Met Silicon Beach, een project dat data van verschillende overheden slimmer wil benutten, wil schepen van Digitalisering Fabrice Goffin (Vooruit Plus) van Oostende een pioniersstad maken. Met als doel een efficiënter beleid en veel voordelen op het terrein. “Geen enkele andere stad gaat zo ver als wij doen”, luidt het.
“Met data kun je heel veel aanvangen, maar federale en lokale overheden en diensten houden die data voor zichzelf. Ze steken het in een silo, zonder het te delen met anderen”, zegt schepen van Digitalisering Fabrice Goffin. De voormalige tech-bedrijfsleider (Zorabots, Talemate…) lanceerde Silicon Beach, meer dan een knipoog naar Silicon Valley in de VS met hightech bedrijven. Hij wil data centraliseren: “De aanslagen in Zaventem in 2016 toonden aan dat de informatie er was, maar verspreid zat. In zo’n crisissituatie kon men niet ten volle gebruik maken van alle informatie. Sinds ik hier als schepen aan de slag ben, bezocht ik veel stadsdiensten voor mijn verschillende bevoegdheden. Ze leveren prachtig werk, maar houden hun informatie elk op een andere manier bij. De één in een Excell, de andere in ‘dedicated software’ met programma’s op maat. Iedereen verwerkt de info op zijn eiland zonder het te delen. Dat willen we centraliseren.”
Enkele maanden geleden nodigde de stad een 30-tal ondernemers uit de tech-, overheids- en communicatiesector uit om over de zaak van gedachten te wisselen. Het resultaat werd Silicon Beach, een project waarbij de stad zich aanbiedt als ‘living lab’ aan ondernemers, die op hun beurt hun innovaties kunnen testen. “Daarnaast richten we een vzw op die op federaal vlak pleit dat die overheden hun silo aan data ter beschikking stellen van ons project.”
Digitaal
De schepen voor Digitalisering weerlegt dat zijn project theoretisch is : “We weten op vandaag niet in welke gebouwen asbest zit, hoeveel wagens welke richting uitrijden als ze naar Oostende komen, hoeveel parkeerplaatsen bezet zijn. Door gegevens over Oostende samen te brengen kunnen we een ‘digital twin’ maken van de stad, een exacte virtuele kopie van de stad die ons toelaat om er opzoekingen in te doen, zonder op straat te moeten rondlopen. Dat model gaan we voeden met data, waardoor het een intelligent ‘digital brain’ wordt en we er info kunnen uithalen. We kunnen die digital twin ook ter beschikking stellen aan partners die hun toepassing komen uittesten. We verleggen het verzamelen van info naar het benutten ervan. Dit is een unieke kans om van Oostende niet zomaar een smart-city te maken, maar ‘Europe’s First Digital Brain City’.”
Concreet
Goffin verwacht dat er op een termijn van 2 à 3 jaar al concrete toepassingen zijn voor verschillende stadsdiensten en nieuwe mogelijkheden voor de inwoners en bezoekers om optimaal Oostende te kunnen beleven en bezoeken. “Met een optimale dienstverlening voor iedereen waardoor het sneller, eenvoudiger en efficiënter wordt. Als er een nieuwe marktkramer komt, moeten we vaak ter plekke plaats zoeken en een nieuw plan uittekenen. De doorlooptijd van weken wordt herleid tot enkele seconden, want dat systeem zal via artificiële intelligentie voorstellen doen voor een nieuw marktplan. Voor de brandweer zal bij vertrek naar een interventie al meteen alle info van het pand beschikbaar zijn, zodat de ploeg tijd wint. Ook de afhandeling van een aanvraag voor een wijkfeest zal op enkele uren kunnen in plaats van enkele weken. En bij een hittegolf zullen we in real-time weten waar kwetsbare inwoners zich bevinden. Daardoor zullen de stadsdiensten efficiënter werken en op termijn zou ook de Oostendenaar kunnen inloggen en bijvoorbeeld alles bekijken over zijn woning. Een andere toepassing is het digitaal nalaten van een bericht als men een graf op de begraafplaats bezoekt.”
Universiteit
Er zijn garanties voor de privacy : “De Oostendenaar blijft ten allen tijde eigenaar van zijn eigen data, we volgen de Europese GDPR-regels, er komt geen link met Amerikaanse bedrijven en we zullen al helemaal geen gegevens verkopen aan bedrijven. En er is wel belangstelling voor het Oostendse plan.
Fabrice Goffin: “De Vrije Universiteit Brussel opent een hub in Oostende waar ze een postgraduaat inrichten rond ‘smart cities’ en artificiële intelligentie. Hier komen onderzoekers die werken rond digitale autonomie. Ook dat past in het bredere plan van Silicon Beach, want men zal hier onderzoeken en kunnen testen.“
The post Oostende zet zich met Silicon Beach op de digitale kaart: “We worden een pioniersstad” is provided by KW.be.