Het onderzoek naar vermeende fraude met volmachten in de gemeente Dentergem is door het parket van West-Vlaanderen omwille van verjaring dan wel stopgezet, de kwestie blijft wel nog nazinderen. Burgemeester Koenraad Degroote (Eendracht) kon het strafdossier nadien inkijken en citeerde er vrijelijk en volgens de oppositie iets té losjes uit. Zo beschuldigt hij oppositieraadslid en Aniek Van de Velde van inmenging in het onderzoek, iets wat zij op haar beurt ontkent.
Uit cijfers van het Evaluatierapport van het Agentschap Binnenlands Bestuur over de organisatie van de gemeenteraadsverkiezingen in 2024 blijkt dat Dentergem met 5,83 % in de top tien van Vlaamse gemeentes stond waar het meest met een volmacht is gestemd. Daarop werd een klacht ingediend, die door het parket werd onderzocht. “Doordat het onderzoek in onze gemeente later is opgestart dan in andere gemeentes kon het niet volledig binnen de wettelijke termijn van zes maanden afgewerkt worden”, verklaarde de burgemeester bij aanvang van de variapunten op de gemeenteraad. “Tijdens het onderzoek werden echter geen onregelmatigheden vastgesteld. Toch bleef ik met nog veel vragen zitten. Omdat iedereen aandrong op transparantie wil ik wat meer info verschaffen, nu ik het strafdossier heb kunnen inkijken.”
Uit de info blijkt dat er op 29 oktober 2024 een anonieme klacht werd ingediend bij het parket van Kortrijk. “De indiener wees op het ‘opvallend hoge aantal volmachten voor de burgemeester”, aldus Degroote. “De indiener wenste ook anoniem te blijven uit vrees voor ‘represailles’. Wat dat aantal volmachten betreft: van de 5.080 uitgebrachte stemmen in Dentergem zijn er uiteindelijk in totaal 252 via volmacht uitgebracht. Daarop zijn de volmachtformulieren gecontroleerd, maar zijn er geen onregelmatigheden vastgesteld. Er zijn ook een aantal betrokkenen die met volmacht gestemd hebben gecontacteerd. Geen van hen gaf aan dat ze druk of onregelmatigheden hadden ervaren. Speurders deden ook navraag in verschillende woonzorgcentra, maar ook daar kwamen geen bezwarende elementen uit voort.”
Speurders aangesproken
“Een opvallende passage staat echter te lezen in het politieverslag van het onderzoek dat op 17 februari plaatsvond in domein Kloosterhof (waar er assistentiewoningen voor senioren en een dienstencentrum zijn – nvdr.). Speurders werden ter plekke aangesproken door oppositieraadslid Aniek Van de Velde van Focus8720. Ik weet niet hoe u hun aanwezigheid daar te weten bent gekomen, maar qua inmenging in dat onderzoek kan het wel tellen”, aldus de burgemeester. “U gaf daarop aan dat u aangesproken werd door burgers over vermeende onregelmatigheden, hoewel u er geen concreet bewijs kon van voorleggen. Dat u nauwelijks twee dagen later op de gemeenteraad vraagt naar een stand van zaken in dit onderzoek terwijl u op dat moment zelf in alle talen zweeg over uw betrokkenheid in het kloosterhof is ook opvallend. Op uw vraag werd u dan op 4 maart overhoord door de speurders, waar u ruimschoots de kans had uw beschuldigingen te uiten.”
“Het raakt me diep dat ook mijn echtgenote op een ongepaste manier in deze heksenjacht wordt meegesleurd. Als u dat allemaal normaal vindt, dan is dat uw zaak.”
Uit het onderzoek blijkt ook dat de oppositie op 13 oktober 2024, de dag van de verkiezingen, een deurwaarder liet komen om de wagen van de vrouw van de burgemeester te controleren. “Dat verslag en een foto waarop te zien is hoe zij met enkele personen in de wagen stapt is aan de speurders overgemaakt. Het raakt me diep dat ook mijn echtgenote op zo’n ongepaste manier in deze heksenjacht wordt meegesleurd. Als u dat allemaal normaal vindt, dan is dat uw zaak. Nadien zijn er geen bijkomende onderzoeksdaden meer gesteld, terwijl er daar op dat moment wel nog tijd voor was. Was dat wel het geval, dan had het parket me nog als verdachte kunnen verhoren, maar dat is nooit gebeurd. Wellicht was het parket ook tot inzicht gekomen dat het hier over een poging tot politieke afrekening ging. Na maanden geduldig wachten kreeg ik op 3 juni te horen dat het onderzoek is geseponeerd wegens verjaring zonder enige fraude te hebben vastgesteld.”
