“Rit was inspirerende tocht met mooi verhaal”: Jelle Wallays brengt tocht van 15.000 km door Europa tot een goed einde

Jelle Wallays heeft zijn huzarenstukje afgerond. De ex-renner (36) heeft maar liefst 15.000 km op de fiets afgelegd ten voordele van Kom op tegen Kanker. Donderdag 10 juli is er de aankomst in Brugge en vrijdag 11 juli staat er een tocht gepland van Brugge naar Roeselare.

“Jelle komt donderdagavond in Brugge aan”, vertelt PR-verantwoordelijke Bo Vanbeselaere. “Vrijdagmorgen geeft de Brugse burgemeester om half tien het startschot van de allerlaatste fietstocht naar Roeselare. Verwacht wordt dat er meer dan 100 deelnemers zullen zijn en de tocht, die via Torhout gaat, wordt begeleid door de politie.”

“Omstreeks 11 uur wordt Jelle in museum KOERS verwacht door het stadsbestuur waar hij een trofee mag in ontvangst nemen, er een eerste huldiging volgt en een receptie. ’s Avonds volgt er op het podium op de Grote Markt ook nog een interview door journalist Klaas Danneel.”

“Het bijeen gereden sponsorgeld voor Kom op tegen Kanker zal nu nog niet worden bekend gemaakt. Dat wordt pas meegedeeld wanneer de documentaire, die onderweg door het Roeselaarse productiehuis Moonshot werd gedraaid, in première gaat in het najaar.”

Deel van de pech

Guillaume Jaecques, medestichter en producer-directeur van Moonshot, blikt alvast tevreden terug op het avontuur van Jelle Wallays. “We hebben Jelle inderdaad gevolgd van begin tot einde en ook voor ons was het best een heftige periode. Over de hele rit waren er zeven mensen van ons bij betrokken en we hebben 16 afleveringen en 23 partnervideo’s gemaakt.”

“We hebben ook ons deel van de pech gekend. Zo is de batterij van een grote camera kapot gegaan, zijn er twee action camera’s en drie 360°-camerastatiefjes kapot en werd er een statief gestolen in Kroatië.”

“Ik heb voortdurend gefietst met nonkel Luc in gedachten” – Jelle Wallays

“Nu breekt ook voor ons een periode van rust aan en die is welgekomen. We hebben heel veel rondgereden voor dit project en 100 dagen is toch echt wel lang. Of we het nog zouden doen? Indien het een mooi project is, bah ja, waarom niet.”

“Maar laat ons maar eerst dit project volledig afwerken. Begin december komt de documentaire uit en maakt Jelle ook bekend hoeveel het bedrag precies is dat hij aan Kom op tegen Kanker kan overmaken.”

Blijven investeren

Ook Jelle Wallays is blij dat de opdracht volbracht is en de doelstellingen bereikt zijn. “Ik wilde door 23 landen van Europa fietsen en iedere dag 150 km afleggen. Dat schrok me wel een beetje af. Ik had geen enkele rustdag ingebouwd, maar wie kanker heeft, kan ook niet rusten of uitblazen in de strijd tegen de ziekte. Ik heb voortdurend gefietst met nonkel Luc in gedachten. Wanneer ik het moeilijk had, beet ik door omdat ik zo veel mogelijk geld wilde bijeen fietsen voor Kom op tegen Kanker. Het is heel belangrijk dat men kan blijven investeren in onderzoek om kanker te bestrijden.”

Meestal alleen op de fiets én tijdens de maaltijden, mentaal was het een zware uitdaging voor Jelle.
Meestal alleen op de fiets én tijdens de maaltijden, mentaal was het een zware uitdaging voor Jelle. © foto Mathew Lau

“Het was een zware tocht. Ik denk dat ik 80 procent van de tijd tegen wind heb gereden, ook in de laatste week, echt waar. Vanaf de tweede week heb ik ook twee weken regenweer gehad en dat was lastig. Je kledij wordt kletsnat en wanneer je bent aangekomen, moet je je fiets eerst wassen en onderhouden. Mentaal was het soms lastig. Maar anderzijds onthoud ik ook de mooie momenten ’s avonds met de mensen van Moonshot, met Ve of zoals de laatste week met Dries van Slagerij Dries die de laatste dagen mee fietste.”

De bekroning

“De laatste dagen waren het ook een beetje kortere ritten. Maandag zijn we van Duitsland tot in Nederland gefietst, dinsdag en woensdag waren volledig in Nederland, donderdag stond van de Nederlandse grens door Antwerpen naar Brugge op het programma.”

“En vrijdag volgt de bekroning: dan fietsen we met al wie dat wil onder politiebegeleiding van Brugge naar Roeselare. We vertrekken om half tien in Brugge en hopen om 11 uur in Roeselare bij KOERS aan te komen. Om 19.45 uur word ik op de Grote Markt van Roeselare verwacht voor een huldiging.”

Geen zwart gat

“Ik zal niet in een zwart gat vallen na afloop. Ik ben voortdurend op ideeën aan het broeden, al dan niet sportieve. Er komt een documentaire in december, waarom zou ik er ook geen boek over schrijven? Het was een heel inspirerende tocht met een mooi verhaal. Verder zullen er ook spreekbeurten in scholen en bedrijven volgen. Zo kom ik op 15 juli in Staden om mijn verhaal te doen en op 20 juli teken ik present op De Ruiter voor een eetfestijn ten voordele van KOTK. Je ziet, het is nog niet voorbij.”

