Vandaag/zondag organiseert GoodPlanet Belgium opnieuw de jaarlijkse Big Jump. Normaal werd er op dertig locaties in België in het water gesprongen om aandacht te vragen voor openbare zwemplekken. Door de slechte kwaliteit van het water werden er echter een zestal Big Jumps aangepast of geannuleerd. In onze provincie gingen mensen onder andere in Brugge en Veurne het water in. In Oostende kon dat niet door slechte waterkwaliteit.
In Oostende en Oudsbergen was men genoodzaakt het event te schrappen, na negatieve metingen. Het event in Schoten werd geannuleerd omdat er geen vergunning was. Op andere plaatsen werd de natte sprong vervangen door een symbolische “Dry Jump”. Dat was het geval in Deinze, Lievegem, Oudsbergen en Merelbeke.
20 zwemmers in Veurne
In Veurne verzamelden op zondag een twintigtal zwemmers aan het Vaubanbad. Stipt om 15:00 uur sprong de enthousiaste groep samen met de bellenman Joris Goens het water in. Schepen van Sport en Vrije Tijd, Ben Peperstraete, gaf uitleg aan de aanwezigen over het doel van de actie.
Met deze ludieke actie willen de deelnemers aan de Big Jump een krachtige boodschap geven: water is leven, zorg er goed voor! Na de sprong kregen de deelnemers een drankbonnetje in de zomerbar Vianima.
Ook Brugge doet mee
In Brugge werd aanvankelijk gekozen voor de Coupure als locatie, maar de aanwezigheid van blauwalgen noopte tot een last-minute verhuis naar de Sint-Pietersplas.

Schepen van sport Olivier Strubbe benadrukte het belang van de actie: “Proper water is essentieel voor mens, dier en natuur. Met de Big Jump laten we elk jaar zien dat we waarde hechten aan gezonde waterwegen en moedigen we iedereen aan om bewuster met water om te gaan. Openwaterzwemmen en andere watersporten winnen aan populariteit, onze stad telt heel wat watersportverenigingen én daar is proper water voor nodig.”
Heel Europa
Elke tweede zondag van juli vindt de Big Jump plaats – een internationaal evenement waarbij jaarlijks duizenden burgers over heel Europa een sprong wagen voor proper water. “De uitdagingen op het gebied van waterkwaliteit blijven bestaan”, stelt organisator GoodPlanet. “Ons grond- en oppervlaktewater is sterk vervuild en vaak van slechte kwaliteit. Metingen wijzen uit dat slechts één van de 195 Vlaamse waterlopen in goede staat is.” In Wallonië verbetert de toestand van het oppervlaktewater wel langzaam. Daar is zowat 44 procent in goede toestand.
Vorig jaar sprongen in België bijna tweeduizend mensen in het water. Dit jaar hoopt GoodPlanet op nog meer deelnemers. In Mechelen sprong Vlaams minister van Omgeving en Landbouw Jo Brouns (CD&V) zondagnamiddag mee in het water.
Vlaamse steden waar je (ook droog) kan springen dit jaar zijn: Avelgem, Betekom, Brugge, Damme, Deinze, Dendermonde, Destelbergen, De Panne, Diepenbeek, Hoogstraten, Kortrijk, Lievegem, Lokeren, Machelen Zulte, Mechelen, Oudenburg, Overijse, Sint-Martens-Latem, Tienen, Veurne en Westende-Nieuwpoort. Aan de andere kant van de taalgrens zijn dat: Hoei, Habay-La-Neuve, Genval, Saint-Léger, Seneffe en Wépion/Namen.
(Belga/JT/CG)
The post Zwemmers springen in open water tijdens Big Jump in onder andere Brugge en Veurne: “Proper water is nodig” is provided by KW.be.