“Mijn zoontje werd hard in bed gegooid en geforceerd soep te drinken”: al eerder klacht van mama over De Bengeltjes

“Had ik meer kunnen doen?” Dat vraagt Amélie (34) uit Kortrijk zich af. Twee weken voor in kinderopvang De Bengeltjes in Kortrijk peuter Marie (bijna 2) zich in soep verslikte en stierf, diende ze al een klacht in bij het Agentschap Opgroeien over de opvangplaats en haalde er haar zoon Cianzo (2) weg. Dat gebeurde nadat ze zag dat hij hard in zijn bed werd gegooid en gedwongen werd om soep uit een drinkbeker te drinken. “Normaal eten lukt opnieuw, maar soep eten is onmogelijk. Hij is getraumatiseerd”, aldus Amélie.

Op 1 april raakte Marie in kinderdagverblijf De Bengeltjes langs de Oudenaardsesteenweg in Kortrijk in ademnood. De uitbaatster – al meer dan 30 jaar actief – en haar verzorgende helpster – met ook al 20 jaar ervaring op de teller – hadden net de aanwezige kindjes soep gegeven. Die dronken de meesten uit een zuigbeker. Ook Marie deed dat, maar plots raakte zij in ademnood. Haar oogjes draaiden weg en ze raakte buiten bewustzijn. De uitbaatster en haar werkneemster startten een reanimatie en alarmeerden de hulpdiensten. Ondanks de zorgen in ziekenhuizen in Kortrijk en Gent overleed het meisje twee dagen later.

Op het eerste gezicht leek dit een spijtig ongeval. De ouders en grootouders namen in alle sereniteit afscheid van Marie, tot het Agentschap Opgroeien een klacht indiende en een gerechtelijk onderzoek startte. Het Agentschap diende de klacht in omdat er ook in 2020 al eens een kindje tien dagen in coma lag na een gelijkaardig voorval en andere klachten over geforceerd eten geven bij De Bengeltjes. Het gerecht wil nu dus ook weten of dat bij Marie het geval was.

Opgraving en reconstructie

Een dag na de begrafenis van de kleine meid moest ze al opnieuw opgegraven worden en kon nog een autopsie uitgevoerd worden. Die toonde aan dat er soep in de longen aanwezig was. Er volgde ook een reconstructie. Op basis daarvan besliste de onderzoeksrechter de 60-jarige uitbaatster en haar 44-jarige kinderverzorgster in verdenking te stellen voor hun betrokkenheid bij het overlijden van Marie. De kwalificatie luidt ‘doodslag’. Volgens de uitbaatster verslikte het meisje zich gewoon in de vloeibare soep, zonder brokjes, uit de zuigbeker…

Huilen in de crèche

Het nieuws van het overlijden van Marie sloeg niet alleen bij de ouders en grootouders maar ook bij Amélie (34) en Cédric (39) uit Kortrijk als een bom in. Ook hun zoontje Cianzo (2) ging naar De Bengeltjes. Tot een incident op 18 maart, twee weken voor het fatale incident met Marie dus. “Ik bracht die ochtend Cianzo naar de crèche”, vertelt Amélie. “Mijn dochter (8) was bij me. Enkel de uitbaatster was er. De laatste tijd huilde Cianzo hevig als zij er was. Hij gooide zich op de grond en schreeuwde. Mijn hart brak hem zo te zien.”

“Ik blijf mezelf afvragen of ik niet meer had kunnen doen. Maar ik had nooit gedacht dat zo’n groot drama zou gebeuren”

“Ook vroeger huilde hij bij het afscheid, maar dat hij zich op de grond gooide, was pas sinds een maand ongeveer. Vaak deed ik alsof ik wegging om te zien of hij zou kalmeren, en meestal stopte hij inderdaad met huilen zo’n 15 seconden nadat hij me niet meer zag. Maar die dag, toen ik deed alsof ik vertrok en me achter de deur verstopte, zag ik de uitbaatster mijn zoon van de grond oppakken en hem in het bed in de kamer ernaast gooien. Ik hoorde een harde klap. Op dat moment rende ik naar hem toe. Hij stond rechtop in het bed, met zijn armen in de lucht en schreeuwde nog harder. Ik nam hem in mijn armen. De uitbaatster was verrast mij daar nog te zien. Ik heb tegen haar geschreeuwd, en ik dacht aan maar één ding: daar weggaan en hem in veiligheid brengen.”

Straf als ze niet wilden eten

“Ik ben huilend naar de politie gegaan, maar zij hebben mijn klacht niet opgenomen en me doorverwezen naar het Agentschap Opgroeien om klacht in te dienen. Dat deed ik dan ook. Cianzo had al een tijdje moeite met eten daar. De uitbaatster vertelde me dat hij huilde als ze hem vroegen om het speelgoed op te ruimen, omdat hij wist dat het daarna etenstijd was. Hij wilde de soep niet eten. De kinderverzorgster vertelde me dat ze dan probeerden hem te dwingen door hem op haar te leggen zoals je een baby een fles geeft, waarbij ze zijn handjes tegenhield zodat hij de drinkbeker niet kon wegduwen. Maar hij wilde nog steeds de soep niet drinken en spuugde het uit. Mijn dochter ging ook naar de opvang als ze geen school had, en ze vertelde me dat als kinderen niet wilden eten, ze gestraft werden in de hoek of in de kamer ernaast. Ik vermoed dat mijn zoon dat ook heeft meegemaakt, en dat hij daardoor angst kreeg om daar te eten. Het heeft me tijd gekost om hem weer normaal te laten eten, maar soep is nog steeds onmogelijk. Hij kan het niet meer zien. Ik heb nachtenlang niet geslapen. Maar toen ik hoorde van het overlijden van Marie kwamen de slapeloze nachten en het huilen terug. Ik blijf mezelf afvragen of ik niet meer had kunnen doen. Maar ik had nooit gedacht dat zo’n groot drama zou gebeuren. Cianzo was een week ouder dan Marie…”

