Koenraad Lecluyse stelt sinds anderhalf jaar de twee lege kamers in zijn appartement in Oostende ter beschikking aan vluchtelingen. Koenraad is blind. Hij is blij met de ondersteuning en het gezelschap van Ibrahim, Salah, Mustapha, Abdu en Abdallah. De jonge mannen moesten weliswaar verplicht weg anders zou de woning ongeschikt verklaard worden. “Dit is gewoon absurd”, zucht Koenraad.
Koenraad woont in een appartement met drie slaapkamers in het centrum van Oostende. Hij woonde sinds anderhalf jaar niet meer alleen en zo had hij het graag. Via Rita Vandenberghe kwam hij in contact met enkele vluchtelingen en ondertussen woonden er vijf mannen, allen afkomstig uit Eritrea, in de twee kamers die leeg stonden. De bewoners van het appartement hielpen elkaar. “Ik heb een netwerk om mij te helpen. De gasten hielpen mij weliswaar met kleine zaken zoals koffie maken of we gingen samen naar de winkel. Anderzijds ondersteun ik hen om de taal te leren”, vertelt Koenraad. Als extra voordeel was hij nooit eenzaam.
Rita helpt vluchtelingen om een woning te zoeken, maar dat is geen gemakkelijke opdracht. “In een ideale wereld zouden we een studio zoeken waar ze alleen kunnen wonen, maar dat is gewoon onmogelijk geworden. Hier hadden we een mooie oplossing gevonden om Koenraad te helpen en die mensen ondertussen een dak boven het hoofd te bieden”, zegt Rita.
Klacht
Koenraad vroeg wel een vast bedrag per maand om te delen in de vaste kosten zoals water, elektriciteit, verwarming en syndicus. “Als ik alleen ben, betaal ik 50 euro voor water, nu is dat 250 euro. Ik vraag dan ook geen huur, maar wel een bedrag om die kosten te dekken. Die werden tot nu toe betaald door het OCMW, omdat zij tussenkomen in de verblijfskosten.”
Volgens Rita en Koenraad werd er vanuit het OCMW nooit iets gezegd over die verblijfskosten. “De politie is hier gekomen om hen in te schrijven en ze hebben enkel gewaarschuwd dat hier maximum zes personen mogen wonen. Dat is ook het geval.”
Er werd door het OCMW wel klacht ingediend bij de dienst Wonen. Na een inspectie werd beslist dat de mannen moesten verhuizen, anders zou de woning ongeschikt verklaard worden. Omdat het niet om één gezin gaat, maar verschillende huurders die elk apart betalen beschouwen ze het appartement als een pand met kamerwoningen en werd er een ongunstig brandweerverslag opgemaakt.
Dakloos
“Ik kon hen jammer genoeg niet laten blijven anders verlies ik zelf mijn woning, maar waarom moeten ze al weg nog voor er een andere oplossing kan gevonden worden? Nu staan ze letterlijk op straat, terwijl dat niet nodig is. Er zijn al zoveel daklozen in Oostende”, zegt Koenraad. “Zij moeten op straat slapen en ik moet mijn kamers leeg laten staan. Wie heeft daar nu baat bij?”
“Zij waren zo goed bezig”, vult Rita nog aan. “Met hun school, hun leven en nu moeten ze weg omdat ze geen familie zijn van elkaar. Nochtans deden ze alles samen, ze waren zoveel als familie. Waarom worden mensen gestraft die anderen helpen? Regels zijn belangrijk, maar ze mogen niet boven menselijkheid en ethiek staan.”
Een van de bewoners, Ibrahim wil graag reageren. “Het klopt ook niet wat er in de brief staat. Ze zeggen dat wij elkaar niet kennen, maar we eten samen, we spelen samen voetbal. We leven samen als een gezin.”
Reactie burgemeester
Bij stad Oostende is burgemeester John Crombez op de hoogte van het dossier. “We reageren nu niet en nooit op individuele dossiers van burgers waar onregelmatigheden worden vastgesteld.”
The post Koenraad biedt onderdak aan vijf vluchtelingen, maar moet hen nu op straat zetten na een wooninspectie: “Anders verlies ik zelf mijn woning” is provided by KW.be.