Liefst 10.000 leerlingen langdurig afwezig door ziekte: “In buitengewoon secundair onderwijs zelfs 1 op 5”

Sinds de coronacrisis missen leerlingen steeds meer lessen omdat ze langdurig ziek thuis zitten. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Loes Vandromme (CD&V) opvroeg en analyseerde. In West-Vlaanderen gaat het over 10.024 scholieren die minstens 30 halve dagen afwezig waren om medische redenen, goed voor 5 procent van alle schoolgaande kinderen en jongeren. “Opvallend is dat het percentage ziekteverzuim in het buitengewoon onderwijs beduidend hoger ligt”, concludeert Vandromme.

Een dagje school missen wegens griep, het overkomt elk kind wel eens. Zorgwekkender vindt parlementslid Loes Vandromme (CD&V) echter dat er sinds de coronapandemie een enorme boost te zien is in het aantal leerlingen die een lange tijd afwezig zijn door ziekte. In het schooljaar 2023-2024 waren er 10.024 West-Vlaamse kinderen en jongeren die 30 halve schooldagen of meer hebben gemist omwille van medische redenen, goed voor 5 procent van alle ingeschreven scholieren. Dat aantal is op vijf jaar tijd met maar liefst 59 procent gestegen, in 2018-2019 ging het nog over 6.313 langdurig zieke leerlingen.

“Er zijn op vandaag verschillende mogelijkheden om les te volgen voor langdurig zieke kinderen, maar ouders en scholen zijn niet goed op de hoogte”

“De coronacrisis leidde een drastische stijging van het aantal langdurig zieke kinderen in. De cijfers namen vanaf schooljaar 2020-2021 een hoge vlucht en een terugkeer naar het niveau van voor de pandemie lijkt niet in zicht”, meent onderwijsexperte Vandromme. “Langdurige afwezigheid op school heeft niet alleen een grote impact op het leerproces, maar ook op het welzijn van leerlingen.”

Transparanter aanbod

De verschillen binnen de onderwijstypes zijn best groot. In het gewone basisonderwijs zijn kinderen is de problematiek het kleinst. Slecht 1 procent van alle kleuters en lagere schoolkinderen zijn langdurig afwezig geweest door ziekte. Gevolgd door het gewoon secundair onderwijs, daar gaat het over 8 procent van het totale leerlingenaantal. In het buitengewoon basisonderwijs misten al 12 procent van alle kinderen minstens 30 halve lesdagen door ziekte, een verdubbeling op vijf jaar tijd. In het deeltijds beroepssecundair onderwijs waren het er zelfs al 14%.

Maar vooral het buitengewoon secundair onderwijs baart Vandromme de meeste zorgen: daar zaten vorig schooljaar 1.130 tieners meer dan 30 keer ziek thuis, 21 procent van alle ingeschreven leerlingen, 1 op 5 dus. (lees verder onder de grafiek)

“Mijn zorg is om het leerrecht van deze kinderen te blijven vrijwaren. Er zijn op vandaag verschillende mogelijkheden om les te volgen voor langdurig zieke kinderen, maar vaak zijn ouders en scholen niet goed op de hoogte van de mogelijkheden, kunnen ze moeilijk inschatten wat de beste methode voor hun kind is of zien ze op tegen het administratieve kluwen”, klinkt het. Vandromme wil dat dat aanbod van mogelijkheden transparanter wordt. Zo bestaat er Bednet, het Tijdelijk Onderwijs aan Huis (TOAH), School& Ziek zijn… Ze pleit voor een betere coördinatie tussen alle actoren.

“In West-Vlaanderen neemt het project Klasziekaal deze taak op zich, met succesvolle resultaten. Helaas nam de vorige minister van Onderwijs (Ben Weyts, red.) weinig initiatief om met dergelijke praktijken en aanbevelingen vanuit wetenschappelijk onderzoek aan de slag te gaan. Nochtans tonen deze cijfers aan dat we steeds meer leerlingen dreigen in de steek laten.”

The post Liefst 10.000 leerlingen langdurig afwezig door ziekte: “In buitengewoon secundair onderwijs zelfs 1 op 5” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Klacht Animal Rights na vondst 150 varkens in serres bij drugslab: “Weerloze dieren de dupe van geldhonger gewetenloze ondernemers”

Het aantal gevonden varkens in serres bij een opgerold drugslab in Houthulst is opgelopen tot een 150-tal. Dierenrechtenorganisatie Animal Rights gaat klacht indienen. “Zoals we deden in Bekkevoort.”
The post Klacht Animal Rights na vondst 150 varkens in serres bij drugslab: “Weerloze dieren de dupe van geldhonger gewetenloze ondernemers” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Einde staking bij postbodes in Sint-Niklaas: akkoord over tijdelijke versterking

Na bijna 2 weken staking zijn de postbodes van Bpost in Sint-Niklaas opnieuw aan het werk. De actie is stopgezet na een akkoord tussen de vakbonden en de directie. De postbodes hadden het werk neergelegd, omdat de werkdruk volgens hen te hoog lag. Eerdere overlegmomenten met de directie draaiden op niets uit. Uiteindelijk leidde een nieuwe onderhandelingsronde vanochtend wel tot

Lees meer »

Westfront Nieuwpoort toont topwerken van Roger Raveel: “Uitdaging om anders te kijken naar het alledaagse”

Sinds kort loopt in Westfront Nieuwpoort de tijdelijke tentoonstelling De Zin van Onzin, een eigenzinnige ode aan het werk van de Belgische kunstenaar Roger Raveel. In een tijd waarin het absurde steeds vaker het dagelijkse leven binnensluipt, verkent deze expo de kracht en de betekenis van onzin.
The post Westfront Nieuwpoort toont topwerken van Roger Raveel: “Uitdaging om anders

Lees meer »