Stad Brugge neemt het initiatief om twee vervuilde terreinen aan te pakken. Dat besliste het College van Burgemeester en Schepenen. Het gaat om de voormalige stelplaats van De Lijn in Assebroek en de site Knapen in Zeebrugge. Op beide locaties komt in de toekomst een nieuw park, maar eerst moet de bodem gesaneerd worden. Voor de praktische en administratieve uitvoering van de sanering werkt Stad Brugge samen met Tersana vzw.
“We laten deze waardevolle plekken in Assebroek en Zeebrugge niet nog jaren braak liggen. De stad kiest voor actie, niet voor afwachten. Zo bouwen we stap voor stap aan gezonde, veilige en groene ruimte voor onze inwoners”, zegt schepen van Openbaar domein Franky Demon.
De Lijn
Op het terrein van de voormalige stelplaats van De Lijn aan het Gaston Roelandtsplein in Assebroek wil de stad een gezellig groen wijkpark aanleggen. Maar bij voorbereidende werken in 2023 werd bodemvervuiling ontdekt. Er zijn vier zones die vervuild zijn. De verontreiniging is vooral veroorzaakt door de voormalige ondergrondse dieseltanks, die dienst deden tussen 1981 en 2023. Deze zones moeten eerst gesaneerd worden. OVAM bevestigde dat sanering nodig is.
Omdat de Stad niet wil wachten, werkt ze samen met Tersana om het dossier sneller en correct aan te pakken. Intussen werkt de dienst Openbaar domein aan een financieel haalbaar ontwerp voor het nieuwe park.
Bodemonderzoek
De fasering voor de De Lijn-site in Assebroek verloopt als volgt: in 2023–2024 vond bodemonderzoek plaats, werd oude infrastructuur verwijderd en werd het saneringsplan uitgewerkt. In 2025 start de bodemsanering met hulp van Tersana. In 2026 volgt de voorbereiding van de herinrichting van het openbaar domein. In 2027 zou de saneringsoperatie — onder voorbehoud van onvoorziene omstandigheden — afgerond moeten zijn en kan de effectieve aanleg van het nieuwe wijkpark starten.
“Dit project is van groot belang voor Assebroek. We willen hier op korte termijn een groene ontmoetingsplek maken, maar eerst moet de bodem veilig zijn”, zegt Franky Demon. “Als Stad nemen we onze verantwoordelijkheid op. Deze saneringen zijn geen eenvoudige dossiers, maar ze zijn noodzakelijk om op termijn veilige, groene plekken te creëren waar Bruggelingen kunnen ontspannen en samenkomen.”
Vervuiling
Ook in Zeebrugge wil de Stad vooruit. Op de site Knapen, waar het nieuwe Kustpark komt, werd vervuiling vastgesteld bij bodemonderzoek. Op sommige plaatsen is de bodem vervuild met minerale olie, BTEX en PFAS. OVAM gaf advies om voorzorgsmaatregelen te nemen om blootstelling aan PFAS te beperken. Dat advies werd door Stad Brugge overgemaakt aan het Departement Zorg.
“De meeste delen van het terrein zijn veilig en kunnen snel worden ingericht. Enkel zwaar vervuilde zones volgen later. De fietssnelweg F34, die door het park zal lopen, krijgt een aparte vergunning. Deze omgevingsvergunning wordt aangevraagd in het najaar van 2025”, stelt de Brugse schepen.
Autoparking
Stad Brugge hoopt begin 2026 te kunnen starten met de renovatie van het ex-officiersgebouw en de directe omgeving. Tegen de zomer van 2026 wil men daar een mooie toegang realiseren met een autoparking, fietsenstalling, een terras, bloemenrijke bermen en 15 bomen aanplanten. In het voorjaar van 2028 hopen we te kunnen starten met de aanleg van de andere delen van het Kustpark Knapen.
“We willen niet nog tien jaar wachten vooraleer er opnieuw iets gebeurt op dit terrein. Dankzij Tersana kunnen we sneller schakelen én verantwoord omgaan met het budget. We investeren vandaag in sanering om morgen kwaliteitsvolle publieke ruimte te creëren. Dat is essentieel voor de leefbaarheid van Assebroek en Zeebrugge”, aldus Franky Demon.
The post Brugs stadsbestuur pakt twee ernstig vervuilde sites aan: “Essentieel voor de leefbaarheid van Assebroek en Zeebrugge” is provided by KW.be.