In de Brugse binnenstad verdwijnen er nog altijd gemiddeld zeventig kasseistenen per maand, voornamelijk op toeristische hotspots zoals het Minnewater, de Markt en het Gruuthusemuseum. Ondanks eerdere signalen van schepen van Openbaar domein Franky Demon over dit vreemde fenomeen, blijven de meldingen binnen komen. De stad neemt nu een gerichte actie: op twaalf locaties in Brugge maar ook in de deelgemeenten worden in 2025 verstevigingswerken aan het kasseiwegdek uitgevoerd. In totaal wordt hiervoor een budget van 327.000 euro vrijgemaakt, volledig binnen de bestaande middelen.
Op de planning van de herbestrating van de kasseistenen staan de Pieter Pourbusstraat, Colettijnenstraat, het middenstuk van de Strostraat (ter hoogte van de muur), Park, de Eiermarkt (doorgang naar de Markt), Essenboomstraat, Oude Gentweg, de inkomzone van de kerk van Sint-Kruis, Venkelstraat, Steenstraat (voetpadverzakking ter hoogte van huisnummer 18), Wijngaardstraat en het paviljoen aan het Pastoor Verhaegheplein in Assebroek.
Zeventig per maand
“Er verdwijnen nog steeds een 70-tal kasseien per maand, vooral op druk bezochte plaatsen. Dat cijfer is te hoog en geeft aan dat we in actie moeten schieten,” zegt Franky Demon, de Brugse schepen van Openbaar domein. “Een losse kasseisteen is nu eenmaal sneller meegenomen. Daarom pakken we nu gevoelige plekken extra aan.”
De geselecteerde locaties voor de herbestrating zijn gekozen op basis van drie criteria: de huidige staat van de straat, het beschikbare budget en de verkeersmogelijkheden tijdens de uitvoering. Tijdens de werken is er geen verkeer mogelijk en blijft de straat na het voegen van de stenen tien dagen afgesloten zodat de mortel (cementsoort om stenen te fixeren) goed kan uitharden.
Steviger ondergrond
“De aanpak is duidelijk: we breken de stenen uit, reinigen ze, en leggen ze opnieuw op een steviger ondergrond met zandcement. Dat zorgt niet alleen voor minder loskomende stenen, maar ook voor veiligere straten zonder een dure en langdurige heraanleg,” verduidelijkt Demon.
De maatregelen zijn ook bedoeld als preventie. “Door nu strategisch in te grijpen, verlengen we de levensduur van de straat en maken we het moeilijker voor wie stenen wil meenemen”, besluit Franky Demon.
Lees ook: onbekenden stelen kasseien in Brugge
The post Opnieuw kasseien gestolen in historische Brugse binnenstad: “Stad neemt drastische maatregelen” is provided by KW.be.