“Een pittig en intens half jaar”: Ludwig Willaert is burgemeester in de herfst van zijn politieke carrière

Ludwig Willaert slaagde er in om in de herfst van zijn politieke carrière de burgemeesterssjerp te omgorden. Het burgemeesterschap bevalt de CD&V’er al geeft hij ook mee dat het een pittig en intens half jaar is geweest sedert hij aan het roer van de gemeente kwam te staan. De burgervader heeft desondanks voorlopig geen grote vakantieplannen.

Ludwig Willaert (60) zetelt al sedert 1988 onafgebroken in de gemeenteraad. Van 1995 tot 2012 was hij schepen. “Ik had daarbij steeds onderwijs en sport als bevoegdheden afwisselend aangevuld met andere bevoegdheden zoals onder andere milieu, sociale zaken en kinderopvang”, vertelt de burgemeester.

Bij de verkiezingen van 2012 en 2018 raakte CD&V in de oppositie verzeild, maar Ludwig Willaert bleef trouw op post. “Ik heb in die periode nooit het gevoel gehad te willen kappen met politiek, al hadden we toch een aantal moeilijke jaren in het begin van de vorige legislatuur”, stelt Willaert. De ultieme bekroning voor zijn politieke carrière kwam er toen hij na de verkiezingen van oktober de burgemeesterssjerp wist te veroveren in een coalitie met Westaon.

Twee kanten

“Ik ben het ondertussen al gewoon om burgemeester te zijn”, aldus Ludwig Willaert. “Die zes maanden zijn echt voorbij gevlogen. Het was ook een heel intens half jaar. Niettemin bevalt het burgemeesterschap mij. Net zoals aan alles zijn er aan het burgemeesterschap twee kanten. Er zijn de leuke dingen zoals de huwelijken die je mag voltrekken en de vieringen van huwelijksjubilarissen, maar er is ook een minder leuke kant.”

Motorongeval

“Zo was er het dodelijk motorongeval in de Spanjestraat en de zware brand bij Recyworks. Ik word ook vaak geconfronteerd met problemen en vragen. Vooral rond verkeer en mobiliteit krijg ik veel bekommernissen binnen. Ook rond snelheid is dat het geval en ik moet eerlijk toegeven dat ik rond die bekommernissen niet altijd een oplossing kan aanreiken.”

“Ik ben indertijd 17 jaar schepen geweest, maar moet toch vaststellen dat het burgemeestersambt anders is dan het ambt van schepen. Als schepen word je op je bevoegdheden aangesproken terwijl je als burgemeester een beetje van alles op de hoogte moet zijn. Over het algemeen hou ik aan mijn eerste half jaar als burgemeester een goed gevoel over. Het is vaak niet eenvoudig, maar het lukt wel.”

“Ik blijf minder lang ‘plakken’ en ben dus eerder thuis dan vroeger het geval was”

De burgemeester geeft ook toe dat zijn eerste zes maanden best wel intens waren. “Als oppositieraadslid had ik al een aantal verplichtingen, maar nu zijn dat er een stuk meer”, stelt Ludwig. “Voordeel is wel dat ik geen partner heb en er niemand is die thuis op me wacht. Ik blijf echter niet zo lang meer ‘plakken’ en ben eerder thuis dan vroeger het geval was. ’s Anderendaags moet ik immers opnieuw fris voor de dag komen.”

Ludwig heeft een verzekeringskantoor en blijft die zelfstandige job combineren met zijn werk als burgemeester. “Ik heb in de combinatie van beide jobs een stramien gevonden”, vertelt Willaert.

Ardennen

“’s Ochtends ben ik vanaf 8.30 uur tot 10.30 uur in mijn verzekeringskantoor te vinden. Daarna trek ik naar het gemeentehuis voor vergaderingen en besprekingen tot ongeveer 12.30 uur. De namiddag wordt ingekleurd door wat er op mijn programma staat.”

Ondanks zijn drukke eerste halfjaar heeft de burgemeester nog niet echt veel vakantie ingepland. “Mijn beste vriend heeft een buitenverblijf in de Ardennen waar we jaarlijks naartoe trekken”, weet de burgervader “Dit jaar maken we er met het verlengde weekend van 15 augustus een driedaagse van. Andere plannen heb ik voorlopig niet.”

“We hebben met het schepencollege overigens ook nog wat tijd te besteden aan ons meerjarenplan. Momenteel zijn we daarmee iets over halfweg. We bekijken de financiële situatie, de hoofdpunten en ramingen en zien wat we daarmee kunnen of eventueel moeten schrappen. We hopen het plan in november uiterlijk december aan de voltallige gemeenteraad voor te kunnen leggen. In de afgelopen zes maanden hebben we met onze groep ook al één en ander kunnen realiseren. Ik denk daarbij aan de openbare verlichting die we opnieuw ’s nachts laten branden en, zoals beloofd, aan het inkorten van de zone 30 in de drie deelgemeenten.”

The post “Een pittig en intens half jaar”: Ludwig Willaert is burgemeester in de herfst van zijn politieke carrière is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Twee verwaarloosde varkens vinden nieuwe thuis bij Daisyfield Animal Sanctuary in Aalbeke: “Hun gezondheidstoestand baart ons zorgen”

Evelien Devriese, oprichter van Daisyfields Animal Sanctuary in Aalbeke, vangt twee verwaarloosde varkens op. Ze leefden in een betonnen ruimte van amper 6 op 6 vierkante meter, zonder schuilhok. De eigenaar stond ze vrijwillig af. De gezondheidstoestand van de dieren baart de organisatie zorgen. Evelien Devriese wil de schrijnende situatie van boerderijdieren aankaarten. “Elk dier heeft recht op een leven

Lees meer »

Bewoners van Den Olm fietsen 1.370 euro bij elkaar voor strijd tegen kanker

Bewoners van woonzorgcentrum Den Olm in Bonheiden hebben zich op een bijzondere manier ingezet voor Kom op tegen Kanker. Van 26 tot 28 mei fietste het ‘Zilveren Peloton’ 1.370 kilometer op fietstoestellen. Elke kilometer werd met één euro gesponsord door een anonieme vrijwilliger. Woensdag werd een cheque van 1.370 euro overhandigd aan Kom op tegen Kanker.

Lees meer »

Marnix Peeters: “Vlaamse schrijvers die een maand gratis op vakantie naar het buitenland mogen om te schrijven. Waar is dat goed voor?”

Marnix Peeters, jarenlang interviewer en reportagemaker bij HLN, kijkt haarscherp naar de dingen als columnist. Deze week heeft hij het over het begrotingstekort, en hoe er in elke sector “vet kan worden weggesneden, dat tijdens de jaren van overvloed is aangegroeid”. Ook in de literatuur. “Vlaamse schrijvers krijgen elk jaar de kans om een maand in het buitenland te verblijven.

Lees meer »

Diamantbewerking in Vlaanderen erkend als erfgoed: Brugs diamantmuseum ijverde mee voor erkenning

Vlaamse minister van Cultuur Caroline Gennez (Vooruit) heeft drie nieuwe erfgoedelementen toegevoegd op de Inventaris Vlaanderen van het Immaterieel Cultureel Erfgoed. Bruggeling John A. Rosenhøj, stichter van het Diamantmuseum in de Katelijnestraat in Brugge, is trots dat “Diamantbewerking in Vlaanderen” nu officieel deel uitmaakt van deze lijst. Hij ijverde mee voor die erkenning. Het diamantslijpen werd meer dan 500 jaar

Lees meer »