De Kalkovenbrug, de houten wandel- en fietsbrug tussen de Broel- en Dambrug, krijgt een volledige vernieuwing. Het stadsbestuur investeert maar liefst 800.000 euro in een toekomstgerichte heraanleg die niet alleen de veiligheid ten goede komt, maar ook inzet op duurzame mobiliteit en een kwaliteitsvolle publieke ruimte in het historische hart van de stad.
Wat begon als een technisch onderzoek eind april, mondt nu uit in een stevig vernieuwingsplan. Twee van de vier steunpilaren van de huidige brug bleken er slecht aan toe. Het stadsbestuur greep snel in en sloot de brug af voor alle verkeer. “Veiligheid primeert, dus moesten we de brug afsluiten voor alle gebruikers,” benadrukt schepen van Mobiliteit Trui Steenhoudt. “Maar we maken versneld werk van een noodbrug én een nieuw ontwerp om deze historische mobiliteitsschakel te bewaren.”
Tijdelijke noodbrug tegen eind 2025
Om de verbinding tussen Parking Broel, de Kleine Leiestraat en de omliggende woon- en schoolomgevingen niet te lang te onderbreken, komt er eerst een tijdelijke oplossing. De stad is volop bezig met een aparte opdracht die zowel de afbraak van de oude brug als de aanleg van een noodbrug omvat. Tegen eind 2025 moet de tijdelijke oversteek klaar zijn voor voetgangers en fietsers.
Nieuwe brug in 2026
Achter de schermen is het studietraject voor de nieuwe Kalkovenbrug al opgestart. Eind juni schreef het stadsbestuur een ontwerpopdracht uit; de gunning wordt verwacht in september. Het indienen van de omgevingsvergunning staat op de planning voor november. Als alles vlot verloopt, starten de werken in de tweede helft van 2026 en is de nieuwe brug eind dat jaar klaar.
Wout Maddens, schepen van Stadsvernieuwing, benadrukt het belang van de heraanleg: “De Kalkovenbrug is meer dan een houten oversteek. Ze verbindt historische plekken en dagelijkse routes van honderden fietsers, wandelaars en scholieren. We moeten zorgen voor een mooie maar functionele brug die een logische verbinding maakt tussen de Kleine Leiestraat en de Broelparking.”
Van kalkovens tot circulaire brug
De oorspronkelijke brug dateert uit de jaren 1980 en is genoemd naar de kalkovens die in de 17e eeuw op Overleie stonden. Nu krijgt ze een tweede leven in een tijd waarin zachte mobiliteit, erfgoedwaarde en slimme stadsinrichting elkaar moeten versterken.
Met een budget van 800.000 euro geeft Kortrijk niet enkel invulling aan een mobiliteitsvraag, maar ook aan haar ambitie voor duurzame stadsvernieuwing. Of zoals het stadsbestuur het zelf zou kunnen zeggen: de brug naar de toekomst ligt al klaar — nu nog bouwen. (TVGT)
The post Kortrijk steekt de Leie over naar de toekomst: Kalkovenbrug krijgt grondige make-over is provided by KW.be.