Nooit verwacht

Een paar weken geleden moesten Amélie en Cédric samen met de andere ouders naar de politie om een verklaring af te leggen. “Als men mij de dag vóór dat incident had gevraagd of de crèche goed was, zou ik gezegd hebben: ‘ja, het is een geweldige crèche, ik vertrouw ze volledig’. Maar dat is nu natuurlijk niet meer zo. Ik had geen enkel vermoeden, ik had dat nooit van hen verwacht. Mijn dochter is daar ook naar de crèche geweest, en ik had nooit problemen.”

Sinds 18 maart is Cianzo niet meer naar de kinderopvang, die ondertussen al voor 6 maanden geschorst is, geweest. “Ik ben gestopt met werken”, aldus Amélie. “Ik heb ouderschapsverlof tot augustus en daarna krijg ik verlof tot februari, wanneer Cianzo naar school kan gaan. Onze families wonen in de buurt van Luxemburg of Namen, daar kunnen we geen beroep op doen. Per maand verlies ik 1.000 euro. Maar de veiligheid van de kinderen primeert.”

Ook positieve reacties

Ondanks de beschuldigingen en in verdenkingstelling, blijven de uitbaatster en kinderverzorgster van De Bengeltjes ook nog van heel wat steun genieten. “Ze hebben zich elke dag vol liefde en toewijding voor de kinderen ingezet”, “de uitbaatster leeft voor haar kindjes”, “ik kon me geen betere crèche voorstellen. De begeleiders zouden zelfs geen vlieg kwaad doen”, “altijd een topcrèche geweest”, zo luiden tal van reacties op de ontwikkelingen in de crèche langs de Oudenaardsesteenweg. (LSi)

The post “Mijn zoontje werd hard in bed gegooid en geforceerd soep te drinken”: al eerder klacht van mama over De Bengeltjes is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Wat als jouw vlucht overboekt is en je niet mee mag op het vliegtuig? Dit zijn je rechten als passagier 

Sommige luchtvaartmaatschappijen verkopen bewust meer tickets dan er zitplaatsen zijn. Op die manier willen ze het aantal lege stoelen door mensen die niet opdagen beperken. Overboekingen zijn al jaren een gangbare praktijk in de sector, maar wat als iedereen die geboekt heeft effectief wil opstappen? Luchtvaartanalist Luk De Wilde legt uit wat je rechten zijn als passagier en hoe je

Lees meer »

Eén dag hevige regen en de straten staan blank, studie waarschuwt voor groeiende wateroverlast in de toekomst

Een week geleden was het nog puffen bij temperaturen van 35 graden, maar zondag viel de regen plots met bakken uit de lucht. In heel wat gemeenten leidde dat tot ondergelopen kelders en straten die blank stonden. Een studie van de Vlaamse Milieumaatschappij waarschuwt dat we ons tegen 2050 aan nog veel erger mogen verwachten. Bij hevige regen zal één

Lees meer »

Elk jaar ruim miljoen 40 miljoen euro kindergeld fout uitbetaald

Ieder jaar wordt in Vlaanderen ruim 40 miljoen euro aan kindergeld onterecht uitgekeerd door verouderde informatie, administratieve fouten of fraude. Het gros van dat geld kon de overheid al terugvorderen, maar vorig jaar alleen al ging er 3 miljoen euro definitief verloren. Zo meldt Het Laatste Nieuws dinsdag op basis van cijfers die parlementslid Tomas Roggemans (N-VA) opvroeg aan Vlaams

Lees meer »

Feesteditie van Fantasia Festival heeft ruimer decor en is klaar voor het warme weer: “Als kreeft verklede medewerkers bedienen bezoekers van beschermende zonnecrème”

Het festivalterrein van Fantasia in Hamme-Zogge heeft op zaterdag 12 juli een crew van maar liefst 550 medewerkers klaarstaan om de 20.000 bezoekers een unieke beleving aan te bieden. “Want dat wordt het zeker, op een nog grotere en totaal heringerichte festivalweide”, zegt medewerker Keith Baert, voor wie deze editie een speciaal tintje heeft.

Lees meer »

Tiens kunstenaar An Roovers exposeert in Vincent Van Goghhuis in Nederland

In het Vincent Van Gogh-huis in Zundert in Nederland opende de groepsexpositie Patate-Aardappels na Van Gogh, naar aanleiding van de 140ste verjaardag van Van Goghs De Aardappeleters. Onder de deelnemende kunstenaars zitten niet enkel klinkende namen van gerenommeerde kunstenaars als Giuseppe Penone, maar ook die van Tiense kunstenaar An Roovers (40).

Lees meer »