Taxi’s in Oostende vragen te veel, ondanks afspraak rond nachtelijk maximumtarief met stad: “De 50 euro in mijn handen bleek ‘net voldoende’”

Taxi’s die woekerprijzen vragen: in Oostende komt het alsmaar vaker voor. Nochtans heeft de stad Oostende in samenspraak met de taxi’s een overeenkomst rond een maximumtarief tijdens de nachtelijke uren. “Ik betaalde het dubbele van dat maximumtarief”, vertelt Gwenaelle (21). Een andere man betaalde dan weer 50 euro.

Het maximumtarief voor een taxirit binnen het grondgebied van Oostende is 15 euro. Na de eerste kilometer wordt 2,60 euro per kilometer gerekend tot het maximum van 15 euro bereikt werd. Voor ritten tussen middernacht en zes uur geldt een starttarief van 10 euro, opnieuw met een maximum van 15 euro. De meeste taxichauffeurs houden ook rekening met het afgesproken tarief. Toch duiken her en der klachten op van klanten die aan taxichauffeurs veel meer betaald hebben dan het maximumtarief.

Klacht

De 21-jarige Gwenaelle Masy ging zaterdag stappen in het centrum en nam nadien een taxi naar huis. “Ik was met vrienden naar Ostend Beach geweest en besloot na afloop een taxi te nemen vanaf het station”, vertelt ze. “Ik woon op in de Vuurtorenwijk, binnen het grondgebied van Oostende dus. Al bij al een rit van een vijftal kilometer. Bij aankomst vroeg de taxichauffeur 30 euro. Dat is het dubbele van wat normaal mag gevraagd worden. Toen ik de taxichauffeur om uitleg vroeg, kreeg ik te horen dat dat was omdat er veel vraag is naar taxi’s binnen Oostende.”

Ook de 36-jarige Michael nam zaterdagnacht om 1 uur een taxi na een bezoek aan Ostend Beach. ”Ik nam een taxi van het festival tot aan de beschutte werkplaats Oesterbank, nog op Oostends grondgebied, op de grens met Bredene”, vertelt de man. “Bij aankomst vroeg hij meer dan het vooropgestelde tarief. Ik had op dat moment 50 euro in mijn handen om te betalen en dat was volgens de taxichauffeur net voldoende.”

Zowel Gwenaelle als Michael zullen klacht indienen. Verder zijn er ook regelmatig klachten van chauffeurs die de weg niet kennen en een omweg nemen, maar de meeste klachten gaan vooral om te hoog betaalde bedragen.

Nieuw reglement

Bij het stadsbestuur zijn ze op de hoogte van de situatie bij sommige taxichauffeurs. “Ik vroeg nog niet zo lang geleden het aantal klachten op bij ons meldpunt van de stad rond de taxi’s”, vertelt schepen Maxim Donck (N-VA), bevoegd voor de taxi’s. “Daaruit bleek dat het aantal meldingen niet zo groot was. Maar wij horen uiteraard ook de geruchten op de straat dat sommige taxichauffeurs het niet al te nauw nemen met de vooropgestelde prijzen. Ik wil wel duidelijk maken dat het om enkele chauffeurs gaat en lang niet allemaal. De meesten houden zich aan de regels. We zaten ondertussen al samen met de politie hierover en werken aan een nieuw reglement rond de taxi’s. Dit kan niet langer door de beugel.”

“We werken aan een professionalisering van de taxisector” – burgemeester John Crombez

Ook burgemeester John Crombez (Vooruit Plus) wil dat er snel verandering komt in de sector. “We werken aan een professionalisering van de taxisector”, zegt de burgemeester. “De toelating bij het verlenen van een licentie moet afhangen van een verplichte vorming en opvolging.”

Volgens schepen Maxim Donck is kennis van de Nederlandse taal al een minimumvereiste. “Dat zou op zijn minst het minimum moeten zijn”, zegt hij. “Ook stratenkennis is een must. Het verlenen van een licentie voor taxichauffeurs moet dringend herbekeken worden en daar werken we met het bestuur momenteel aan.”

The post Taxi’s in Oostende vragen te veel, ondanks afspraak rond nachtelijk maximumtarief met stad: “De 50 euro in mijn handen bleek ‘net voldoende’” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Misschien nu al dé Belgische trouwpartij van het jaar: premier De Wever zegende het in en hun ringen werden gebracht door een poes in een Bentley

Een poes in een Bentley. Een openingsdans met een wit paard. Een bloemenboog waar een maand aan is gewerkt. En een huwelijksinzegening door premier De Wever. Enigszins onder de radar, maar nu toch uitgelekt, vond deze week in Antwerpen hét glamourhuwelijk van het jaar plaats. “Onze kat door dat gangpad doen rijden: daar hebben we maanden op geoefend.”

Lees meer »

Een op de vijf 55-plussers voelt zich onveilig op de fiets

Twintig procent van de 55-plussers voelt zich als fietser regelmatig onveilig in het verkeer. Dat blijkt uit onderzoek van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) bij ruim 2.000 Vlamingen van 55 jaar en ouder. Een gebrekkige fietsinfrastructuur en ‘nieuwe weggebruikers’ zoals speedpedelecs en e-steps zijn de voornaamste oorzaken van dat onveiligheidsgevoel. Met de bevraging willen VSV en minister Annick De Ridder

Lees meer »

Waterrad aan Arnautsmolen krijgt nieuwe toekomst dankzij nieuwe eigenaars

Maarten Hertog en Anneke-Thea van ’t Oever hebben afgelopen zaterdag hun waterrad officieel in gebruik genomen. Dit betekende de afsluiting van een lang lopen proces.”Sinds we eigenaar zijn aan de voormalige Arnautsmolen in Kersbeek-Miskom hebben wij het plan opgevat om het waterrad dat hier ooit dienst heeft gedaan, weer terug te brengen in het landschap.”

Lees meer »

“Ik heb hier elke dag genoten”: hoe in de eindafrekening deze EK-ervaring wel wat heeft opgeleverd

Het wedstrijdeinde was zot. “Crazy,” en “insane” in het Engels van Elísabeth Gunnarsdóttir. Goals maken en zien hoe die weer van je afgepakt worden. Een late gelijkmaker slikken, te maken krijgen met een paar via VAR-tussenkomst afgekeurde goals en, in de 96e minuut toch door het dak gaan dankzij de goeie goal van Janice Cayman. Zonde dat België niet voor

Lees meer »

De opmerkelijke migratiedeal tussen Frankrijk en VK: voor elke illegale migrant die Britten terugsturen, nemen ze er een uit Europa op

Een bootje nemen naar het Verenigd Koninkrijk leidt voortaan tot “mislukking, opsluiting en terugkeer”. Dat zei Brits premier Keir Starmer donderdag, met Emmanuel Macron aan zijn zij. In hun nieuwe migratiedeal experimenteren ze met een “one-for-one”-principe: voor elke migrant die het VK terugstuurt, neemt het er een uit Europa op.

Lees meer »

Cannabis, cocaïne en cash: Politie rolt internationaal drugsnetwerk op, van Kuurne tot Málaga

In een grootschalige gerechtelijke actie zijn op maandag 23 en dinsdag 24 juni tien personen opgepakt in een onderzoek naar internationale drugshandel. De operatie, geleid door de onderzoeksrechter in Kortrijk en uitgevoerd door politiezone VLAS, kwam er na maanden intens speurwerk. “Deze gerechtelijke acties zijn meer dan geslaagd”, stelt Thomas Detavernier, woordvoerder van PZ VLAS. “Een belangrijke toevoer van zowel

Lees meer »