Schepen van Mobiliteit Judith Ooms (Vooruit Plus) en mobiliteitsambtenaar Kevin Jonckheere sprongen samen met de Werkgroep Fietseling op de fiets om Oostende te doorkruisen en met eigen ogen de problemen te zien waar fietsers dagelijks mee geconfronteerd worden. Geen statische vergadering, maar een verkenningstocht van zo’n tien kilometer langs 22 knelpunten: van ontbrekende fietspaden tot gevaarlijke kruispunten en lastig geplaatste paaltjes.
Tijdens de fietstocht werden diverse gevaarlijke locaties bezocht die eerder al door Fietseling werden aangekaart. Een van die pijnpunten is het fietspad in de Bosweg, dat abrupt eindigt tussen de Verenigde Natielaan en de Gouwelozestraat. Fietsers moeten er noodgedwongen de rijweg op, wat risico’s met zich meebrengt. Fietseling vraagt daarom met aandrang om een betere aansluiting van dit fietspad. Ook het kruispunt van de Gouwelozestraat met de Zandvoordestraat kwam aan bod. Door het drukke verkeer is het daar extra gevaarlijk voor fietsers en voetgangers. De werkgroep pleit voor een veilige oplossing, zoals een fietsbrug tussen de IJzerwegstraat (Groene 62) en de Rokerijstraat.
‘Moordstrook’
Een ander heikel punt is de beruchte ‘moordstrook’ op de Zandvoordestraat. Deze biedt amper bescherming aan fietsers en wordt als bijzonder onveilig ervaren. Ook te dicht op elkaar geplaatste paaltjes vormen een onnodige hindernis. In de buurt van de Sint-Janskerk bekijkt het Agentschap Wegen en Verkeer samen met de dienst Mobiliteit een proefopstelling die de veiligheid van voetgangers en fietsers moet verbeteren.
Daarnaast werden slechte wegdekken op de Gouwelozedijk en Klemskerkestraat gesignaleerd: putten en beschadigd asfalt zorgen voor een onaangename en gevaarlijke fietservaring. De fietsstallingen op het Ernest Feysplein en in de Duivenstraat roepen dan weer vragen op over toegankelijkheid en veiligheid. Op plekken als de Blauwe Kasteelstraat zijn fietspaden vaak te smal of geblokkeerd door geparkeerde voertuigen. Ook scherpe bochten op rotondes in de Frère-Orbanstraat en Boogschutterstraat zorgen voor gevaarlijke situaties, net als slechte doorstroming bij de Kapellebrug en onduidelijk gemarkeerde zones rond het Ernest Feysplein.
Prioriteiten stellen
“Door zelf mee te fietsen en de knelpunten ter plaatse te bekijken, krijgen we een beter inzicht in wat er leeft op het terrein”, aldus schepen Judith Ooms. “Dat directe contact met Fietseling helpt ons om prioriteiten te stellen en gericht te werken aan verbeteringen voor onze fietsers.”
Stad Oostende en de Werkgroep Fietseling roepen inwoners op om ook in de toekomst meldingen en suggesties te blijven doorgeven. Alle in kaart gebrachte knelpunten, inclusief de route van de fietstocht, zijn te vinden op de website van Fietseling. De gezamenlijke inzet voor meer verkeersveiligheid en betere infrastructuur onderstreept de ambitie van Oostende om uit te groeien tot een écht fietsvriendelijke stad. (ZB)
The post Schepen en ambtenaar op pad met Werkgroep Fietseling: 22 fietsknelpunten in kaart is provided by KW.be.