Bijna 8.000 jobstudenten kiezen voor de zorg: “Jongeren willen meer dan ooit een job die ertoe doet”

Een recordaantal van meer dan één op tien West-Vlaamse jobstudenten kiest voor een vakantiejob in de zorg- en welzijnssector. Dat is goed nieuws, want veel van die geëngageerde jongeren vullen later openstaande vacatures in. “Meer dan vroeger wil de jeugd iets bijdragen aan de maatschappij”, klinkt het bij sectorfederatie Vlozo.

Het cliché zegt wel eens dat West-Vlamingen harde werkers zijn. En dat geldt niet alleen voor volwassenen, zo blijkt. Heel wat jongeren klussen bij, zowel tijdens het schooljaar als in de vakanties. Vorig jaar waren er 72.701 jobstudenten aan de slag, een recordaantal in onze provincie. Dat leren we uit statistieken van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ).

Liefst 7.764 jongeren kozen in 2024 voor een studentenjob binnen de sector van de gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening, meer dan één op tien dus. Vijf jaar eerder waren dat er slechts 5.508, er is dus een groei van 41 procent. De zorg wordt met andere woorden steeds populairder bij de jeugd. (lees verder onder de tabel)

Eén van die duizenden jongeren is Talina Thylys (21) uit Wingene. Zij heeft niet één, maar víér studentenjobs in de zorgsector. Zo werkte ze al in een woonzorgcentrum, een buitenschoolse kinderopvang, de zorginstelling voor mensen met een beperking Dominiek Savio in Gits en in het psychiatrisch centrum Sint-Amandus in Beernem.

Vier vakantiejobs

Talina heeft al een opleiding orthopedagogie achter de kiezen en is nu bezig aan een graduaatsopleiding sociale readaptatiewetenschappen. Bijklussen doet ze al sinds haar 15de, van prei planten en brood verkopen tot speelpleinwerking en horeca, maar sinds ze studeert, legt ze zich volledig toe op de welzijnssector.

“Ik ben altijd een zorgzaam type geweest, ook als leidster in de Chiro kwam dat vaak naar boven. Ik help graag mensen en weet nu ook zeker dat daar mijn professionele toekomst ligt. Met mijn diploma’s kan ik alle kanten uit, ik wil als jobstudent zoveel mogelijk richtingen ontdekken en overal eens van proeven. Zo kan ik hopelijk binnen een jaar een weloverwogen keuze maken en gaan voor een job die me écht 100 procent ligt.”

“Ik wil van alles proeven om later de juiste keuze te kunnen maken”

De liefde en voldoening die ze krijgt, zijn volgens Talina dé belangrijkste redenen waarom de zorg haar droomsector is. Al beseft ze dat een carrière in de zorg niet voor iedereen weggelegd is. “Je moet wel sterk in je schoenen staan. Ook al heb je een slechte dag, je moet er staan voor de mensen. Of dat nu ouderen, kinderen of mensen met een beperking of specifieke zorgnood zijn. Voldoende draagkracht is essentieel”, besluit de geëngageerde studente.

Doorstromen

Dat al die zorginstellingen kunnen rekenen op al dat jong enthousiasme, stemt sectorfederatie Vlozo (Vlaams Onafhankelijk Zorgnetwerk, red.) natuurlijk tevreden.

“Enerzijds zoekt de sector veel mensen en wordt er geïnvesteerd, wat uiteraard voor meer werkkrachten zorgt. Maar anderzijds merken wij dat de jeugd van tegenwoordig – meer dan de vorige generaties – op zoek is naar meerwaarde. Ze willen iets bijdragen aan de maatschappij, een job uitoefenen die ertoe doet”, aldus bestuurder Johan Staes. (lees verder onder de grafiek)

“Sowieso is dit een positief verhaal. We zien nu al dat jongeren uit andere richtingen na een vakantiejob in de zorg op hun 18de vaak toch overstag gaan en een opleiding volgen om later in deze sector aan de slag te kunnen.”