The post “Rit was inspirerende tocht met mooi verhaal”: Jelle Wallays brengt tocht van 15.000 km door Europa tot een goed einde is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Onderschat nooit de kracht van collega’s

Uit onderzoek blijkt dat medewerkers veel langer geëngageerd blijven bij een werkgever die ruimte maakt voor het ontwikkelen van competenties, die inzet op autonomie en de betrokkenheid van medewerkers vergroot. Ook een grote en erg diverse organisatie kan zo een warme werkgever zijn. Dat bewijzen ze in het Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven: met meer dan 1200 medewerkers verspreid over

Lees meer »

Studentenraad verrast en kritisch over kotbelasting van 190 euro in Gent: “Dit maakt studeren onbetaalbaar”

Het stadsbestuur van Gent heeft aangekondigd dat er een kotbelasting komt voor studenten die op kamers wonen. Vanaf volgend jaar zullen zo’n 40.000 kotstudenten jaarlijks 190 euro moeten betalen. De Gentse Studentenraad reageert verrast en verzet zich. "We vallen volledig uit de lucht", zegt Emiel Verbeeren, voorzitter van de Gentse Studentenraad. "Er is regelmatig overleg met de stad, maar deze

Lees meer »

Jonge meisjes willen minder vaak voetballen

Na een jarenlange stijging stagneert het aantal voetballende meisjes en vrouwen. Het uitblijven van vrouwvriendelijke infrastructuur, zoals aparte douches, wordt als een van de belangrijkste redenen gezien. “We hebben nood aan mama’s in het jeugdbestuur.”

Lees meer »

Gemeente stelt uitgebreid zomerprogramma voor: “Het is in de maanden juli en augustus in Kuurne te doen”

De gemeente Kuurne heeft woensdagnamiddag het volledige programma voorgesteld van Kuurne Zomert, de jaarlijkse zomeractiviteiten waarmee de ezelsgemeente inwoners en bezoekers die niet op reis gaan of net terug zijn van vakantie laat genieten van activiteiten in eigen streek. Ook deze zomer valt er opnieuw heel wat te beleven in Kuurne, van swingende optredens en festivals tot familievriendelijke uitstappen.

Lees meer »

Elk jaar ruim miljoen 40 miljoen euro kindergeld fout uitbetaald

Ieder jaar wordt in Vlaanderen ruim 40 miljoen euro aan kindergeld onterecht uitgekeerd door verouderde informatie, administratieve fouten of fraude. Het gros van dat geld kon de overheid al terugvorderen, maar vorig jaar alleen al ging er 3 miljoen euro definitief verloren. Zo meldt Het Laatste Nieuws dinsdag op basis van cijfers die parlementslid Tomas Roggemans (N-VA) opvroeg aan Vlaams

Lees meer »

Warme William-wandeling maakt mentale gezondheid bespreekbaar in Menen

De Warme William-wandeling werd op woensdag 2 juli feestelijk geopend op de Grote Markt in Menen, en blijft permanent beschikbaar. De gloednieuwe wandeling van 3,2 kilometer doorkruist het centrum van Menen en nodigt de wandeling jong en oud uit om al wandelend stil te staan bij mentaal welbevinden.
The post Warme William-wandeling maakt mentale gezondheid bespreekbaar in Menen appeared

Lees meer »

Eerste Sanas Parochianenkoers op Oedelem Berg: “De koers terugbrengen naar het hart van de Beernemse gemeenschap”

Team Blend CC organiseert op zaterdag 13 juli de eerste editie van de Sanas Parochianenkoers op Oedelem Berg. Het gaat om een gloednieuw wielerinitiatief waarmee de initiatiefnemers naar eigen zeggen “de koers willen terugbrengen naar het hart van de Beernemse gemeenschap.”
The post Eerste Sanas Parochianenkoers op Oedelem Berg: “De koers terugbrengen naar het hart van de Beernemse gemeenschap”

Lees meer »

Geesteszieke Kimberly L. (34), die partner doodstak, vrij na gerechtelijke blunder. “Ze weet waar we wonen. Die gedachte vreet aan ons”

Kimberly L. (34), die vorig jaar haar partner Sam De Pourck (33) om het leven bracht in hun flat in Gent, loopt opnieuw vrij rond. Nochtans werd ze met borderline gediagnosticeerd en zou ze geïnterneerd worden. Maar een pijnlijke procedurefout bij de Gentse griffie gooit roet in het eten. “We hebben geen oog dichtgedaan. Niemand weet wat ze nog zal

Lees meer »

“Er zijn meer evenementen nodig in de zomer”: Francine Declercq (71) van de seniorenadviesraad is thuis in Ieper

Na negen jaar als lid werd Francine Declercq vorig jaar verkozen tot ondervoorzitter van de seniorenadviesraad in Ieper. Daardoor keert ze geregeld terug naar cultuurcentrum Het Perron, waar ze tot haar pensioen werkte. De mooiste herinneringen na 71 jaar in Ieper komen toch uit haar kindertijd. “Onbezorgd op straat spelen en fietstochtjes langs de vestingen, een heerlijke tijd”, mijmert ze.<br

Lees meer »