Het lokaal bestuur van Diksmuide zet menstruatiewelzijn in de kijker door menstruatieproducten gratis ter beschikking te stellen én in te zetten op het verspreiden van correcte info. Een automaat in de openbare damestoiletten van sportcomplex De Pluimen is een eerste stap.
1 op de 8 meisjes tussen 12 en 25 jaar hebben soms geen geld genoeg om menstruatieproducten te kopen. Bij meisjes die in een kwetsbare situatie opgroeien stijgt dat zelfs naar 45%. Dat blijkt uit een onderzoek van hulporganisatie Caritas. Door het ondersteunen en starten van verschillende initiatieven wil het Sociaal Huis het thema mee(r) op de agenda plaatsen.
Drempels weg
Om zoveel mogelijk drempels weg te nemen, installeerde het lokaal bestuur een automaat in de damestoiletten in de centrale gang van het sportcomplex. Meisjes en vrouwen die verrast worden door hun maandstonden of die geen toegang hebben tot menstruatieproducten, kunnen hier een gratis maandverband of tampon komen halen. Het gaat om een automaat met een tijdslot die slechts 1 exemplaar per minuut vrijgeeft, om misbruik tegen te gaan.
“Bij de automaat hangt ook de nodige duiding om bewustwording rond het thema te vergroten en het taboe wat te doorbreken. De eerste automaat komt er dankzij schenkingen van inwoners Wim en Marijke die het thema genegen zijn. Hun spontane giften maakten de plaatsing en (aan)vulling van de automaat mogelijk”, licht schepen Katleen Winne toe.
Inspiratie voor anderen
“Menstruatiewelzijn gaat niet alleen over de toegang tot voldoende producten, maar ook over het beschikken over correcte kennis en het doorbreken van schaamte”
“Hopelijk inspireert het engagement van Wim en Marijke ook anderen. We willen graag nog enkele automaten op publieke plaatsen in de stad. Daarnaast willen we op termijn ook een gratis startkit kunnen voorzien voor elk meisje uit het zesde leerjaar met daarin, behalve menstruatieproducten, ook een aantrekkelijke folder die antwoord geeft op heel wat vragen. Menstruatiewelzijn gaat immers niet alleen over de toegang tot voldoende producten, maar ook over het beschikken over correcte kennis en het doorbreken van de schaamte die vaak samenhangt met dit compleet natuurlijke gegeven”, vervolgt de schepen.In de inkomhal van sportcomplex De Pluimen staat er ook een inzamelbox om menstruatieproducten in te deponeren en zo de voorraad verder aan te vullen.
Samenwerking met scholen
De welzijnsdienst wil in de toekomst graag samenwerken met de scholen om degelijke infosessies uit te werken. De focus zal eerst op de derde graad van de basisschool liggen. Op die manier kunnen jongere leerlingen al goed geïnformeerd aan de start verschijnen.
Zelf een steentje bijdragen?
Wie zelf een steentje wil bijdragen, kan dat op verschillende manieren. Menstruatiemateriaal op overschot? Dat kun je deponeren in de inzamelbox in de centrale hal van sportcomplex De Pluimen. Het Sociaal Huis verdeelt een deel van het ingezamelde materiaal, de rest gaat naar de scholen. Wil je, net zoals Wim en Marijke, een volgende automaat sponsoren? Neem dan zeker contact op met het Sociaal Huis via [email protected] of 051 793 793. Ben jij een gynaecoloog, vroedvrouw of andere specialist die wil helpen meedenken over hoe we correcte info op een duidelijke en aangepaste manier tot bij de leerlingen kunnen brengen?
The post Diksmuide zet in op menstruatiewelzijn met automaten en samenwerking met scholen is provided by KW.be.