bij stadsdiensten

De stad Dendermonde voert een tijdelijke vacaturepauze in tot eind 2025. “Deze vacaturepauze creëert de ruimte om te bekijken welke dienstverlening we in de toekomst willen versterken en op basis daarvan een doordachte personeelsplanning op te maken voor de komende beleidsperiode”, zegt schepen van Personeel Laurens Hofman (Vernieuwing).

Lees meer »

Ongewenste zwangerschappen en risicovolle operaties: dit zijn de onverwachte nadelen van afslankmiddelen als Ozempic

Ons land telt al zeker negen ‘Ozempic-baby’s’. Ongewenst zwanger worden blijkt een van de mogelijke neveneffecten te zijn van vermageringsmiddelen als Ozempic, Wegovy of Mounjaro. Zijn er nog andere onverwachte nadelen? En wegen de voordelen van de geneesmiddelen hier wel tegen op? “Operaties waarvoor je in slaap wordt gedaan, kunnen risicovol zijn als je zo’n afslankmiddel neemt”, weet endocrinoloog Bart

Lees meer »

“Ik heb de dood overleefd, nu leef ik voor muziek”: Heusdense dj staat voor het eerst op Tomorrowland

Twee masterdiploma’s, een eigen marketingbureau, een opleiding elektronische muziek én een coma die hem bijna het leven kostte … Producer en dj Dahr (29) uit Heusden-Zolder is geen toevalstreffer. Als zoon van een Vlaamse moeder en Turkse vader leeft hij tussen werelden én beats. Muziek is zijn leven, maar pas sinds anderhalf jaar staat hij achter de draaitafels. Nu staat

Lees meer »