Boyd Vermorgen (18) houdt oorlogsbegraafplaatsen in ere op honderd kilometer van z’n huis. Uit erkentelijkheid mocht de jonge hovenier deze week twee prinsessen begeleiden naar de geraustaureerde Menenpoort voor een plechtig moment.
De Belgische prinses Claire en Britse prinses Anne kwamen deze week naar de Westhoek om de gerestaureerde Menenpoort in te huldigen. Tijdens hun intrede van de Ieperse Grote Markt naar het bekendste monument van de Commonwealth War Graves Commission werden de royale dames en de rest van een stoet vol prominenten voorafgegaan door één jongeman: de achttienjarige Boyd. Hij droeg de Torch for Peace, een vredesfakkel met gravures van symbolen die de zes lidstaten vertegenwoordigen van de Commission.
Unieke kans
“Boyd klinkt Brits, maar ik ben van het Oost-Vlaamse Hamme”, vertelt Boyd Vermorgen. “Of ik stress had? Een beetje, maar gezonde stress. Het gaat om zeer belangrijke mensen. Ze hadden ongelooflijk veel bewaking bij zich. Het was heel spannend. Dat moment was een van de hoogtepunten van mijn nog jonge leven. Weinig mensen kunnen dat zeggen. Het krijgt een speciale plek in mijn hart. Het was een hele eer om te mogen doen, ik greep die unieke kans met beide handen. ”
Kinderdroom
De jongeman kreeg de kans van de Commission, zijn werkgever. “Een top organisatie. Het was mijn kinderdroom op de oorlogsbegraafplaatsen in de Westhoek te werken en ze te onderhouden. De afstand schrikte me totaal niet af. Voor mij is het net een groot plezier, een passie. Ik heb familie die vocht in beide wereldoorlogen. Als kind raakte ik gefascineerd en ik bezoek deze begraafplaatsen al sinds m’n dertiende. Ik was zeventien toen ik begon als jobstudent bij de Commission. Dit belangrijk werk moet voortgezet worden van generatie op generatie. Jongeren vinden geschiedenis vaak saai, maar we moeten erover waken dat dit onderhoud nooit in gevaar komt en deze plekken blijven bestaan. Het is een belangrijk teken.”
Om vier uur op
Ieper ligt ongeveer honderd km van Hamme. “Dat is een eindje. Ik liep eerst stage bij de Commission en moest hiervoor om vier uur opstaan, omdat ik met de trein een uur en drie kwart onderweg was. Na de werkdag nam ik de trein terug naar huis. Ik onderhield al verschillende begraafplaatsen in de Westhoek. Het is een eer voor deze mannen te blijven zorgen. Nu ben ik onder meer aan de slag op Tyne Cot Cemetery in Passendale, de grootste Commonwealth begraafplaats ter wereld. Ik zit in de mobiele groep van Tyne Cot die een vijftigtal begraafplaatsen en monumenten onderhoudt.”
“Ik woon nog in Oost-Vlaanderen, maar mag momenteel verblijven bij een kameraad in het Ieperse dorp Voormezele. In het weekend ga ik naar huis ofwel blijf ik om vrijwillig te gidsen langs begraafplaatsen en monumenten of om ze zelf te bezoeken met de fiets. In de Westhoek zijn er erg veel. Elk graf is één te veel en heeft een eigen verhaal.”
Nieuwe generatie
“Waarom ik van de Commission de vredesfakkel mocht dragen voor die stoet met de prinsessen weet ik eigenlijk niet. Misschien om een beeld op te voeren van een nieuwe generatie jonge hoveniers die dit werk willen verderzetten. Dit onvergetelijk moment geeft nog een extra boost aan mijn passie. Leuk dat ze me dit gunden, het betekent veel. Ik blijf hier met enthousiasme en respect verder werken. Liefst voor de rest van mijn leven.” (TP)
The post Boyd (18) mocht prinsessen voorgaan: “Hier maak ik mijn kinderdroom waar” is provided by KW.be.