“Wij kunnen helpen om onze Europese defensie minder afhankelijk te maken van de Amerikanen”, zegt Jan Bonte, ceo van het Oostkampse militaire bedrijf Advionics. Dinsdagochtend bracht minister van Defensie Theo Francken (N-VA) een bedrijfsbezoek aan Advionics. De fabriek breidt haar productiecapaciteit wegens de oorlog in Oekraïne met de helft uit via de de bouw van een nieuw fabriekshal van 6.000 m².
Jan Bonte, ceo van Advionics, had drie concrete voorstellen voor minister van Defensie Theo Francken, toen die dinsdag in de Siemenslaan in Oostkamp arriveerde. “Ons land zal de komende jaren zwaar investeren in defensie. Ons bedrijf kan sociale return bieden voor de aankoop van luchtafweergeschut.”
“We hopen ook dat de Belgische en Nederlandse Marine ons nieuwe geperfectioneerde radarsysteem, waarmee de Duitse zeemacht al uitgerust wordt, aankoopt. Tenslotte kunnen we extra militaire productiecapaciteit aanbieden. Er is hier op onze site al een extra bedrijfsunit van 6.000 m² in aanbouw.”
Radars
“Advionics was veertig jaar lang in Oostkamp de militaire tak van het Duitse Siemens én twaalf jaar van Airbus, tot in 2016 via een management buy-out overgeschakeld werd naar een eigen groep, samen met Intersoft Electronics, dat vier vestigingen in ons land heeft”, vertelt financieel directeur Thibaud Dauw.
Het Oostkampse bedrijf is gespecialiseerd in de ontwikkeling en de productie van super gesofistikeerde radars voor militaire doeleinden. “Onze branche heeft de voorbije jaren door de gespannen situatie wereldwijd wind in de zeilen”, bekent Jan Bonte. “Sedert de start van de oorlog in Oekraïne hebben we onze militaire productiecapaciteit verhoogd.”
Nieuwbouw
“In 2024 hebben wij onze bouwplannen laten uittekenen, de nieuwbouw van 6.000 m² op onze site is bijna af, waardoor we 50 procent meer kunnen produceren. We wilden dinsdag de minister van Defensie tonen wat wij kunnen aanbieden. Lang vooraleer de federale regering besliste om meer te investeren in Defensie hebben we hierop geanticipeerd.”
“Advionics ontwikkelt niet alleen radars, maar ook de technologie die drones kan detecteren en die de elektronische signalen naar die drones ‘jamt’ – verstoort. We ontwikkelden samen met een Australische firma een ‘droneshield’: een scherm dat troepen en strategische plekken beschermt tegen aanvallen met drones.”
“Dat is van groot belang om ervoor te zorgen dat militaire drones hun doelwitten niet kunnen raken. We hebben dergelijke technologie al geleverd aan Oekraïne. We kunnen er door onze technologische kennis mee voor zorgen dat Europa voor zijn defensie minder afhankelijk wordt van de Verenigde Staten”, stelt Jan Bonte.
Jobs
Jan Bonte en Thibaud Dauw wezen minister Theo Francken op de sociale return die Advionics kan bieden, als Defensie een deel van het verhoogd budget spendeert aan nieuwe contracten met het Oostkamps bedrijf: “Er werken hier 200 mensen, ons strategisch plan voorziet om elk jaar twintig personen extra in dienst te vinden. Op voorwaarde dat we gekwalificeerd personeel vinden, de rekrutering verloopt moeilijk. In tien jaar tijd zijn we al van 140 naar 200 jobs geëvolueerd. We willen nog een tandje bijsteken.”
Advionics heeft al veertien hoogtechnologische radars geleverd aan de Duitse zeemacht en hoopt om binnenkort ook contracten te kunnen verzilveren met de Belgische en de Nederlandse Marine, die nauw met elkaar samenwerken. “Dat willen we met minister Francken bespreken”, aldus Jan Bonte.
Luchtafweer
Sedert enige tijd werkt Advionics samen met de Noorse Kongsberg Groep, dat luchtafweersystemen produceert. België heeft al eerder aangekondigd dat het via een samenwerking met Nederland negen Noorse luchtafweerbatterijen zal aankopen. Ook daarin liggen opportuniteiten voor het Oostkamps bedrijf….
The post Advionics Oostkamp kan Europese Defensie minder afhankelijk maken van de Amerikanen: “Radars voor Marine en een scherm tegen drones om troepen en infrastructuur te beschermen” is provided by KW.be.