De voorbije jaren raakten er regelmatig zwemmers in de problemen die in zee gingen vlak bij de westelijke strekdam in Oostende. Dat heeft alles te maken met de sterke onderstroming. Zwemmen is hier dan wel verboden, maar omdat niet iedereen zich daaraan houdt, plaatste de stad nu een houten afsluiting op het strand. “Volledig afsluiten kan niet, maar we zorgen zo wel voor een fysieke barrière.”
Het strand tussen het Zeeheldenplein en het Kursaal is traditioneel een van de drukste zones in Oostende. Heel wat toeristen strijken hier neer na een vermoeiende treinrit. Het is dan ook het eerste stuk dat je tegenkomt als je vanuit het station naar de zee wandelt. Het is weliswaar ook een van de gevaarlijkste zones. Er geldt daarom – zowel op het Klein Strand als de zone aan de andere kant van de westelijke strekdam – een zwemverbod. “Er is hier een gevaarlijke onderstroom waardoor zwemmers heel snel meegesleurd worden in zee. Ze dreigen vervolgens tegen de rotsen van de strekdam te belanden. Er geldt dan ook voor een reden een zwemverbod”, duidt schepen Björn Pannecoucke (Vooruit).
De voorbije jaren werd het zwemverbod al aangeduid met borden, maar toch zijn er altijd mensen die de waarschuwingen in de wind slaan. Op 1 mei van dit jaar moesten hier nog twee drenkelingen uit het water gehaald worden die niet meer op eigen kracht terug naar het strand geraakten. “De redders en strandpolitie hebben elk jaar veel werk om hier mensen aan te spreken en uit het water te halen. We hebben daarom gezorgd voor extra borden en vlaggen om de situatie ter plaatse voor iedereen duidelijk te maken. Mensen die hier in zee gaan, kunnen echt niet meer zeggen dat ze het niet gezien hebben. Er zijn ook extra borden die bezoekers erop wijzen dat de veilige zwemzone slechts 150 meter verderop ligt.”
Barrière
Bijkomend werd nu ook nog een houten afsluiting geplaatst aan de hoogwaterlijn. “Er werd zo’n afsluiting geplaatst op het Klein Strand voor de zeehonden. Het voordeel is dat mensen hier niet meer in het water kunnen. We hadden nog een stuk omheining over en dat werd nu ook op het Groot Strand geplaatst om voor een fysieke barrière te zorgen tussen het strand en de zee. We willen mensen zo motiveren om zich iets verderop, bij de bewaakte zwemzone, te installeren op het strand.”
Het is onmogelijk om de zone hier volledig af te sluiten. “Als we de omheining dichter bij de zee plaatsen, dan zou deze heel snel kapot gaan, maar we zagen afgelopen weekend toch al een effect. Het is nu wachten op een echte drukke zomerdag om te evalueren of het ook echt werkt. Zo ja, zullen we nog een stuk omheining bijplaatsen tot aan de bewaakte zone.”
The post Oostende neemt extra maatregelen om zwemmen aan westelijke strekdam af te raden: “Omheining zorgt voor fysieke barrière tussen strand en zee” is provided by KW.be.