Op sociale media heerst rumoer over de sterke aanwezigheid van onkruid op verschillende begraafplaatsen. Foto’s tonen aan dat het onkruid her en der inderdaad hoog staat. “Het verwijderen stond al langer op de planning, al speelde het warme en natte weer niet in ons voordeel”, kadert schepen Geert Deschacht (Team Burgemeester). Het stadsbestuur maakt ook werk van een nieuw plan van aanpak van het openbaar domein.
Afgelopen weekend bond een bezoeker aan begraafplaats de Warande in Gistel de kat de bel aan. Met een post op sociale media kloeg ze het vele onkruid op de site aan. “Het onkruid staat hoger dan het columbarium, verschrikkelijk”, klonk het. Er volgden heel wat reacties. Niet alleen de begraafplaats in Gistel zelf, maar ook in deelgemeenten Zevekote en Moere viel het vele onkruid op.
“Begraafplaatsen moeten prioriteit krijgen”
Ook oppositieraadslid Wim Aernoudt (N-VA), in de vorige legislatuur nog schepen, sprong op de barricade. “Het regent terecht verontwaardigde reacties over het onderhoud van de Gistelse begraafplaatsen. Zeker in Moere en Zevekote is de situatie schrijnend. Ook over begraafplaats Warande in Gistel valt het een en ander te zeggen. Het groenonderhoud is een uitdaging, maar zeker begraafplaatsen moeten prioriteit krijgen. Dat is nu niet zo”, aldus Aernoudt. In Snaaskerke stelt zich geen probleem. Daar werd de site rond de kerk al aangepakt, onder meer naar aanleiding van feestelijkheden om het einde van de dorpskernrenovatie op te luisteren.
Lang zal het onkruid er niet meer groeien, want deze week zijn de opruimwerken gestart. “Maatwerkbedrijf Duinenwacht neemt de Warande en de begraafplaats in Zevekote voor zijn rekening, terwijl onze eigen stadsdiensten aan de slag gaan in Gistel en Moere,” zegt schepen van Openbare Werken Geert Deschacht. “De werken stonden al even ingepland en waren op voorhand aangekondigd.”
Nieuwe werkwijze
“Eigenlijk waren we deze legislatuur gestart met de opmaak van een nieuwe werkwijze van onze groendienst. Zo zullen we heel Gistel opdelen in verschillende aan te pakken zones. Zo kunnen we veel efficiënter werken en zones periodiek en gestructureerd onderhouden. Elke zone wordt op die manier op regelmatige tijdstippen gemaaid, gesnoeid of opgeruimd. Als er een melding binnenloopt over een onveilige situatie, zullen we daar uiteraard voorrang aan geven.”
“We vragen begrip, want een nieuwe werkwijze kent altijd wat kinderziektes. Maar ik begrijp de opmerkingen over de begraafplaatsen ab-so-lúút.”
“We gaan ook samenwerkingen aan met externe aannemers en sociale tewerkstellingsbedrijven. Die nieuwe werkwijze is nog maar een paar weken geleden opgestart. Op dat vlak zat het weer niet mee: het is warm met af en toe regenval, waardoor onkruid vrij spel heeft gekregen. Ik zie soortgelijke problemen in andere steden en gemeenten. Bovendien zijn we bezig met een volledige inventaris van alle openbaar groen, bomen en grasperken. Zo weten we welke zones veel onderhoud nodig hebben. Het zal ons op termijn minder werk opleveren, al kent een nieuwe werkwijze altijd wat kinderziektes. We vragen dan ook een beetje begrip, hoewel ik de opmerkingen over de begraafplaatsen ab-so-lúút begrijp.”
Grasperken aanbrengen en wegels herinrichten
Oppositieraadslid Aernhoudt spreekt van een “eventgedreven aanpak”, maar daar wil burgemeester Gauthier Defreyne (Team Burgemeester) niet van weten. “Met onze nieuwe plannen stappen we daar net van af. We zullen minder brandjes moeten blussen, maar structureel en volgens een duidelijk plan werken.”
Deschacht benadrukt ook dat de stad meer grasperken wil aanbrengen op de verschillende begraafplaatsen en wil sommige wegels ook herinrichten. Toch maakt de schepen nog een kanttekening. “Het onderhoud van de begraafplaatsen is een taak van de stad, maar het verzorgen van grafzerken is voor nabestaanden. Echter, niet alle zerken liggen er even verzorgd bij. In sommige deelgemeenten zijn er geen nabestaanden meer en/of kunnen die niet meer worden bereikt. In Moere en Zevekote komen er geen overledenen meer bij, tenzij in bepaalde grafkelders voor meerdere personen waarvan iemand nog dient te overlijden.”
The post Heisa over sterke groei van onkruid op begraafplaatsen: “Aanpak stond al langer op de planning” is provided by KW.be.