De kerk van Tiegem was op 11 juli het warme decor voor een sfeervolle viering van de Vlaamse feestdag. “Geen groots vertoon, wel een helder signaal van culturele trots en verbondenheid”, zegt voorzitter 11 juli-comité Koen Tack.
Tack opende met een toespraak die bleef hangen. “We herdenken de Guldensporenslag niet als een overwinning met wapens, maar als een symbool van veerkracht. Vlaanderen leeft in onze taal, muziek, inzet en zorg voor elkaar. In 2025 mogen we fier zijn op wie we zijn, maar ook op wie we durven worden.”
“Vlaanderen is immers geen stilstaand verhaal, het is een open en dynamische gemeenschap die haar toekomst schrijft door samen te werken. Over politieke kleuren heen, over overtuigingen heen, over afkomst heen. Laat ons niet alleen vieren, maar ook reflecteren. Waar staan we voor? En waar willen we naartoe?”
Besnaarde Jazz
“We staan voor een Vlaanderen dat zorgzaam is. Voor ouderen, voor jongeren, voor nieuwkomers en voor wie het moeilijk heeft, voor een Vlaanderen dat ambitieus is. Dat durft investeren in onderwijs, in cultuur, in duurzaamheid en innovatie. En we staan voor een Vlaanderen dat openhartig is. Dat dialoog boven polarisatie plaatst. Dat fier is, zonder hautain te zijn.”
“Laat 11 juli ons blijven inspireren om te bouwen aan een warme, inclusieve en trotse gemeenschap. En laat ons vooral ook genieten -van muziek, van woorden, van gezelschap- en van de vrijheid om samen te zijn”, klonk Koen Tack in naam van het 11 juli-comité voor de gemeente.
Het muzikale luik werd verzorgd door String Merchants, een strijkkwartet dat jazz heruitvindt met enkel snaren. Geen piano, geen drums – wel zestien snaren vol improvisatie, energie en verrassende interpretaties van onder meer Charles Mingus en Duke Ellington. Het publiek genoot zichtbaar van de originele klanken die de kerk vulden met ritme en verfijning.
Hand in hand
“Een schitterend optreden in een unieke setting”, aldus Koen Tack. “De combinatie van locatie en muziek werkt elk jaar. Dankzij de steun van Vlaanderen Feest en de gemeente kunnen we dit gratis blijven aanbieden.” Na het concert volgde een receptie in De Mensinde, waar buren, muziekliefhebbers en lokale mandatarissen elkaar ontmoetten.
Schepen Louis Degroote (samenéén) toonde zich dankbaar: “Het is belangrijk dat 11 juli zichtbaar leeft. Dit initiatief bewijst hoe erfgoed en cultuur hand in hand gaan: onze kerkgebouwen zijn de perfecte locatie voor geslaagde optredens. We zijn het 11 juli-comité en Koen Tack zeer erkentelijk voor de organisatie. Onze Vlaamse feestdag krijgt op die manier de aandacht die het verdient.”
De boodschap was duidelijk: Vlaanderen is geen vlag, maar een verhaal van mensen die bouwen aan samenleven.” En dat verhaal klonk op 11 juli in Tiegem – warm, muzikaal en hoopvol.
The post Jazz op snaren en een boodschap van verbondenheid: 11 juli in Tiegem is provided by KW.be.