Meer dan 40 jaar nadat een familieconflict de Dufours uit elkaar dreef, vond er eindelijk een hartverwarmende hereniging plaats. Voor het eerst in decennia ontmoetten neven en nichten elkaar opnieuw. Sommigen zagen elkaar voor het allereerst. Dankzij het initiatief van Kathleen Dufour, Marnix Vansteenkiste en Nancy Hautekeete werd een stukje verloren familiegeschiedenis opnieuw tastbaar.
“Onze grootouders hadden dertien kinderen”, vertelt Kathleen (60). “Maar helaas ontstond er destijds een diepe kloof tussen enkele broers en zussen. Die ruzie is nooit echt uitgepraat. Toen zij overleden, bleef de afstand bestaan, ook tussen de volgende generaties. We waren vreemden voor elkaar geworden.”
Uitstel door coronaperiode
Toch bleef het idee om de familie weer samen te brengen ergens sluimeren. De aanzet kwam onverwacht. “Ik kwam mijn neef Marnix tegen op het voetbal en we raakten aan de praat. Daar groeide het idee. Want eigenlijk hadden wij, neven en nichten, niets te maken met die oude ruzie. We wilden elkaar gewoon leren kennen.” Daarna kwam de coronaperiode en verdween het plan tijdelijk in de koelkast. Tot Kathleens man Peter haar vroeg: “Wanneer gaan jullie die reünie nu eindelijk eens organiseren?” Dat was het duwtje dat ze nodig had.
Wat volgde, was een intensieve zoektocht naar adressen en contacten. “Het was echt speurwerk”, zegt Kathleen. “Sommigen waren verhuisd, anderen hadden we tientallen jaren niet gehoord. Maar met veel geduld en doorzettingsvermogen lukte het toch om een groep van 32 familieleden samen te brengen.”
De reünie zelf vond plaats op zondag 22 juni. “Het was niet altijd gemakkelijk om elkaar te herkennen”, glimlacht Kathleen. “Iedereen ziet er anders uit dan vroeger. En sommigen hadden elkaar als kind nog gekend, maar dat was het dan ook. Toch viel alles al snel op zijn plaats. Er was meteen een warme sfeer.”
Lach en traan
De bijeenkomst duurde maar liefst negen uur. “We hadden zo veel bij te praten. Het was hartverwarmend om te zien hoe vlot de gesprekken liepen. Er werd gelachen en soms een traantje weggepinkt. Het mooiste was misschien wel dat niemand bleef hangen in het verleden. Iedereen keek vooruit.”
Voor de meesten voelde het als een hergeboorte van de familie. “Mensen gingen naar huis met een blij en dankbaar gevoel”, vertelt Kathleen. “En al snel kwam de vraag: wanneer doen we dit opnieuw?” Intussen ligt er al een datum vast voor een nieuwe reünie in 2026. Dan worden ook de kinderen en kleinkinderen van de neven en nichten uitgenodigd. “Als iedereen komt, zijn we met 182”, lacht Kathleen. “Een grote organisatie, maar we kijken er enorm naar uit.”
Warme ontvangst
De locatie was zorgvuldig gekozen: de kantine aan het voetbalveld in De Haan, centraal en bereikbaar voor iedereen, met voldoende ruimte om in alle rust herinneringen op te halen. Kathleen en haar team zorgden voor een eenvoudige maar warme ontvangst. Tafels werden versierd met oude familiefoto’s, wat meteen voor gespreksstof zorgde. Sommigen herkenden zichzelf of hun ouders in vergeelde kiekjes uit lang vervlogen tijden.
Tijdens het eten werd er druk uitgewisseld over het leven, kinderen, werk en hobby’s. “Het was alsof we al jaren met elkaar in contact waren”, zegt Kathleen. “De klik was er onmiddellijk.” En ook de kinderen die meekwamen, vonden aansluiting. “Er was geen generatiekloof, alleen maar nieuwsgierigheid en openheid.”
Tegen het einde van de dag werd een groepsfoto gemaakt, die nu al een symbolisch plaatsje heeft binnen de familie. “We willen die foto volgend jaar nog eens maken, maar dan met nog meer gezichten erbij.”
Nieuwe toekomst
Iedereen kreeg een herinnering mee naar huis, en vooral: het gevoel van opnieuw verbonden te zijn met iets groters dan zichzelf. Kathleen blikt tevreden terug: “Wat begon met een toevallige ontmoeting aan het voetbalveld is uitgegroeid tot iets waar we allemaal kracht uit putten. We hebben het verleden niet herschreven, maar we hebben samen een nieuwe toekomst geopend. En dat is misschien wel het mooiste wat we als familie konden doen.”
The post Oudenburgse familie Dufour na 40 jaar weer samen: “De klik was er onmiddellijk” is provided by KW.be.