Gespannen sfeer op bijeenkomsten
Aniek Van de Velde zegt dat ze de bewuste klacht niet heeft ingediend en verklaart waarom ze die bewuste dag in het Kloosterhof aanwezig was. “In januari heb ik gehoord dat bepaalde mensen hun volmacht ter controle moesten voorleggen. Ik wist niet waar het over ging en informeerde bij de gemeentelijke diensten, maar zij wisten van niets. Later lazen we in de pers dat er een onderzoek was opgestart. Daar werd door het gemeentebestuur niets over gezegd, maar ik merkte wel dat er toen een gespannen sfeer op bepaalde bijeenkomsten hing. Op 17 februari heeft de directrice van het woonzorgcentrum waar Domein Kloosterhof aan verbonden is me opgebeld en dat het misschien opportuun was dat ik eens langs zou gaan. “ Burgemeester Degroote betwijfelt dat laatste: “De directrice heeft mij duidelijk verklaard dat ze op 17 februari gebeld heeft met mevrouw Vandevelde over een ander dossier en dat zij daarna door haar werd aangesproken over de volmachten. Tevens vertelde de directrice tegen mij datzij mevrouw Van de Velde niet gestuurd heeft naar het kloosterdomein” Dat ontkent Aniek Van de Velde ten stelligste. Gevraagd naar een reactie distantieert het woonzorgcentrum zich van de kwestie en willen ze er geen uitspraken over doen.
Aniek Van de Velde vervolgt: “Ik heb mij daar aangemeld en zo dit nodig was zou het parket me contacteren. Ik had eind oktober pv’s omtrent de verkiezingen ingekeken en toen een aantal onregelmatigheden vastgesteld. Zo ontbrak er een pv over de rusthuizen in Dentergem en in Wakken waren de resultaten van twee kiesbureaus op vlak van volmachten onregelmatig. Dit blijkt ook uit het onderzoek. De speurders hadden deze eind 2024 al opgevraagd en noteerden ook toen onregelmatigheden. Dat is de echte reden waarom het parket begin januari een onderzoek is opgestart en speurders willekeurig volmachten bij mensen, waaronder op het Kloosterhof maar niet enkel daar, hebben opgevraagd. De burgemeester zegt dat er geen onregelmatigheden bleken te zijn, maar u interpreteert dat zo. Mijn verhoor was één van de vele én de laatste in de rij en kwam er omdat de speurders vroegen of ik een getuigenverklaring wilde afleggen. Dat verhoor dateert overigens van 9 april en niet 4 maart, amper drie dagen voor de verjaringstermijn van zes maanden inging. Uw conclusie is dus niet terecht.”
“Mijn verhoor was één van de vele én de laatste in de rij en kwam er omdat de speurders vroegen of ik een getuigenverklaring wilde afleggen.”
Het raadslid ging ook in op de tussenkomst van de deurwaarder op verkiezingsdag. “Wij hadden voor de verkiezingen al aanwijzingen gekregen dat er werd rond gegaan voor volmachten, dat er nattigheid werd gevoeld en dat er georganiseerd vervoer zou zijn (wat onder verboden propaganda valt – nvdr.). De Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG) liet ons weten dat dit niet geldig was. Op basis van die info en het feit dat de betrokkenen in de wagen bewoners van het Kloosterhof waren, heeft een deurwaarder die vaststelling gedaan.”
“Ingebroken in het dossier”
Burgemeester Degroote nam geen vrede met dat antwoord: “Drie mensen op hun vraag laten meerijden is geen georganiseerd vervoer als u niet kan vaststellen dat zoiets drie of vier keer gebeurd is. Het is zeer bedenkelijk dat u mij zo in een ongunstig licht wil plaatsen. U hebt gevraagd aan het parket of u een verklaring mocht afleggen en hebt dus ingebroken in dat dossier en u zelf gaan bij hen gaan presenteren. Dan moet u niet zeggen dat u niets van die klacht wist. Dat komt er niet goed uit. Ik neem akte van het feit dat de zaak geseponeerd is. Als u nog verdere stappen wil ondernemen, moet u vooral doen wat u niet laten kunt.”
Aniek Van de Velde is niet onder de indruk: “Het strafdossier is geheim. Ik heb mij benadeelde partij gesteld en op die manier heeft het dossier zijn verloop gekend. Ik zal altijd durven spreken. Dat is mijn taak. Ik laat me niet intimideren. Dàt is niet netjes. Wat wél helpt is praten en samenwerken. Daar hebben de inwoners baat bij.” “Dit gaat niet om intimidatie maar om eerlijke en transparante communicatie en daar drong iedereen toch op aan”, besluit de burgemeester.
The post Volmachtenkwestie zindert na op gemeenteraad: is provided by KW.be.