Na vier eeuwen en een wereldoorlog blijft volkscafé De Zwaan in Boezinge bij Ieper voortbestaan. Nu dankzij een jong gezin dat de oude herberg overneemt in het dorp, waar het enig ander café onlangs en onverwacht de deuren sloot.
Van herberg ‘De Zwane’ gaan de oudste vermeldingen terug tot de zestiende eeuw. Dat blijkt uit bevindingen van de gepensioneerde geschiedenisleraar Noël Boussemaere voor z’n boek ‘Bijna vijf eeuwen brouwgeschiedenis en drankcultuur in Boezinge’. Mei 1579: vanachter De Zwane belegeren protestanten het kasteel van Boezinge, 26 februari 1588: een dronken huurling stak een ruiter dood in de herberg. “Deze kroeg is de enige uit de zestiende eeuw die nog bestaat in het dorp, de rest is verdwenen”, stelt Boussemaere, zelf een Boezingenaar.
Rijke geschiedenis
Toen deze Ieperse deelgemeente nog een heerlijkheid en parochie was, vergaderden de baljuw en schepenen in het café. Zelfs de allesverwoestende Eerste Wereldoorlog kreeg de kroeg niet weg uit het dorp. Deze rijke geschiedenis krijgt nu een nieuw hoofdstuk: Robin Decock (33) en Kjenta Hofkens (32) uit Ieper nemen het volkscafé over. Ze vormen een jong gezin met hun zevenjarige dochter Emilia en Omer, hun zoontje van vijf maanden.
Enige café
De Zwaan is niet alleen het oudste nog bestaande café van Boezinge, het werd de laatste jaren en maanden onverwacht het enige café in het dorp. Heel recent sloten in het centrum de deuren van het nabijgelegen volkscafé Katspel voor onbepaalde duur door het onverwacht overlijden van de uitbater.
“Dat De Zwaan zo oud was, wisten we niet”, aldus de overnemers die de voorbije weken ervaring opdeden achter de toog, onder meer tijdens de drukke shakedown van de Ieperse rally in het dorp. “De volgende drukke periode wordt de kermis eind deze maand”, vertellen ze. “Via via hadden we gehoord dat dit café over te nemen was en we waren direct verkocht. We kenden het café onder meer van de rally. We zijn de lokale brouwerij Leroy Breweries dankbaar voor de kans.”
Uiteenlopende sectoren
Voorheen was Robin aan de slag in uiteenlopende sectoren. “Ik heb drie jaar gereden voor Taxi Leo en in een ver verleden heb ik vijftien jaar geschilderd.”
Kjenta begon als jobstudent in de keuken van De Rentakker in Heuvelland. “Daarna werkte ik lang in de keuken van Het Zilveren Hoofd in Ieper. Dan volgde de koude keuken van Vandeputte in Zonnebeke en uiteindelijk schakelde ik over naar de Poperingse vestiging van Delhaize, omdat de uren beter pasten voor de kindjes. In het café doen we allebei de bar, maar ik blijf me vooral focussen op de keuken. We breiden de kaart wat uit voor snacks en tearoom. We willen ook inzetten op onze evenementenzaal en thema-avonden met bijvoorbeeld spaghetti of vol-au-vent.”
Verenigingen
De Zwaan blijft een volkscafé. “De verschillende kaartersclubs, de Sasspurters, het kermiscomité… alle verenigingen willen we ook in de toekomst nog aantrekken, iedereen is welkom. De feestelijke opening is gepland in het weekend van 9 en 10 augustus. Iedereen krijgt zaterdag een gratis drankje en zondag een stukje gratis gebak. De nieuwe openingsuren worden ruimer, woensdag is de sluitingsdag.”
‘Waar gezelligheid leeft’ was lange tijd de slogan van de herberg. “En dat blijft zo, maar voortaan met een nieuwe twist.” (TP)
The post Jong gezin neemt volkscafé De Zwaan over, dat zo ook na vier eeuwen blijft voortbestaan: “We wisten niet dat deze kroeg zo oud was” is provided by KW.be.