Liefst 10.000 leerlingen langdurig afwezig door ziekte: “In buitengewoon secundair onderwijs zelfs 1 op 5”

Sinds de coronacrisis missen leerlingen steeds meer lessen omdat ze langdurig ziek thuis zitten. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Loes Vandromme (CD&V) opvroeg en analyseerde. In West-Vlaanderen gaat het over 10.024 scholieren die minstens 30 halve dagen afwezig waren om medische redenen, goed voor 5 procent van alle schoolgaande kinderen en jongeren. “Opvallend is dat het percentage ziekteverzuim in het buitengewoon onderwijs beduidend hoger ligt”, concludeert Vandromme.

Een dagje school missen wegens griep, het overkomt elk kind wel eens. Zorgwekkender vindt parlementslid Loes Vandromme (CD&V) echter dat er sinds de coronapandemie een enorme boost te zien is in het aantal leerlingen die een lange tijd afwezig zijn door ziekte. In het schooljaar 2023-2024 waren er 10.024 West-Vlaamse kinderen en jongeren die 30 halve schooldagen of meer hebben gemist omwille van medische redenen, goed voor 5 procent van alle ingeschreven scholieren. Dat aantal is op vijf jaar tijd met maar liefst 59 procent gestegen, in 2018-2019 ging het nog over 6.313 langdurig zieke leerlingen.

“Er zijn op vandaag verschillende mogelijkheden om les te volgen voor langdurig zieke kinderen, maar ouders en scholen zijn niet goed op de hoogte”

“De coronacrisis leidde een drastische stijging van het aantal langdurig zieke kinderen in. De cijfers namen vanaf schooljaar 2020-2021 een hoge vlucht en een terugkeer naar het niveau van voor de pandemie lijkt niet in zicht”, meent onderwijsexperte Vandromme. “Langdurige afwezigheid op school heeft niet alleen een grote impact op het leerproces, maar ook op het welzijn van leerlingen.”

Transparanter aanbod

De verschillen binnen de onderwijstypes zijn best groot. In het gewone basisonderwijs zijn kinderen is de problematiek het kleinst. Slecht 1 procent van alle kleuters en lagere schoolkinderen zijn langdurig afwezig geweest door ziekte. Gevolgd door het gewoon secundair onderwijs, daar gaat het over 8 procent van het totale leerlingenaantal. In het buitengewoon basisonderwijs misten al 12 procent van alle kinderen minstens 30 halve lesdagen door ziekte, een verdubbeling op vijf jaar tijd. In het deeltijds beroepssecundair onderwijs waren het er zelfs al 14%.

Maar vooral het buitengewoon secundair onderwijs baart Vandromme de meeste zorgen: daar zaten vorig schooljaar 1.130 tieners meer dan 30 keer ziek thuis, 21 procent van alle ingeschreven leerlingen, 1 op 5 dus. (lees verder onder de grafiek)

“Mijn zorg is om het leerrecht van deze kinderen te blijven vrijwaren. Er zijn op vandaag verschillende mogelijkheden om les te volgen voor langdurig zieke kinderen, maar vaak zijn ouders en scholen niet goed op de hoogte van de mogelijkheden, kunnen ze moeilijk inschatten wat de beste methode voor hun kind is of zien ze op tegen het administratieve kluwen”, klinkt het. Vandromme wil dat dat aanbod van mogelijkheden transparanter wordt. Zo bestaat er Bednet, het Tijdelijk Onderwijs aan Huis (TOAH), School& Ziek zijn… Ze pleit voor een betere coördinatie tussen alle actoren.

“In West-Vlaanderen neemt het project Klasziekaal deze taak op zich, met succesvolle resultaten. Helaas nam de vorige minister van Onderwijs (Ben Weyts, red.) weinig initiatief om met dergelijke praktijken en aanbevelingen vanuit wetenschappelijk onderzoek aan de slag te gaan. Nochtans tonen deze cijfers aan dat we steeds meer leerlingen dreigen in de steek laten.”

