Kermiscomités in Ieper luiden de alarmbel nadat oplichters van deur tot deur gaan. “Zielig dat ze op kap van onze vrijwilligers geld willen verdienen, kermissen hebben het al zo moeilijk.”
Verbazing in het Ieperse dorp Sint-Jan toen twee dames afgelopen weekend aanbelden. “Ze vroegen geld voor de kermis, maar niet voor de onze”, vertelt Dario Vandamme (60), bewoner van Sint-Jan en bestuurder van het kermiscomité in het dorp. “Deze vrouwen spraken over de kermis van de Torrepoort, een Ieperse wijk vlak bij ons dorp. Het is een ongeschreven regel dat elk kermiscomité steun inzamelt op het eigen grondgebied. Dat wordt altijd gerespecteerd, dus ik vond het heel eigenaardig.”
Kermisetiquette
Vandamme nam contact op met Ronald Verfaillie (54), al veertien jaar voorzitter van Torrepoort Kerremesse. “Wij respecteren de onderlinge ‘kermisetiquette’ en blijven uit mekaars buurt”, stelt Verfaillie. “Bovendien verkopen onze vrijwilligers snoepzakjes met sticker van de kermis en ze dragen een T-shirt van de kermis tijdens deze ronde. Plots zijn we slachtoffer van frauduleuze praktijken.”
“Het is zielig dat men op de kap van vrijwilligers geld probeert te verdienen”, vindt Verfaillie. “Onze naam wordt besmeurd. De oplichters doen zich voor als onze mensen die ongelooflijk veel werk en tijd steken in de kermis om deze te doen slagen. Dat is heel laag. Deze vorm van oplichting is nieuw in ons kermiswereldje, ik ben er erg van geschrokken. Het is heel moeilijk om een kermis te organiseren. Straks geloven de mensen ook onze vrijwilligers niet meer en worden ze bekeken als dieven.”
Aan de deur
De dames die gesignaleerd zijn in Sint-Jan, blijken niet gekend in het lokale kermismilieu. “Het gaat om twee struis gebouwde blanke dames van rond de vijftig jaar”, vertelt Vandamme. “Het enige wat ze bij hadden was hun handtas. Mogelijk zagen ze affiches van de Torrepoort, want ons eigen drukwerk hangt nog niet uit. Ik heb weet van twee tachtigers waar ze een bezoek brachten. Er was voldoende argwaan: ze gingen er niet op in. De oplichters bleven gelukkig aan de deur. Als je binnen geld zou halen, zitten ze misschien in je huis. Hoe gaat dat allemaal?”
“Ons kennen de mensen intussen”, zegt Lieven Debaillie (65). Met een vaste kompaan gaat hij al tientallen jaren van deur tot deur in Sint-Jan om geld op te halen voor de kermis. “Het is schandalig dat men zo voor onze voeten loopt. We doen onze ronde normaal een maand voor de kermis, die dit jaar plaatsvindt op 22, 23 en 24 augustus.”
Kermissen stoppen
“De kermissen hebben het moeilijk”, stelt Vandamme. “De Ieperse Sint-Pieterswijkfeesten zijn een van de oudste kermissen, maar na meer dan een eeuw gooien ze dit jaar de handdoek. Bij ons is een tent een noodzaak, maar dit kost al 3.000 euro. De totale kost van de kermis moeten we in drie dagen proberen terug te verdienen. Dat zijn heel wat pintjes om te tappen door een groepje mensen, dat hun nek uitsteekt voor de rest van het dorp. We kunnen elk steuntje gebruiken. Het is schaamteloos dat men nu de weinige centjes van zo’n ronde in eigen zakken steekt. Dat doe je niet.”
Bewustwording
De kermiscomités werken aan bewustwording. “Onder meer via sociale media proberen we de mensen eens goed wakker te schudden en oplichters duidelijk te maken dat ze snel door de mand vallen”, aldus Verfaillie. “We hebben geen klacht ingediend bij de politie. Dat zou een klacht tegen onbekenden zijn. Het lijkt ons weinig zinvol en we zitten met een pak werk: onze kermis start komende vrijdag.” (TP)
The post Zelfs de kermis wordt nu misbruikt door oplichters: “Zo worden onze vrijwilligers aanzien als dieven” is provided by KW.be.