Elke week richten we hier de schijnwerpers op warme projecten voor kanszoekende kinderen en jongeren. Initiatieven die een hart hebben voor West-Vlaanderen en die aandacht verdienen. Maak vandaag kennis met Bokkeslot.
Wat doet Bokkeslot?
Bokkeslot ontstond in 1991 uit de speelpleinwerking van Deerlijk als een traditionele kinderboerderij, een plek waar kinderen op een speelse manier het boerderijleven konden leren kennen door zelf de handen uit de mouwen te steken. Maar intussen worden niet alleen kinderen bereikt. Het is doorheen de jaren een plaats geworden waar kinderen, jongeren, vrijwilligers en mensen met zorgbehoeften op een ongedwongen en ervaringsgerichte manier hun zorgen even kunnen vergeten. Tijdens het schooljaar komen geregeld klassen langs om het boerderijleven te leren kennen, in de vakantie kunnen jongeren er hun hart ophalen op druk bijgewoonde boerderijkampen.
De boerderij moet even voor ademruimte zorgen
Maar Bokkeslot verlegt ook graag grenzen. Zo zet Bokkeslot bijvoorbeeld straks met de steun van een Hart voor West-Vlaanderen ook een project op voor jongeren die dreigen (definitief) geschorst te worden van school. De boerderij moet even voor ademruimte zorgen om de schoolloopbaan nadien alsnog succesvol af te ronden.
Steeds meer werkt Bokkeslot daarvoor samen met vrienden, buren en vrijwilligers. “We kunnen steeds meer rekenen op een fijne groep vrijwilligers met wie we fantastische dingen doen. Zo experimenteerden we onlangs met een zelfpluktuin waar zo’n 80 gezinnen gebruik van maakten. Nu gaan we een stap verder: we leggen een voedselbos aan waar we planten en bomen zullen planten om de grond te verrijken. De oogst verkopen we in onze hoevewinkel”, vertelt coördinator Willem Labeeuw.
Wat is Bokkeslot?
Bokkeslot ontstond in de schoot van de speelpleinwerking van de gemeente Deerlijk waar ook Willem Labeeuw actief was als monitor. Als gepassioneerde boerenzoon startte hij de kinderboerderij op in de ouderlijke hoeve aan de Pontstraat in Deerlijk. Nadien verhuisde Bokkeslot naar de huidige locatie aan de Tapuitstraat, Willem is er nog steeds coördinator.
Samen met een heuse ploeg vrijwilligers bereidt hij er nu de verhuis voor naar een nieuwe plek voor de kinderboerderij aan de Vichtsesteenweg.
Wat kan jij doen voor Bokkeslot?
Je kan op verschillende manieren de werking van Bokkeslot steunen. Giften zijn welkom, maar ook door een bezoek te brengen aan de hoevewinkel waarvan de opbrengsten naar de werking van Bokkeslot gaan, geef je Willem en zijn team een zetje. Of misschien word je wel vrijwilliger bij Bokkeslot?
Alle info: www.bokkeslot.be
Het project Bokkeslot kwam tot stand met de steun van Een Hart voor West-Vlaanderen, een organisatie van het Streekfonds West-Vlaanderen. www.streekfonds.be/hart
The post Boerderij Bokkeslot doet je zorgen even vergeten: “Warme projecten voor kanszoekende jongeren” is provided by KW.be.