Kaartclub De Kerpelkaarters eert leden en start zoektocht naar nieuwe spelers: “Moeilijk om jongeren geïnteresseerd te houden”

Het is een prijsuitreiking die afgelopen weekend misschien net iets te hard onder de radar is gepasseerd. De Kerpelkaarters, een kaartersclub met café De Kerpel als uitvalsbasis, eerden hun kampioen. Ze lanceerden meteen hun zoektocht naar nieuwe leden. “Kaarten? Dat is leuk, familiaal en vooral erg goedkoop als hobby!”

Manillen? Vroeger kon geen familiefeest of zondagnamiddag voorbijgaan zonder dat er op een gegeven moment een kaartspel werd bovengehaald. Het was de normaalste zaak van de wereld om als 7-jarige knul het op te nemen tegen je 70-jarige opa, die je meteen ook de geheimen van het troef jagen leerde.

Minder leden en clubs

“Maar tijden veranderen en misschien is kaarten net niet meer modern genoeg?” Ann Derycke (61), de duivel-doe-al van De Kerpelkaarters, was zondag al vroeg in de weer met het voorbereiden van de kampioenenviering. “We zijn nu nog met een vijftiental leden, een getal dat vroeger veel hoger lag. Ook het aantal clubs slinkt zienderogen. Er zijn er nu nog wel, veelal verbonden aan een café, maar je kunt het niet vergelijken met de hoogdagen van het spel. Toen speelde iedereen dat overal, want er waren geen computerspelletjes of smartphones. Ongeacht je afkomst, opleiding of financieel vermogen: op één of ander moment in het leven leerde je manillen. Dat bestaat nu allemaal niet meer en dat is best wel jammer te noemen.”

De kampioenenviering was dan wel kleinschalig, aan kwaliteit werd dan weer niet ingeboet. “We spelen één keer per maand en doen dat toch al dik twintig jaar. Op het einde van het jaar maken we een overzicht van het aantal punten en het aantal gespeelde wedstrijden.”

Prijzen

“De winnaar krijgt een beker, maar ook nummer twee en drie trekken huiswaarts met een aandenken. En we hebben ook een echte, rode lantaarn die we aan de laatste van het klassement geven. Dat is zo een leuke toets, en het blijf natuurlijk ook grappig. Alle leden krijgen ook bonnetjes om deel te nemen aan de tombola, waar we dit jaar een uurwerk van maar liefst 500 euro konden wegschenken. Het zorgt er allemaal voor dat we die familiale band binnen de club blijven houden.”

“Manillen heeft alles in huis om in deze moderne tijden te blijven bestaan. Het is leuk, familiaal en vooral erg goedkoop.”

Het was Yourick Deprez die zich dit jaar kroonde tot clubkampioen. “Veel jonge gasten spelen niet meer met de kaarten”, klinkt het. “Dat is eigenlijk wel jammer, maar ze zijn nog erg moeilijk geïnteresseerd te houden. Toch heeft manillen alles in huis om als hobby in deze moderne tijden te blijven bestaan. Het is leuk, familiaal en vooral erg goedkoop.”

“Kaarten? Die zijn echt overal te vinden, en als je aan onze wedstrijden deelneemt, kost je dat 10 euro om in te schrijven. Voor die 10 euro krijg je dan wel 4 drankbonnetjes terug, waardoor het quasi gratis is”, besluit de kersverse clubkampioen.

The post Kaartclub De Kerpelkaarters eert leden en start zoektocht naar nieuwe spelers: “Moeilijk om jongeren geïnteresseerd te houden” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

‘Disneykastelen’ in Beieren, Knossos op Kreta, menhirs in Bretagne maar ook ‘killing fields’ in Cambodja: dit is nieuw werelderfgoed van Unesco

De Unesco, de cultuurorganisatie van de Verenigde Naties, heeft tientallen nieuwe sites erkend als werelderfgoed. De prehistorische staande stenen van Carnac in Bretagne, de sprookjeskastelen van koning Ludwig II van Beieren, maar ook een bijzonder groot gebied met rotstekeningen in Australië en enkele locaties die getuigen van de Rode Khmer-terreur in Cambodja.

Lees meer »

Tientallen schoonmakers uit Portugal en Brazilië dreigen alles te verliezen door fraude bij poetsbedrijven in Diest en Bekkevoort: “Waar moeten we naartoe?”

Tientallen schoonmakers uit Portugal en Brazilië dreigen gestrand te geraken in België nu het gerecht een onderzoek voert naar fraude bij 2 poetsbedrijven in Diest en Bekkevoort. Hierdoor zijn ze hun job kwijt, vrezen ze voor hun achterstallig loon én is hun huisvesting onzeker. "Niemand vertelt ons iets, we moeten alles via de media vernemen."

Lees meer »

Kristiaan en zijn thrillers

Ik sprak met hem op de Veurnse Politierechtbank: over ‘Amor’ en ‘Cupido’. Dat zijn de titels van twee thrillerromans die hij schreef. Ik heb het over Kristiaan Vandenbussche, zoon van Wilfried en Katrien, geboren en getogen in Veurne. Nu werkt hij in Gent, woont in De Panne. Al meer dan 25 jaar zijn we collega’s.
The post Kristiaan en

Lees meer »

Te weinig Belgen werken in IT-sector

In België werkt 5,7 procent van de bevolking in de ICT-sector. Dat cijfer stagneert, terwijl het zou moeten stijgen naar 10 procent tegen 2030 om de Europese doelstelling te halen. Dat blijkt uit een rapport over digitalisering dat de federale overheidsdienst Economie maandag heeft gepubliceerd.

Lees meer »

Urbanus krijgt in Brugge de Gulden Spoor: “Uitzonderlijke bijdrage aan de Nederlandstalige cultuur”

De Beweging Vlaanderen-Europa heeft donderdagavond in het Brugse stadhuis de Gulden Spoor uitgereikt aan Urbanus. Hij werd gehuldigd voor zijn uitzonderlijke bijdrage aan de Nederlandstalige cultuur. “Zoals Tijl Uylenspiegel uit Damme houdt Urbanus met humor een spiegel voor aan iedereen die zich belangrijk voelt”, zei juryvoorzitter An De Moor.
The post Urbanus krijgt in Brugge de Gulden Spoor: “Uitzonderlijke

Lees meer »

Volg hier live de speech van Trump in Texas na watersnoodramp met 119 doden: “De kleine rivier veranderde in een monster”

De Amerikaanse president Trump en zijn vrouw Melania zijn in Texas. Ze bezoeken het rampgebied waar vorige week zeker 119 mensen verdronken bij zware overstromingen en nog altijd 150 personen worden vermist. Onder hen zijn ook veel kinderen die op kamp waren. “Zoiets heb ik nog nooit gezien”, aldus de president in een toespraak tijdens zijn bezoek.

Lees meer »