Nog elke dag leggen landbouwers oorlogsbommen aan de kant in de Westhoek, maar zelfs na 110 jaar is dat levensgevaarlijk. Ward Vanthournout (33) raakte ernstig verbrand toen een gifbom begon te lekken.
Een dag zoals een andere in de Westhoek: landbouwer Ward Vanthournout (33) ploegt z’n akker en stoot op een projectiel uit de Eerste Wereldoorlog. Snel even aan de kant leggen en voortdoen. Maar plots ging het mis. “Ik had die obus een tiental seconden tegen mijn buik gehouden om hem te verplaatsen en even later kreeg ik serieuze en pijnlijke brandwonden op mijn buik. Ik wist niet dat zo’n bom kon lekken. Elk jaar vind ik zulke obussen. Het is de eerste keer dat mij iets overkomt.”
Onmenselijk wapen
Ontmijningsdienst DOVO kwam het projectiel ophalen. “Deze landbouwer liep een yperietbesmetting op. Het projectiel was geladen met honderd procent yperiet, ook gekend als mosterdgas”, duidt adjudant Steven De Meulenaere van DOVO Compagnie Poelkapelle. Yperiet is genoemd naar grootste Westhoekstad Ieper waar het chemisch wapen voor het eerst op grote schaal werd ingezet tijdens de Eerste Wereldoorlog. Yperiet wordt het meest onmenselijke wapen van de oorlog genoemd. Het gevaarlijk gif gaat door kledij en veroorzaakt pas na een aantal uur ernstige brandwonden, blindheid en zware ademhalingsproblemen.

“In dit geval kreeg de landbouwer ongeveer 72 uur na de besmetting last van hevige irritatie en brandwonden waarvoor hij dagelijks intensief verzorgd wordt”, stelt De Meulenaere. “Een op tien van de gevonden projectielen heeft een toxische inhoud.” Ze komen nog overal boven langs de frontlijn doorheen de Westhoek, dus ook op het veld van Ward in de Diksmuidse deelgemeente Esen.
Bewustwording
“We willen de bevolking attent blijven maken dat er niet alleen ontploffingsgevaar is maar ook een toxisch en chemisch risico. Raak dus nooit een projectiel aan. Doe een plaatsbepaling via Google Maps of een andere app, en contacteer de politie die dan DOVO inschakelt. Wij doen de rest. Natuurlijk hebben we begrip voor deze landbouwers, echte West-Vlamingen die willen voortdoen met hun werk. Ze vinden elke dag projectielen, leggen ze aan de kant of nemen ze mee naar het erf, zodat ze voor een aantal gevonden projectielen maar één keer de politie hoeven te bellen. Toch raden we het af. Deze landbouwer kan ervan meespreken.”
Ook DOVO-medewerker gewond
Zelfs ervaren en beschermde medewerkers van DOVO kunnen nog verrast worden. “Tijdens de interventie voor deze yperietbom begon een collega het projectiel te reinigen en daarbij is een klein brokje aardje dat vervuild was met yperiet, in de schacht van zijn bottine terechtgekomen”, aldus De Meulenaere. “Wellicht bleef dat brokje aarde een hele dag in zijn bottine zitten zonder dat hij het wist.”
““Zulke wonden beginnen steeds met een rode irritatie, maar eindigen met tweedegraads brandwonden.”
“Dat stukje aarde begon tegen de avond zijn voet te irriteren en zorgde uiteindelijk voor een grote blaar”, vervolgt De Meulenaere. “Zulke wonden beginnen steeds met een rode irritatie maar eindigen met tweedegraads brandwonden. Mijn collega en deze landbouwer hadden nog relatief geluk. Zo’n toxische lading inademen zou het ergste zijn. Dan kunnen het strottenhoofd en de longen ernstig aangetast raken.”
Yperietbom ontploft
In Langemark-Poelkapelle waarschuwde de burgemeester vorig jaar nog voor projectielen die door landbouwers in de bermen werden gelegd. In deze gemeente raakte vorig jaar ook een landbouwer ernstig verbrand door een projectiel vast te nemen. Op een andere hoeve in Langemark ontplofte op 16 november 2024 een yperietbom in een baal stro, toen die gebruikt werd in de ‘stroblaaswagen’ in een koestal.
“Gelukkig belandde dat gif niet in mijn ogen of op mijn handen”, vertelt Ward. “Ik kan mijn werk op de boerderij nog doen. Of ik volledig zal herstellen? Ik hoop het, maar het wordt een proces van lange duur. Die wonde is doorheen de tijd serieus roder en groter geworden. Elke dag moet de verpleging van het Wit-Gele Kruis mijn wonden komen verzorgen. Het is een les voor mij en mijn collega’s bij het vinden van een projectiel: afblijven.” (TP)
The post Boer Ward (33) raakt zwaar verbrand door gifbom en waarschuwt collega’s: “Afblijven en de politie bellen” is provided by KW.be.