Wie dit weekend door het Begijnhofpark of de Begijnhofstraat wandelde, kon zomaar oog in oog komen te staan met een Tempelier, een boogschutter of een dame met een houten lepel in de aanslag boven een pruttelend stoofpotje. Met het evenement ‘Cortryck terug naar de Middeleeuwen’ trok Kortrijk van vrijdag tot zondag moeiteloos 700 jaar terug in de tijd.
Alsof je met een goed gemikte pijl door een tijdsvenster schoot: zo voelde het in het hart van Kortrijk, waar tientallen re-enacters drie dagen lang het leven van weleer opnieuw tot leven brachten. Van zwaardgevechten tot wol spinnen, van goochelacts tot de geur van houtvuur – het hele historische plaatje werd zorgvuldig opgebouwd. En dat allemaal met nul wifi, nul plastieken pinten en nul flitsende gadgets. Enkel vuur, tenten, volksspelen en veel verbeelding.
Middeleeuws metgezel
Het kampement in het Begijnhofpark was het kloppend hart van de beleving. Daar kookten de re-enacters hun maaltijden op gloeiende kolen, sliepen ze in tenten en droegen ze zelfgestikte kledij, trouw aan de kledijcodes van de veertiende eeuw. Moderne luxe werd zonder veel gemor ingeruild voor maliënkolders, houten drinkbekers en veel tijd. Want wie dacht snel een stoofpotje op tafel te toveren, kwam van een kale kip thuis – al kreeg die kip dan wel drie uur lang de kans om traag te garen met een appeltje erbovenop.
Bezoekers konden hun hart ophalen aan demonstraties zwaardvechten – Buhurt voor de kenners – of zich zelf aan een workshop wagen. Niet zonder risico trouwens: “Nooit je zwaard achter je houden,” klonk het kordaat van één van de strijdinstructeurs. “Tenzij je graag als worst op een middeleeuws banket eindigt.”
Boogschieten met bogen zonder fratsen
Ook het boogschieten bleek een publiekstrekker, al waren de resultaten wisselend. Anneleen Desloovere uit Kortrijk wilde graag voelen hoe het was om met pijl en boog op jacht te gaan. “Het is een mooie ervaring,” glimlachte ze, nadat haar pijl op veilige afstand van het doel strandde, “maar geef me toch maar de huidige manier van leven. Mijn man heeft het ook geprobeerd en de kinderen wilden even helpen. Ze moeten wel nog een beetje groeien om zo’n grote boog vast te houden”.
Kinderen keken vol spanning toe, ouders genoten van een portie geschiedenisles zonder PowerPoint. En bij de volksspelen draaiden Louise en Victor uit Bellegem vrolijk in het rond terwijl hun ouders bijleerden over garen maken en vlasspinnen.
Verderop in het dorp werden de pijlen gemaakt waarmee er geschoten werd. Re-enacter Juliette legde uit dat ze de veren aan het splijten was om vervolgens te bevestigen op de pijlen. “dit is een geoliede machine zoals vroeger. Even verderop zijn ze de punten van de pijlen aan het smeden en de houten stokken aan het klieven. Zoals het vroeger ook gebeurde”.

Magie op middeleeuwse wielen
Tussen zwaarden, kazen en kruiken dook ook goochelaar Altrazaer op. Met zijn eigenhandig gebouwde kar vol goocheltrucs wist hij jong en oud te verrassen. “Kinderen zien lachen en ouderen zien verwonderen – dat is een mooi moment,” zei hij terwijl hij zijn volgende act voorbereidde. “Met mijn kar trek ik dit weekend door middeleeuws Kortrijk. Prachtig gewoon.”
Middeleeuws shoppen
Wie liever zijn slag sloeg op de markt, kon terecht bij handelaars zoals Denaghel Kristof van Tarantos uit Oostende. Hij had duidelijk zijn plek gevonden tussen de kraampjes. “Dit soort evenementen zijn ideaal om mijn producten te tonen aan het juiste publiek. En mensen ontdekken zo ook hoe er vroeger gedronken werd – geen blikjes of plastic bekers, maar aardewerk en eerlijke ingrediënten.” Wie zijn recepten wil ontdekken kan dat trouwens op zijn website www.taranartos.be
Tijdcapsule op mensenmaat
Wat deze middeleeuwse bubbel vooral zo bijzonder maakt, is de mix van authenticiteit en enthousiasme. De re-enacters zijn geen zonderlingen die de steentijd willen herinvoeren, maar mensen met gewone jobs die ervoor kiezen om hun vrije tijd met volle overgave in het verleden te duiken. Historici, IT’ers, leerkrachten – samen bouwen ze een gemeenschap waar stress even geen pas heeft en verbinding zonder schermen plaatsvindt.
Vandaag (zondag 13 juli) is de laatste dag van dit unieke tijdreisweekend. Wie nog een zwaard wil vasthouden, een stoofpot wil ruiken of een kind wil zien glunderen bij een houten radspel, moet zich haasten. De tijd wacht op niemand – zeker niet in Kortrijk anno 1302.
Leuk weetje: de meeste re-enacters die deelnamen laten tijdens dergelijke evenementen de gsm aan de kant. “We verzamelen deze aan het begin van het weekend en verdelen die terug op het einde ervan. Op die manier kunnen we ons helemaal inleven en kunnen we ook eens volledig ontstressen” aldus één van de re-enacter deelnemers.
Op het programma vandaag nog:
13u: Rondleiding in het tentenkamp door historicus van de tempeliers (Milites Templi)
13u-17u: Rondrit door Kortrijk in huifkar getrokken door paarden. Start: Grote Markt (aan café l’Amitié),
13.30-14.30u: Demonstratie middeleeuwse zwaardvechtsport “Buhurt” door de Gilded Spurs
15u: Demonstratie wapens en vechtstijlen van de Tempeliers
15u: Rondleidingen Historisch Centrum door GidsenPlus. Start O.L.V-kerk.
15.30u: Kiddy-battle, kinderen kunnen het opnemen tegen de tempelridders
16u: Workshops zwaardvechten door de Milites Templi-ridders (voor kinderen en volwassenen)
17u: afsluit
(TVGT)
The post Van stoofpot tot strijdperk: middeleeuws Kortrijk ademt geschiedenis tijdens ‘Cortryck terug naar de Middeleeuwen’ is provided by KW.be.