Projectontwikkelaar Claus Invest diende bij de gemeente een vergunningsaanvraag in voor een appartementsgebouw aan het voormalige KBC-gebouw in Oedelem. Aangezien de rooilijn overschreden wordt, besprak de gemeenteraad het dossier tijdens de zitting van juni. Oppositieraadslid Jan Vanassche diende een amendement in met eisen over extra duidelijkheid aangezien het project in overstromingsgevoelig gebied ligt.
Het openbaar onderzoek voor de vergunning van een project met zestien appartementen in Oedelem is inmiddels afgerond. Naast enkele bezwaren over verkeersdoorstroming en een gebrek aan parkeerplaatsen waren er ook vragen over het effect van de nieuwbouw op het watersysteem. Gemeenteraadslid voor Groen Jan Vanassche diende daarover een extra amendement in.
“Bij gebrek aan een visie over woningtypologie kunnen we als gemeente zo’n aanvraag niet echt weigeren. We kunnen wel een aantal eisen opleggen. Het probleem is dat die hele zone in overstromingsgevoelig gebied ligt. Bovendien wil de ontwikkelaar extra oppervlakte verharden. Dat er tegelijkertijd geen info is over waterinfiltratie, is een probleem”, vertelt Vanassche.
Ondertussen werd al advies gevraagd aan Aquafin. De projectontwikkelaar beschikte al over een nota daarover, maar wentelde volgens Vanassche de inhoud ervan af op de gemeente. “Aquafin kan nagaan of de maatregelen in de vergunningsaanvraag voldoende zijn voor de overstromingsgevoeligheid. Daarom heb ik in mijn amendement gevraagd om het positief advies van Aquafin als opschortende voorwaarde op te nemen in de vergunning.”
In de negentiende eeuw lag er in de omgeving van het project een beek. Die is later dichtgegooid, met als resultaat dat er bij hevige regen wateroverlast kan zijn. “Wanneer je ook nog bijkomend gaat verharden, moet de watersituatie goed bekeken worden. Wij hebben niet de bedoeling om bouwprojecten tegen te houden. We willen garanties voor de toekomstige bewoners zodat zij geen waterziek gebouw kopen”, zegt Vanassche.
Goed oppositiewerk
Het amendement werd goedgekeurd en opgenomen in het besluit van de gemeenteraad. “Goed oppositiewerk loont. De amendementen werden aangenomen door de gemeenteraad. Extra info werd reeds aangevraagd bij Aquafin en het project zal hier rekening mee moeten houden”, reageert schepen van Omgevingsvergunningen Ruben Strobbe (CD&V).
The post “Willen garanties voor toekomstige bewoners zodat zij geen waterziek gebouw kopen”: gemeenteraad Beernem eist extra advies voor appartementen is provided by KW.be.