Met een formele engagementsverklaring zetten Kuurne en Harelbeke een belangrijke stap richting de bouw van een nieuw intergemeentelijk zwembad op grondgebied van Kuurne. Het huidige Kuurnse zwembad aan het Sportpark is immers aan vernieuwing toe. Na verkennende gesprekken met Harelbeke én Kortrijk, slaan Kuurne en Harelbeke uiteindelijk de handen in elkaar. De komende maanden worden verschillende locaties onderzocht, het ontwerp uitgedacht en ook het kostenplaatje. Beide besturen bereiden nu een subsidieaanvraag voor bij de Vlaamse overheid. “We zijn verheugd dat de stad Harelbeke mee de regionale kaart trekt.”
Het huidige zwembad van Kuurne aan het Sportpark is verouderd en bereikt in 2030 het einde van zijn levensduur. Het zwembad opende in 1972. Er is al even sprake van een nieuw zwembad. Harelbeke beschikt op zijn beurt vandaag niet over een eigen zwembad. Beide besturen delen dezelfde bezorgdheid: ze willen voldoende zwemcapaciteit garanderen, liefst zo snel mogelijk.
Regionale kaart trekken
Burgemeester van Kuurne Francis Benoit (Burg+) verklaart de nieuwe samenwerking met Stad Harelbeke: “De gemeente Kuurne opende in 1972 het zwembad in Kuurne op het Sportpark. 53 jaar lang zetten we middelen in voor een gemeentelijk zwembad. We bereiden de toekomst voor. Daarom investeren we de komende jaren in een nieuw zwembad. Om ook tegemoet te komen aan voldoende zwembadwater in de regio en de wens van Vlaanderen werken we intergemeentelijk samen. We zijn verheugd dat de stad Harelbeke mee de regionale kaart trekt.”
Wat vandaag vastligt, is het engagement: Kuurne en Harelbeke gaan samen aan de slag. De komende maanden worden niet alleen mogelijke locaties onderzocht – zoals de site van de Renbaan of de huidige locatie op het Sportpark in Kuurne – maar ook hoe het er uit zal zien en de verdeling van de kosten tussen beide besturen.
Burgemeester van Harelbeke Michaël Vannieuwenhuyze (team harelbeke), eveneens bevoegd voor sport: “Wat vandaag op tafel ligt, is veel meer dan een intentie. Het is een duidelijke keuze om werk te maken van een volwaardig zwembad voor onze inwoners. Dit wordt een plek waar kinderen leren zwemmen, waar verenigingen kunnen trainen en waar gezinnen terechtkunnen in een kwaliteitsvolle omgeving. Door nu het engagement aan te gaan, geven we dit project een stevig fundament.”
Vlaamse steun?
Intussen bereiden beide besturen samen een subsidieaanvraag voor, die cruciaal is om beroep te kunnen doen op Vlaamse steun. Vlaanderen werkt met het principe ‘first come, first served’, dus snelheid én kwaliteit zijn essentieel. De subsidieronde startte al op 1 juni. De druk is voelbaar. Het was een punt op de gemeenteraad van 5 juni in Kuurne. Toen liet het gemeentebestuur weten dat zowel Harelbeke als Kortrijk betrokken waren in de verkennende gesprekken. Uiteindelijk is het een samenwerking met enkel Harelbeke geworden.
De samenwerking moet leiden tot een zwembad met duidelijke voordelen voor de inwoners van beide gemeenten: voldoende zwemwater voor het onderwijs, ruimte voor sportclubs en verenigingen en toegankelijkheid voor recreatief gebruik, een sterke investering in beweging, gezondheid en sportinfrastructuur en toekomstgerichte, kwalitatieve en duurzame infrastructuur.
Kuurns Sportschepen Jan Deprez (Burg+) reageert tevreden: “Door onze krachten te bundelen voor een nieuw zwembad proberen we de sportparticipatie in onze regio te versterken. Een nieuw zwembad, gedragen door Kuurne en Harelbeke, gebouwd voor iedereen.” Schepen van onderwijs in Harelbeke Francis Pattyn (team harelbeke) vult daarop aan: “Goed zwemonderwijs begint bij voldoende en bereikbaar zwemwater. Dankzij dit engagement kunnen we de scholen in Harelbeke in de toekomst opnieuw een volwaardige en stabiele zwemcapaciteit aanbieden, dichtbij huis.”
The post Kuurne en Harelbeke maken werk van een nieuw zwembad in Kuurne: “Willen volwaardig zwembad voor onze inwoners” is provided by KW.be.