Vanuit het Sjarelkot, het ontmoetingscentrum voor jongeren op parochiaal domein De Caproen, trok buurtwerker Kris Logghe de voorbije maanden de Nukkerwijk rond in een poging een band te scheppen met moeilijk bereikbare inwoners. Samen met fotograaf Danny Vanhevel ging hij op zoek naar het dierbaarste bezit van de wijkbewoners. Het leverde een bijzondere tentoonstelling met vaak ontroerende verhalen op.
“De Nukkerwijk is, eens je de Fritz Vinckelaan achter je laat, een wat doodse wijk waar op het eerste gezicht weinig te beleven valt”, stelde Kris Logghe bij aanvang van zijn expeditie vast.
De straat optrekken en overal aanbellen leek Kris de beste manier om sommige inwoners uit hun isolement te halen. “Een uitgelezen manier om dat te doen, bleek de vraag naar een gekoesterde bezitting. Iedereen heeft nu eenmaal wel iets van emotionele waarde. De mensen aan de praat krijgen hierover bleek een perfecte opener voor de opvolgvraag: ‘Hoe gaat het eigenlijk met je?’”
Geen gezichten
De foto’s van die memorabilia zette Kris vervolgens op de sociale media. “Gezichten van de wijkbewoners zul je er niet op vinden, enkel hun handen, die het object vasthouden. Een foto en een zinnetje met wat uitleg, daar houden we het bij”, verzekerde hij zo de medewerking van de deelnemers aan zijn project.
Want er doken bijwijlen ronduit ontroerende en heel persoonlijke verhalen op tijdens zijn walkabout in de Nukkerwijk. “Het schilderij van een maalboot bijvoorbeeld, die de zoon van een wijkbewoonster maakte. Dezelfde boot waarop haar overleden man ooit diende als kok. Of het boek Liefde in tijden van cholera van Gabriel Garcia Marquez dat ik bij een inwoonster vond. Bleek dat zij het gelezen had aan het sterfbed van een goeie vriend.”
Expo
Kris speelde enkele maanden geleden al met het idee er een tentoonstelling in het Sjarelkot aan op te hangen. “Dat leek me een mooie manier om al die wijkbewoners met hun bijzondere verhalen bijeen te krijgen”, droomde hij toen nog luidop. “Met de steun van CERA en vele vrijwilligers hebben we een foto-installatie met meer dan 80 foto’s, elk met hun eigen verhaal, kunnen realiseren”, gaf Kris tijdens de opening vorige week aan.
“De man die zijn aardappelmesje slijpt zoals zijn mama dat deed, de danseres van Claude François, de dochter die haar zieke moeder troost met haar knuffel, de fiere studente met de zilveren medaille van het WK moderne dans, de Engelstalige vrouw die ooit op het eiland Sint-Helena woonde (waar Napoleon zijn laatste dagen doorbracht), de kleermaker van Belle en het Beest, de bergentemmer in de strijd tegen MS, de kleine man die toch een grote basketter was… ze kregen stuk voor stuk een plek in deze fotocollage.”
De collage krijgt een vaste plaats op het domein van De Caproen in de Breendonklaan 2a. Er werd intussen ook een fotoboek van het project gemaakt dat Kris alle deelnemers, waarvan er heel wat aanwezig tekenden tijdens de opening, tegen een betaalbare prijs wil aanbieden. “Ik ben daartoe een steunactie gestart.”
Over de steunactie voor het boek lees je meer op https://steunactie.be/actie/iedereen-een-schat/-51752.
The post Fotocollage “Schatten van de Nukkerwijk” geopend op De Caproen: “Onze zoektocht leverde vaak bijzondere verhalen op” is provided by KW.be.