Grafschennis blijft een probleem op begraafplaatsen, ook in de Hoppestad. Via sociale media trok een Poperingenaar aan de alarmbel. In de reacties valt af te leiden dat hij zeker niet alleen is. Ook Kristel Mernhout (47) uit Watou werd ermee geconfronteerd. “Als we duidelijk zicht krijgen op het precieze aantal diefstallen en waar die gebeuren, kunnen we eventueel gerichte acties ondernemen”, legt schepen van Begraafplaatsen Bryan Vanderhaeghe uit.
“Help ons vandalisme op het graf van onze mama te stoppen”, zo trekt een Poperingenaar aan de alarmbel op sociale media. Zijn moeder ligt begraven op de begraafplaats Ter Ruste op de Elverdingseweg in Poperinge.
Camerabewaking
“Vier jaar geleden verloren we onze mama. Sinds haar overlijden wordt haar graf helaas regelmatig het slachtoffer van grafschennis. Er worden bloempotjes verplaatst, natuursteen wordt beschadigd, bloemen worden weggegooid… We hebben hiervan reeds melding gemaakt bij de politie, maar voorlopig zonder resultaat. Op het kerkhof is slechts één camera aanwezig, en de beelden zijn jammer genoeg beperkt”, klinkt het.
“Daarom doen we via sociale media een oproep: wie iets verdachts ziet of merkt, gelieve dit te melden bij de politie. We hopen dat met hulp deze grafschennis kan stoppen. Mensen die waardevolle informatie hebben mogen mij een persoonlijk bericht sturen op Facebook.” In de reactie is duidelijk dat hij niet de enige is die te maken heeft met grafschennis. Ook Kristel Mernhout (47) uit Watou werd ermee geconfronteerd. “Mijn vader is al 20 jaar overleden. De dag dat mijn vader begraven werd, kregen we al met grafschennis af te rekenen. De avond van zijn begrafenis werden de bloemstukken- en potten al gestolen”, zucht Kristel. “Maak alsjeblieft werk van camerabewaking.”
Frustrerende situatie
Schepen van Begraafplaatsen Bryan Vanderhaeghe betreurt de gebeurtenissen. “Begraafplaatsen en kerkhoven zijn serene plaatsen waar mensen rouwen. Voor extra verdriet zorgen, is vreselijk. Ik heb al contact opgenomen met de getroffen familie betreffende de diefstal en heb ongelofelijk begrip voor de frustrerende situatie”, zegt schepen Bryan Vanderhaeghe.
“Heel veel dergelijke meldingen kregen we de laatste jaren echter niet meer. De laatste meldingen bij onze diensten waren in 2018. Ofwel komt het weinig voor, ofwel maken weinig mensen er melding van. Ik wil dan ook iedereen oproepen die slachtoffer wordt van diefstal op een van onze begraafplaatsen om dit te melden aan de politie en onze stadsdiensten. Dat is voor ons belangrijk om het probleem in kaart te kunnen brengen.”
Gerichte acties
“Op de begraafplaats langs de Elverdingseweg staat een camera. Daarnaast zijn er ook heel vaak mensen aan het werk op onze begraafplaatsen en is er soms toezicht waarbij handtassen of rugzakken kunnen worden gecontroleerd. Maar er zijn in Poperinge 11 begraafplaatsen, al die plekken constant bewaken is onbegonnen werk, zelfs met camera’s. Als we duidelijk zicht krijgen op het precieze aantal diefstallen en waar die gebeuren, kunnen we eventueel gerichte acties ondernemen”, legt Bryan uit.
“Dus nogmaals een oproep om diefstal aan te geven, waakzaam te zijn en onmiddellijk contact op te nemen met de politie bij verdachte situaties op een begraafplaats. Foto’s te nemen van waardevolle voorwerpen kan de identificatie van de gestolen voorwerpen vergemakkelijken. Ook helpt het om de voorwerpen vast te maken aan het grafteken. Tot slot worden aandenkens minder aantrekkelijk voor iemand met slechte bedoelingen als de naam van de overledene er op staat.”
The post Grafschennis op Poperingse begraafplaatsen: “Help ons dit te stoppen” is provided by KW.be.