Ereburgemeester Georges Peirs is op 92-jarige leeftijd overleden. Hij was 6 jaar burgemeester van zijn thuisgemeente Machelen en nadien nog eens 30 jaar van de fusiegemeente Zulte. Zijn zoon en kleinzoon zijn intussen ook actief in de lokale politiek. “Hij is altijd een burgervader gebleven, ook na zijn burgemeesterschap”, zegt zoon Olivier Peirs.
Georges Peirs werd geboren op 25 juli 1932 en overleed op dinsdag 15 juli in het ziekenhuis, amper tien dagen voor zijn 93ste verjaardag. Peirs woonde tot kort voor zijn overlijden nog steeds thuis, samen met zijn vrouw Rosa Demey (84). Naast zijn echtgenote laat Georges drie kinderen en zeven kleinkinderen achter.
In 1971 werd hij verkozen tot burgemeester van Machelen en na de fusie van 1977, werd hij burgemeester van heel Zulte. Georges Peirs bleef aan de macht tot 2006. Met 36 dienstjaren evenaart hij de huidige langstzittende burgemeesters van Vlaanderen. Peirs laat dan ook een enorme nalatenschap na in Zulte en daarbuiten. Huidig burgemeester Simon Lagrange heeft enkel lof voor zijn voorganger.
Krachtig
“Georges Peirs was een krachtige bestuurder en heeft in zijn ambtstermijn van 36 jaar onze gemeente op allerlei vlakken uitgebouwd”, zegt Langrange. “Dat gaat van wegen, rioleringen en verkavelingen tot gemeenschapszalen, sport- en jeugdaccommodatie en een sterke dienstverlening. Hij was niet alleen geliefd omwille van zijn verwezenlijkingen, maar ook door de manier waarop hij zijn ambt vervulde: bescheiden, laagdrempelig en joviaal. De term burgervader lijkt voor hem bedacht te zijn. Namens de inwoners van Zulte willen we hem dan ook danken voor alles wat hij betekend heeft.”
Met het overlijden van Georges Peirs komt een einde aan een groot hoofdstuk in de Zultse politieke geschiedenis, maar zijn naam blijft springlevend. Zoon Olivier Peirs is sinds 2012 schepen in Zulte, kleinzoon Henri werd vorig jaar voor het eerst verkozen en zetelt in het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst.
“We zijn uiteraard enorm verdrietig”, reageert Olivier. “Het is altijd triest om een vader te verliezen. Maar tegelijk zijn we ook dankbaar dat we hem zolang hebben mogen kennen. We hebben veel mooie momenten samen gehad. Het is niet iedereen gegeven om een leeftijd van bijna 93 jaar te bereiken.”
Druk leven
“Niet enkel zijn leeftijd is bijzonder, ook de manier waarop onze pa heeft geleefd: altijd aan een hels tempo. Naast zijn werk als burgemeester bleef hij aan de slag bij zeemvellenfabriek Colle in Deinze, waar hij zich opwerkte tot directeur. Hij droeg zeker zijn steentje bij tot de groei van het bedrijf en deed veel zaken met het buitenland. Pa sprak vloeiend Frans, Engels, Duits en Italiaans.”
“Daarnaast was hij ook gepassioneerd door de duivensport en door muziek. Hij speelde van jongs af aan bij harmonie De Leiezonen in Machelen en was eigenlijk een groot muzikaal talent. Als hij iets hoorde op de radio, dan kon hij dat meteen naspelen op saxofoon en op piano. Op het bal van de burgemeester, zoals dat vroeger georganiseerd werd, speelde hij graag een deuntje.”
Om Georges Peirs te eren werd ter gelegenheid van zijn 90ste verjaardag een groot houten beeld van een saxofoon onthuld bij het gemeentehuis. In 2017 werd, eveneens als verwijzing naar zijn hobby’s, het gedicht Duivenmelker van Paul Demets geplaatst bij de Guldenpoort in Machelen.
Burgervader
Ondanks zijn drukke carrière en zijn hobby’s, was Peirs echter geen afwezige vader. “Hij leefde voor drie maar hij maakte altijd tijd voor zijn gezin”, gaat Olivier verder. “Toen ik in de politiek stapte, heeft hij me wel gewaarschuwd. Hij wou zijn kinderen bepaalde zaken besparen, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan.”
“Toen Henri vorig jaar voor het eerst deelnam aan de verkiezingen, heeft hij enorm meegeleefd. Pa was erg blij dat na mij ook Henri verkozen raakte. Hij bleef zelf ook nog steeds begaan met de mensen en hielp wie hij kon. Ook al was hij geen burgemeester meer, hij is altijd een burgervader gebleven.”
The post “Hij is altijd een burgervader gebleven”: Voormalig burgemeester van Zulte Georges Peirs overleden is provided by KW.be.