The post Liefst 10.000 leerlingen langdurig afwezig door ziekte: “In buitengewoon secundair onderwijs zelfs 1 op 5” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Artsen leggen voor eerst in twintig jaar het werk neer: impact voor patiënt varieert

Heel wat artsen leggen vandaag voor het eerst in meer dan twintig jaar het werk neer uit onvrede met de hervormingsplannen van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). De Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS) roept alle artsen, zowel in privépraktijken als in ziekenhuizen, op om tussen 8 en 18 uur alleen dringende zorgvragen te behandelen. De impact voor de patiënt

Lees meer »

‘Schuldige’ Bryan Coquard krijgt gele kaart en boete voor botsing met Philipsen, Fransman reageert aangeslagen

Een gele kaart, boete, puntenaftrek en verschillende schaafwonden. Dat is de balans die de Fransman Bryan Coquard (33) na etappe drie in de Tour kan opmaken. De renner van Cofidis botste met Jasper Philipsen in de tussensprint, waana onze landgenoot stevig ten val kwam en noodgedwongen de Tour moest verlaten. Coquard reageerde na afloop aangeslagen op het incident met Philipsen.

Lees meer »

Bart Kaëll past perfect in het thema ‘On a Love Boat’ van Het Schlagerfestival in Hasselt: “Op het water dat zorgt voor rust denk je op dat moment niet aan eventuele zorgen”

Op zaterdag 21, zondagnamiddag 22 en zaterdag 28 maart 2026 wordt de Trixxo Arena in Hasselt volledig omgetoverd in een decor dat zo van een luxueus cruiseschip lijkt te komen. Denk: nautische vibes, dansen op het dek en natuurlijk véél meezingers. Bezoekers worden nu al uitgenodigd om creatief aan de slag te gaan met outfits als kapitein, matroos of romantische

Lees meer »

27 jaar na ‘Lilali’ lanceert Kim Kay drie nieuwe singles vanuit haar bed: “Dit geeft opnieuw zin aan m’n leven”

Door allerlei gezondheidsproblemen is ze al meer dan acht jaar aan haar bed gekluisterd, maar toch brengt Kim Kay (47) vandaag drie nieuwe liedjes uit. Een onverwachte mijlpaal, 27 jaar na het grote succes van ‘Lilali’. In dit interview vertelt Kim hoe ze te werk is gegaan en uit welke onverwachte hoek ze steun kreeg. “Mijn leven is op een

Lees meer »

Niet alleen kinderen en tieners moeten omgaan met AI en nepnieuws: nieuwe Whatsapp-challenge wil ook volwassenen mediawijs maken

‘Klopt dit wel? Is dit nu een echte foto of eentje met AI?’ Jong of oud, vrijwel iedereen scrolt en wordt geconfronteerd met nepnieuws, deepfakes en AI-brij. Voor jongeren zijn er aardig wat initiatieven die hen daartegen moeten wapenen, voor volwassenen vrijwel geen. Dat gat wil de Whatsapp-Zomerchallenge van ‘deCheckers’ vullen.

Lees meer »

“Op zijn 55ste plots een seksueel roofdier geworden?”: man ontkende verkrachting na uitje op terras café en wordt vrijgesproken

Een 55-jarige man uit Rollegem (Kortrijk) werd er van verdacht na een cafébezoek een dame in zijn woning te hebben verkracht. Aanvankelijk ontkende de man alles, maar tijdens het onderzoek moest hij toegeven dat er wel degelijk seks was. “Met toestemming, zij drong zichzelf aan mij op”, luidde het. De rechters spraken hem vrij.
The post “Op zijn 55ste

Lees meer »

Honderden manifestanten verzamelen aan stadhuis in Gent: straks extra gemeenteraad rond besparingen

Vanavond staat in Gent een extra gemeenteraad gepland over de besparingen van 120 miljoen euro die de stad doorvoert. Ook vakbonden, personeel en het middenveld vragen meer duidelijkheid en verzamelen voor aanvang van de vergadering aan de Botermarkt voor een protestactie. Daar worden 300 tot 700 mensen verwacht. In afwezigheid van burgemeester Mathias De Clercq (Voor Gent) neemt Hafsa El-Bazioui

Lees meer »

Krijgen we een sprint om de dagzege in de Giro Donne?

In de Giro Donne gaat het vandaag van Vezza d’Oglio naar Trento. Wellicht sprint na 122 kilometer het peloton daar voor de zege. De 26-jarige Britse Anna Henderson draagt de leiderstrui na haar zege van gisteren. Lotte Kopecky verloor tijd op de andere favorieten, kan ze de rug rechten?

Lees meer »