Diamantbewerking in Vlaanderen erkend als erfgoed: Brugs diamantmuseum ijverde mee voor erkenning

Vlaamse minister van Cultuur Caroline Gennez (Vooruit) heeft drie nieuwe erfgoedelementen toegevoegd op de Inventaris Vlaanderen van het Immaterieel Cultureel Erfgoed. Bruggeling John A. Rosenhøj, stichter van het Diamantmuseum in de Katelijnestraat in Brugge, is trots dat “Diamantbewerking in Vlaanderen” nu officieel deel uitmaakt van deze lijst. Hij ijverde mee voor die erkenning. Het diamantslijpen werd meer dan 500 jaar geleden in Brugge uitgevonden.

De Diamantbewerking in Vlaanderen is volgens A. Rosenhøj diep verankerd in de Vlaamse geschiedenis: “De handel en bewerking van diamanten gaan terug tot in de middeleeuwen en het is al bijna 700 jaar een belangrijk ambacht in Vlaanderen.”

“Tijdens de bloeiperiode van de nijverheid in de 20ste eeuw telde België maar liefst zo’n 30.000 diamantbewerkers! Vandaag blijft die expertise bewaard in Antwerpen, de Kempen en West-Vlaanderen, waar honderden gespecialiseerde slijpers actief zijn, zowel met traditionele technieken als met innovatieve technologieën.

Diamantslijpers

Als coördinator van het project voor de erkenning van “Diamantbewerking in Vlaanderen” is het Diamantmuseum Brugge, dat deel uitmaakt van de Erfgoedgemeenschap Diamant, erg verheugd, dankbaar en trots op deze erkenning, in naam van alle (voormalige en/of actieve) diamantslijpers en iedereen die betrokken is bij dit ambacht.

“Het Diamantmuseum Brugge zet zich al meer dan 25 jaar in om het erfgoed van diamantbewerking te bewaren en te delen met het publiek, via de vaste tentoonstelling, en in het bijzonder via de dagelijkse slijpdemonstraties en de verschillende reddingsacties die het museum uitgevoerd heeft om het materieel erfgoed te bewaren dat anders verloren zou zijn”, vervolgt John A. Rosenhøj.

Doorgeven

“Dit project werd tot stand gebracht door de werkgroep Erfgoedgemeenschap Diamant: DIVA, Kempens Diamantcentrum en Briljante Kempen, de Syndikaat der Belgische Diamantnijverheid, de Gilde voor Diamant en Edelstenen 1582 en Diamantmuseum Brugge.Samen blijven we ons inzetten om dit waardevolle erfgoed levend te houden en door te geven aan toekomstige generaties”, aldus de eigenaar van het Brugs Diamantmuseum, dat in 1999 werd opgericht.

Wist je dat het diamantslijpen meer dan 500 jaar geleden in Brugge werd uitgevonden? Dat is slechts één aspect van de geschiedenis van de diamant waarover je meer te weten komt in het Diamantmuseum Brugge. Tijdens de dagelijkse diamantslijpshows ontdek je nog meer geheimen en zie je bovendien hoe de edelsteen geslepen wordt.

Uitbreiding

Het is het oudste museum in Europa uitsluitend gewijd aan diamant en hiernaast ook een van de maar tien diamantmusea in de wereld. Het museum in de Katelijnestraat in Brugge is bezig een uitbreiding voor te bereiden. “Het gaat om een verdubbeling van de oppervlakte in het buurgebouw van de toenmalige drukkerij De Schacht, aangekocht in 2023.”

“De uitbreiding zal onder andere informatie omvatten betreffende geologie, mijnbouw, exploitatie, een groter educatief aanbod voor scholen en groepen, informatie op kindermaat voor de allerkleinsten, 3D projecties, dynamische hologrammen, een vernieuwde schatkamer met daarin belangrijke en unieke juwelen/diamanten”, besluit de stichter.

The post Diamantbewerking in Vlaanderen erkend als erfgoed: Brugs diamantmuseum ijverde mee voor erkenning is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Een datastrateeg als geheime wapen om Pogacar te verslaan: exclusieve inkijk in de werkwijze van Patrick Broe, Head of Strategy bij Visma

Het plan van Visma-Lease a Bike om Tadej Pogacar in de komende Tour te verslaan met Jonas Vingegaard, kreeg al vorm in november, maar de voedingsbodem dateert van vier jaar geleden. Toen begon de samenwerking met Patrick Broe en zijn gigantische verzameling aan data van klimtijden in het peloton. Wij kregen een exclusieve inkijk in de werkwijze van de Head

Lees meer »

Schuddebuiken op de wei met Steven Goegebeur en co

Zo’n 400 bezoekers kwamen zaterdagavond naar Comedy in de Wei van de Landelijke Gilde en Ferm Pulderbos. De organisatie had geluk, want Pulderbos ontsnapte aan grote stortbuien. Er waren wat malse vlagen, maar al bij al had het evenement niet veel te lijden onder het wisselvallig weer.

Lees meer »

Op visite bij oudste zomerschool van Vlaanderen, Wereldhelden in Antwerpen: “Hier leren ze spelenderwijs Nederlands”

In haar plan om meer leerlingen behoorlijk Nederlands bij te brengen, wil Vlaams minister van Onderwijs Zuhal Demir (N-VA) de zomerscholen meer ondersteuning geven. Een bezoekje aan de oudste zomerschool van Vlaanderen, Wereldhelden in Antwerpen, toont aan dat dat een goed idee is. “Voor veel kinderen en jongeren is dit hun eerste kennismaking met een Vlaamse school.”

Lees meer »