Defensie onderhandelt om het werkloze onderzoeksschip Belgica een taak te geven bij het beveiligen van onderzeese kabels en leidingen. Door een geschil met de Franse rederij Genavir ligt het peperdure Belgische wetenschappelijke vaartuig al een jaar aan de kant.
Al ruim een jaar ligt de Belgica werkloos in de Marinebasis Zeebrugge. Het onderzoeksschip is eigendom van de Belgische staat en wordt wetenschappelijk aangestuurd door het Koninklijk Instituut voor Natuurwetenschappen. Sinds de tewaterlating in 2020 kende het hoogtechnologische paradepaardje van 54 miljoen euro echter zware tegenslag.
Er kwam een klacht over sociale dumping tegen de operationele exploitant, de Franse rederij Genavir. Bij een inspectie van FOD Mobiliteit en FOD Werkgelegenheid bleken er nog heel wat zaken niet in orde en Genavir ondernam te weinig actie om het tij te keren. Gevolg: FOD Mobiliteit trok de vaarvergunning in. Als reactie schortte de Franse rederij eenzijdig de samenwerking op en ging ze juridisch in het verweer. Sindsdien voert Genavir onder een voorlopige gerechtelijke beslissing alleen nog het strikt noodzakelijke onderhoud uit.
300 mankementen
Kamerleden Maaike De Vreese uit Brugge en Charlotte Verkeyn uit Oostende (beiden N-VA) stelden hierover een parlementaire vraag aan hun partijgenoot en minister van Defensie Theo Francken. “Elke dag dat het schip stilligt, verliezen we kostbare kennis, kansen en internationale geloofwaardigheid. De Belgica hoort niet aan de kade maar op de Noordzee. Intussen kampt het schip met een 300-tal technische mankementen.”
Vaardagen Marine
In zijn antwoord mikt minister Francken op een militaire oplossing. “De Belgica heeft het statuut van Marinehulpschip. Defensie voert met de dienst voor wetenschapsbeleid BELSPO (Belgian Science Policy Office) verkennende gesprekken. In de bestaande protocolakkoorden zitten kansen voor het gebruik van vaardagen door de Marine. We mikken op een doorstart vanaf 2026.”
Maaike De Vreese en Charlotte Verkeyn zien een win-win voor de nijpende geopolitieke situatie: “De Belgica kan helpen bij het monitoren van kritische infrastructuur in de Noordzee. Die maritieme aanwezigheid wordt een extra bescherming.”
The post Onderzoeksschip ligt ruim een jaar aan de kant is provided by KW.be.