Jazz op snaren en een boodschap van verbondenheid: 11 juli in Tiegem

De kerk van Tiegem was op 11 juli het warme decor voor een sfeervolle viering van de Vlaamse feestdag. “Geen groots vertoon, wel een helder signaal van culturele trots en verbondenheid”, zegt voorzitter 11 juli-comité Koen Tack.

Tack opende met een toespraak die bleef hangen. “We herdenken de Guldensporenslag niet als een overwinning met wapens, maar als een symbool van veerkracht. Vlaanderen leeft in onze taal, muziek, inzet en zorg voor elkaar. In 2025 mogen we fier zijn op wie we zijn, maar ook op wie we durven worden.”

“Vlaanderen is immers geen stilstaand verhaal, het is een open en dynamische gemeenschap die haar toekomst schrijft door samen te werken. Over politieke kleuren heen, over overtuigingen heen, over afkomst heen. Laat ons niet alleen vieren, maar ook reflecteren. Waar staan we voor? En waar willen we naartoe?”

Besnaarde Jazz

“We staan voor een Vlaanderen dat zorgzaam is. Voor ouderen, voor jongeren, voor nieuwkomers en voor wie het moeilijk heeft, voor een Vlaanderen dat ambitieus is. Dat durft investeren in onderwijs, in cultuur, in duurzaamheid en innovatie. En we staan voor een Vlaanderen dat openhartig is. Dat dialoog boven polarisatie plaatst. Dat fier is, zonder hautain te zijn.”

“Laat 11 juli ons blijven inspireren om te bouwen aan een warme, inclusieve en trotse gemeenschap. En laat ons vooral ook genieten -van muziek, van woorden, van gezelschap- en van de vrijheid om samen te zijn”, klonk Koen Tack in naam van het 11 juli-comité voor de gemeente.

Het muzikale luik werd verzorgd door String Merchants, een strijkkwartet dat jazz heruitvindt met enkel snaren. Geen piano, geen drums – wel zestien snaren vol improvisatie, energie en verrassende interpretaties van onder meer Charles Mingus en Duke Ellington. Het publiek genoot zichtbaar van de originele klanken die de kerk vulden met ritme en verfijning.

Hand in hand

“Een schitterend optreden in een unieke setting”, aldus Koen Tack. “De combinatie van locatie en muziek werkt elk jaar. Dankzij de steun van Vlaanderen Feest en de gemeente kunnen we dit gratis blijven aanbieden.” Na het concert volgde een receptie in De Mensinde, waar buren, muziekliefhebbers en lokale mandatarissen elkaar ontmoetten.

Schepen Louis Degroote (samenéén) toonde zich dankbaar: “Het is belangrijk dat 11 juli zichtbaar leeft. Dit initiatief bewijst hoe erfgoed en cultuur hand in hand gaan: onze kerkgebouwen zijn de perfecte locatie voor geslaagde optredens. We zijn het 11 juli-comité en Koen Tack zeer erkentelijk voor de organisatie. Onze Vlaamse feestdag krijgt op die manier de aandacht die het verdient.”

De boodschap was duidelijk: Vlaanderen is geen vlag, maar een verhaal van mensen die bouwen aan samenleven.” En dat verhaal klonk op 11 juli in Tiegem – warm, muzikaal en hoopvol.

The post Jazz op snaren en een boodschap van verbondenheid: 11 juli in Tiegem is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Fran Vanhoutte finisht 9de op 200 meter EK skeeleren

Fran Vanhoutte is zondag op de eerste dag van de Europese kampioenschappen skeeleren in het Duitse stadje Gross-Gerau op de negende plaats geëindigd op de 200 meter.
The post Fran Vanhoutte finisht 9de op 200 meter EK skeeleren appeared first on KW.be.

Lees meer »

Het recht om atlete te zijn

16:16 De hoogste Europese rechters voor de mensenrechten spreken zich donderdag uit in de strijd die Caster Semenya al ruim 15 jaar voert. Mag de Zuid-Afrikaanse vrouw ook een atlete zijn?

Lees meer »

Aantal boekingen voor internationale treinreizen is sinds 2019 meer dan verdubbeld

Sinds 2019 is het aantal boekingen voor internationale treinreizen via NMBS Internationaal met meer dan 50 procent gestegen. Dat meldt de NMBS. De populairste landen van bestemming zijn Frankrijk, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en het Groothertogdom Luxemburg. De NMBS ziet ook een sterke groei in de verkoop van tickets naar Spanje, het land dat het meest recent aan het

Lees meer »

“Deze onveilige situatie sleept al te lang aan”: 1 op 3 fietspaden is nog altijd ‘moordstrookje’

Zo’n 35 procent van alle fietspaden langs de gewestwegen in West-Vlaanderen zijn erg smal en niet voldoende afgescheiden van de weg. Groen dringt bij Vlaams minister van Mobiliteit Annick De Ridder aan op een plan van aanpak voor deze zogenaamde ‘moordstrookjes’.
The post “Deze onveilige situatie sleept al te lang aan”: 1 op 3 fietspaden is nog altijd ‘moordstrookje’

Lees meer »

Dit zijn de meest bizarre plekken van West-Vlaanderen

Halve Bruggeling Kamiel De Bruyne en zijn vriendin Karen François pakken uit met een boek met 50 bizarre plekken in ons land. Ook in onze provincie ontdekten ze enkele pareltjes.
The post Dit zijn de meest bizarre plekken van West-Vlaanderen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Georges-Louis Bouchez: “Over enkele uren zouden we oplossing voor Brussel moeten hebben met meerderheid in beide taalgroepen”

"Over enkele uren" zou een oplossing op tafel moeten liggen voor een nieuwe regering in het Brussels Gewest mét een meerderheid in de beide taalgroepen. Dat zegt MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez bij de viering van de Vlaamse feestdag op het stadhuis van Brussel. Groen-kopstuk Elke Van den Brandt toont zich weinig onder de indruk van zijn uitlatingen.

Lees meer »