Wat zegt een leeg chipszakje over onze samenleving? In de expo ‘Een reis door de geschiedenis van het zwerfvuil’ aan het Oostendse Klein Strand krijgen achteloos weggegooide objecten een tweede leven, als museumstuk. De Proper Strand Lopers tonen hoe ogenschijnlijk banale vondsten verrassend veel vertellen over ons consumptiegedrag en de sporen die we nalaten in de natuur.
Zwerfvuil: je treft het in alle maten, gewichten, ouderdom en conserveringsgraad. Het spoelt aan, wordt achteloos achtergelaten door zonnekloppers of wandelaars, of verdwijnt onder het duinzand. Voorwerpen van bakeliet, glas, aardewerk, blik en plastic — weggegooid, vergeten of verloren — blijven het kustlandschap hardnekkig vervuilen.
Nu vormt dit geëxposeerde historisch zwerfvuil, dat dateert van voor ons millenium en soms zelfs een paar eeuwen oud is, de inhoud van de lopende expo van de vrijwilligers van de Proper Strand Lopers (PSL) aan het Oostendse Klein Strand ter hoogte van de Westdam.
Ieder voorwerp zijn verhaal
“Het gaat om door de tijd aangetaste restanten van consumptiegoederen en strandgerelateerde objecten die de bezoeker bewust maken en terugflitsen naar een nostalgisch verleden vol geuren, smaken en kleuren”, zegt de Tim Corbisier projectleider van de PSL en bedenker en organisator van de expo die onderdak vond in een cabin container.
Elke vondst draagt een verhaal in zich, een stukje geschiedenis. Zoals het eeuwenoude pijpenkopje van gebakken klei, of het kompas uit een viermotorige Halifax, een Britse bommenwerper die in 1941 boven Bredene werd neergehaald. Zelfs een 78 jaar oud jampotje onthult een aangrijpend oorlogsverhaal. En dan zijn er nog de lege zonnecrème- en chipsverpakkingen, batterijen uit oude transistorradio’s, en het speelgoed dat evolueerde van metaal naar plastic. Stille getuigen van hoe het strandtoerisme door de jaren heen veranderde.
Onder het duinzand
“De meeste zwerfvuilartefacten zijn gevonden onder het duinzand, maar ook in de bermen achter de duinenrij en ook op het strand”, zegt Tim. Ze kwamen aan de oppervlakte door het afkalven van de duinreep bij strakke zeewind of bij het verwijderen van exotische en dus zonnevreemde struikgroei in de duinen door de Vlaamse overheid in de voorbije jaren.”
De expo is iedere dag open van 10 tot 17 uur tot en met 15 september. Tijdens de weekends soms gesloten.
The post Van chipszak tot oorlogskompas: expo toont historisch kustzwerfvuil met een verleden is provided by KW.be.