“Meer dan vroeger wil de jeugd iets bijdragen aan de maatschappij”

Deze stijgende trend zal zich de komende jaren mogelijk ook verderzetten, mede dankzij de inspanningen van de Vlaamse regering. Net zoals haar voorganger Hilde Crevits (CD&V) maakt minister van Welzijn Caroline Gennez (Vooruit) dit jaar 5 miljoen euro vrij, bedoeld als subsidie voor woonzorgcentra om jobstudenten aan te werven die geen specifieke zorgopleiding volgen. Die voeren doorgaans voornamelijk logistieke taken uit, zoals schoonmaak, animatie en maaltijden bereiden. Zo zouden de vaste personeelsleden en gespecialiseerde jobstudenten meer tijd krijgen om hun zorgtaken ook tijdens de vakantiemaanden naar behoren uit te voeren.

Nooit eerder zoveel West-Vlaamse jongeren aan het werk

72.701 jongeren uit onze provincie hadden in 2024 een vakantiejob. Een recordaantal, en goed voor 56 procent van alle West-Vlamingen tussen 15 en 24. Nergens anders in Vlaanderen ligt dat percentage hoger. Vijf jaar geleden ging het bij ons nog over 53 procent van alle jongeren, toen ook al het hoogste cijfer.

Ruim 27.000 West-Vlaamse jongeren lieten zich vorig jaar verleiden tot een administratieve job, nog eens 12.000 werkten in de horecasector. Op de derde plaats staat de groot- en detailhandel, met taken van magazijnwerk tot verkoop.

Een West-Vlaamse jobstudent presteert gemiddeld 220 uren per jaar – een pak minder dan het toegelaten maximum van 650 uren – en krijgt daarvoor gemiddeld 3.238 euro op de bankrekening gestort. Werken doen ze nu het hele jaar door, terwijl er vroeger bijna uitsluitend tijdens de zomervakantie studentenjobs werden ingevuld.

The post Bijna 8.000 jobstudenten kiezen voor de zorg: “Jongeren willen meer dan ooit een job die ertoe doet” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Zes personen aangehouden in drugonderzoek in Brusselse Noordwijk

In een gerechtelijk onderzoek naar drughandel in de Brusselse Noordwijk zijn zes personen onder aanhoudingsbevel geplaatst. Bij huiszoekingen kon de politie Brussel Noord (Schaarbeek/Evere/Sint-Joost-ten-Node) ook aanzienlijke hoeveelheden cash geld en verdovende middelen in beslag nemen. Dat meldt de politie Brussel Noord vrijdag.

Lees meer »

Agent vermomt zich als pakjesbezorger van halve kilo cannabis: twintigers uit Roeselare veroordeeld

De douane slaagde er in januari 2024 in een pakketje met 460 gram cannabis vanuit de Verenigde Staten te onderscheppen. Bestemmeling: Sofie uit de Chicoreistraat in Roeselare. Tot een agent, vermomd als pakjesbezorger van bpost aanbelde en niet Sofie maar de echte ontvanger de deur opende.
The post Agent vermomt zich als pakjesbezorger van halve kilo cannabis: twintigers uit

Lees meer »

“Ik heb een beperking, maar ik wil zelf dingen kunnen doen”: Het Eepos bouwt aan toekomst met meer zorg op maat

De wachtlijsten in de zorg zijn lang, de nood is hoog. Welzijnsorganisatie Het Eepos, actief in Geel en Laakdal, blijft niet bij de pakken zitten en rolt een ambitieus uitbreidingsplan uit. Met 37 nieuwe woonplekken en een grotere focus op zichtbaarheid in de maatschappij, willen ze een antwoord bieden. “We willen een warme, inclusieve organisatie zijn die écht een verschil

Lees meer »

Van vriendschap tot festival: tien jaar Medusa Outdoor

Wat begon als een gedeelde passie tussen vier vrienden, groeide uit tot een muzikaal ritueel in het hart van Avelgem. Op maandag 21 juli viert Medusa Outdoor haar tiende verjaardag. “Al tien zomers lang staat de historische binnenkoer van De Kasteelhoeve in vuur en vlam voor elektronische muziek, vanuit een diepe liefde voor het genre.”
The post Van vriendschap

Lees meer »