De Vlaamse regering reikt vandaag/vrijdag, op de Vlaamse feestdag, eretekens uit aan gymnaste Nina Derwael, aan Imec-topman Luc Van den Hove en aan kleinkunstlegende Willem Vermandere. Nieuw is dat er voortaan ook telkens een ereteken gaat naar iemand die zich heeft ingezet voor de mensenrechten. Dat ereteken gaat naar Simon Gronowski en Koenraad Tinel, een duo dat op een ongewone manier verbonden is door de Holocaust.
Het is intussen al de elfde keer dat Vlaanderen eretekens uitreikt. Het Vlaamse ereteken is een eervolle onderscheiding voor personen die bijzonder verdienstelijk geweest zijn en door hun individuele uitzonderlijke talenten hebben bijgedragen aan het positieve imago van Vlaanderen.
Vier eretekens
Dit jaar reikt de regering vier eretekens uit. Zo gaat er eentje naar de Limburgse gymnaste Nina Derwael, meervoudig Europees kampioen en olympisch kampioen van Tokio.
Daarnaast krijgt ook Willem Vermandere, de West-Vlaamse grootmeester van de kleinkunst, een ereteken. De 85-jarige zanger, muzikant, beeldend kunstenaar, schrijver en levensfilosoof stond meer dan 50 jaar op de planken, maar kondigde vorig jaar aan dat hij niet meer op het podium zou stappen.
Ook Imec-topman Luc Van den Hove krijgt een ereteken. Hij zorgde er mee voor dat de Leuvense onderzoeksinstelling zich de voorbije decennia ontwikkelde tot een toonaangevende instelling op het vlak van nano-elektronica en digitale technologie.
Kinderen van de oorlog
Het vierde en laatste ereteken gaat naar een duo: Simon Gronowski en Koenraad Tinel. Gronowski en Tinel zijn beiden kinderen van de oorlog. Er is wel één groot verschil: terwijl Gronowski met een gele ster op zijn mouw naar school moest, groeide Tinel op in een familie die collaboreerde met de bezetter. Gronowski verloor zijn familie in de concentratiekampen, Tinel kon nooit in het reine komen met het leed dat zijn familie de Joden had aangedaan. Zestig jaar later werden ze toch beste vrienden.
The post Vlaamse eretekens voor onder meer Willem Vermandere is provided by KW.be.