In aanloop naar het nieuwe meerjarenplan 2026-2031 heeft de stad Menen een uitgebreid participatief traject opgezet. Onder de slogan ‘Praat mee, denk mee, bouw mee’, kregen 10.000 inwoners begin mei een brief van de stad. Tijdens participatietafels in juni en juli gingen inwoners uit Menen, Lauwe en Rekkem actief in dialoog over de toekomst van hun stad.
Met deze tweede fase van het traject bouwde de stad verder op de eerste participatieronde via het burgerplatform in mei. Samen leverden beide fases maar liefst 533 concrete acties op, rechtstreeks afkomstig van de Menenaars zelf.
Drieduizend inhoudelijke antwoorden
Tijdens de participatietafels bespraken 89 deelnemers samen negen beleidsdomeinen, gaande van veiligheid en mobiliteit tot ondernemen en sport. Per domein reflecteerden ze over de huidige situatie, hun droombeeld voor 2031, en – het belangrijkste – welke acties nodig zijn om dat toekomstbeeld te realiseren. Alle vragen leverden ongeveer drieduizend inhoudelijke antwoorden op, waarvan de acties nu verder worden geanalyseerd.
“Veel inwoners vonden het waardevol om rechtstreeks in gesprek te kunnen gaan met elkaar. Het toont de kracht van oprechte dialoog en samenwerking met de inwoners.”
“Uit een bevraging van de deelnemers blijkt een grote tevredenheid en appreciatie over dit initiatief”, zegt schepen van Participatie Kasper Vandecasteele (Voor 8930). “Veel inwoners vonden het waardevol om rechtstreeks in gesprek te kunnen gaan met elkaar. Het toont de kracht van oprechte dialoog en samenwerking met de inwoners.”
Andere inzichten
“De waarde van participatie blijkt niet alleen uit het aantal ideeën of het enthousiasme, maar ook uit de rol die ze speelt voor zowel beleid als samenleving. Burgers voelen zich gehoord en zijn mede-eigenaar van de richting die hun stad inslaat. Beleidsmakers krijgen dankzij participatie van de inwoners ook inzichten die ze anders misschien zouden missen.”
De bevoegde schepen benadrukt het belang van dit traject: “We geloven sterk in een stad op mensenmaat”, klinkt het. “Participatie moet daar een structureel onderdeel van zijn. De energie en betrokkenheid die we nu voelen, tonen aan dat mensen wíllen meedenken en mee vormgeven. Dat willen we koesteren en verder uitbouwen in de komende jaren.”
Voluit inzetten op participatie
“Deze participatieve aanpak is voor de stad meer dan een eenmalig experiment. Stad Menen wil de komende jaren voluit inzetten op een cultuur van participatie. Andere laagdrempelige projecten – zoals de oproep om mee een naam te kiezen voor de nieuwe fietsers- en voetgangersbrug – tonen dat deze aanpak breder ingang vindt.”
“Na de goedkeuring van het nieuwe meerjarenplan in de gemeenteraad van december, geeft de stad feedback: welke acties werden opgenomen, welke niet, en waarom.”
“De input uit de participatietafels en de burgerbevraging wordt nu bezorgd aan het schepencollege en het managementteam. Zij onderzoeken welke acties effectief opgenomen kunnen worden in het meerjarenplan. In het najaar volgt een derde fase: de stemronde op het burgerplatform, waar inwoners hun voorkeur kunnen uitspreken over de geselecteerde acties. Na de goedkeuring van het nieuwe meerjarenplan in de gemeenteraad van december, geeft de stad feedback: welke acties werden opgenomen, welke niet, en waarom.
Loting
Op de gemeenteraad vroeg fractieleider Griet Vanryckegem (N-VA) hoe de loting gebeurde van deze inwoners en wie dit coördineerde. “We streefden bewust naar een evenwichtige demografische spreiding, alle inwoners van 13 jaar en ouder werden gescreend en uit die groep werd één op drie geloot”, zegt de schepen. “We hielden daarbij rekening met een goede verhouding man-vrouw, de deelgemeenten, leeftijdscategorieën en nationaliteiten.”
“Dat gebeurde door onze persmedewerker en participatiemedewerker, in samenwerking met de onderzoekmedewerker van UGent. Er waren 347 inschrijvingen op de persoonlijke brieven, 56 via het reserveplatform en 79 leerlingen uit het basisonderwijs die we apart zijn gaan bezoeken. In totaal 482 mensen die hebben deelgenomen aan het burgerplatform.”
10.000 euro
“Ik zit op mijn honger want ik mis een meetbare objectieve manier die bijvoorbeeld door een externe gebeurt”, reageert Vanryckegem. “Dat valabel, meetbaar en objectief is om er mensen uit te pikken. Dat systeem hoor ik niet. Dat slechts 347 inwoners reageerden, verrast me niet. Die brieven zijn dan wel duur—het kostte 10.000 euro. Jammer, maar we wisten op voorhand dat dit ging gebeuren. Zo’n grote investering is niet altijd nodig. Ik zou technisch ook willen weten hoe die loting is gebeurd. Is dat met een computerknop of niet?”
Op dat laatste bleef de bevoegde schepen het antwoord schuldig en zal hij het navragen: “Ik ben zelf wel tevreden over het aantal mensen dat heeft geantwoord”, zegt Kasper. “We hebben een representatief burgerpanel samengesteld voor de komende jaren. In de toekomst zullen we daar blijvend gebruik van kunnen maken en dan is voor mij kwaliteit belangrijker dan kwantiteit.”
Meer info en het volledige verslag van de participatietafels: samen.menen.be
The post “Het toont de kracht van oprechte dialoog”: participatietafels leveren honderden ideeën op, maar kost en opkomst zorgen voor debat is provided by KW.be.