Het kan verkeren, zei Bredero. De jonge Anke Seynaeve (31) ambieerde aanvankelijk geen politieke carrière. Ze startte na haar studies als kabinetsmedewerkster voor N-VA Kortrijk. Een deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 was het logische gevolg. Vorig jaar werd ze verkozen tot gemeenteraadslid en vanaf september mag ze zich fractieleidster van haar partij noemen.
Al wandelend door het Begijnhofpark graaft Anke Seynaeve door haar jeugdherinneringen. Ze is door en door Kortrijks. “95 % van mijn vrijetijdsbesteding speelt zich hier af.” Het is nooit anders geweest. Ze herinnert zich nog levendig hoe ze als kind speelde in het Begijnhofpark en aan de Houtmarkt, waar ze opgroeide. Ze liep school in basisschool ’t Fort, op enkele honderden meters van haar ouderlijk huis. Tijdens haar middelbaar onderwijs volgde ze Latijn aan het Guldensporencollege Plein. “Alles wat ik deed bevond zich in een straal van enkele honderden meters rond mijn huis. Ook voor mijn hobby’s moest ik niet ver zijn.”
Haar hart lag zo al van jongs af aan bij Kortrijk. Zelfs voor haar studies aan de universiteit moest ze in eerste instantie de Guldensporenstad niet verlaten. Anke ging Taal- en Letterkunde: Engels-Frans studeren aan KU Leuven Kulak. Als cultuurmens was het een logische keuze. “Dat was een fantastische periode, al zeker door de mooie campus. De Kulak past bij wat Kortrijk is: een dorpsgemeente qua weefsel – je komt altijd wel iemand tegen die je kent en vriendschappen over faculteitsgrenzen heen zijn normaal –, maar een grootstad qua beleving.”
In haar derde jaar kwam de onvermijdelijke sprong naar Leuven, én een Erasmuservaring in het Engelse Nottingham. Anke begon steeds meer na te denken over het werkleven. “Ik wou de taal omzetten in de praktijk.” Ze besloot om als Master de opleiding bedrijfscommunicatie te volgen. Toch bleef de cultuurmicrobe te hard kriebelen en schreef ze zich ook nog in voor de Master Culturele Studies, eveneens in Leuven.
Stilaan koos ze ervoor om terug te keren naar Kortrijk. Een vrije stage bij Designregio Kortrijk volgde. “Ergens zit er wel een artiest in me”, legt ze uit. “Maar die blijft vooral nog verborgen. Cultuur in de praktijk brengen. Daar wil ik bij betrokken zijn.” Haar sollicitatiegedrag op het einde van haar tweede Masteropleiding onderstreept die wil ook. In juni 2016 zocht toenmalig schepen van Cultuur An Vandersteene (N-VA) een kabinetsadviseur. Anke kreeg snel goed nieuws. “Je mag meteen beginnen!” Een eerste drukke maand volgde, gezien de Kortrijkse haar tweede thesis op het einde van die maand nog mocht gaan verdedigen in Leuven. Het kwam allemaal goed.
Geleidelijk aan rolde ze steeds meer in de politiek. “Ik heb altijd een interesse gehad in politiek, maar ik had aanvankelijk geen ambitie om in de politiek te gaan. Ik kom wel uit een Vlaamsgezinde familie.” Een lokale politieke opmars lonkte. Anke Seynaeve stapte in het verhaal van Jong N-VA 1302 en op latere leeftijd N-VA Kortrijk. In 2018 deed ze al eens mee met de gemeenteraadsverkiezingen. Toen haalde ze als nieuwkomer 615 voorkeursstemmen. De bevestiging kwam er vorig najaar. Met 1.333 voorkeursstemmen haalde ze de vijfde hoogste score bij N-VA, de sterkst stijgende partij in Kortrijk. Enkel vaste waarden Axel Ronse en Kelly Detavernier en nieuwe schepenen Giovanny Saelens en Trui Steenhoudt kwamen nog boven haar op het lijstje. Anke Seynaeve mocht zich opmaken voor haar nieuwe rol als gemeenteraadslid. In 2024 was ze ondertussen gestart als parlementair medewerker voor Vlaams volksvertegenwoordiger Bert Maertens (N-VA).
Fractieleidster
De volgende stap kwam er sneller dan verwacht. Vanaf september mag Anke Seynaeve zich de nieuwe fractieleidster van de partij noemen. Philippe Dejaegher geeft de fakkel door om de verjonging en vervrouwelijking niet in de weg te staan. “Philippe vroeg me of ik die kans wou nemen. Ik twijfelde niet. Ik had alleen niet gedacht dat het zo snel zou komen.”
Doorheen haar parcours zijn er wel enkele mentoren geweest die een plek in haar hart hebben. Ze noemt Kelly Detavernier als haar vrouwelijke mentor. “Wij waren de vrouwelijke factor op het kabinet. Kelly is down-to-earth en praktisch ingesteld. Dromen is belangrijk, maar de uitwerking is even belangrijk.” Dat dromen kwam dan weer van haar mannelijke mentor, Axel Ronse. Ze werkte met de voormalige cultuurschepen samen in de periode 2019-2024. “Axel is het enthousiasme zelve, en hij heeft de dossierkennis en het verstand. Ik heb er heel veel van geleerd en doe dat nog altijd.” Abby Museum en de gooi naar Culturele hoofdstad van Europa in 2030 noemt ze ten slotte als de hoogtepunten uit die periode.
The post Anke Seynaeve is nieuwe fractieleidster bij N-VA Kortrijk: “Niet verwacht dat het zo snel zou komen” is provided by KW.be.