Op 10 juli 1975 overleed Bruggeling Achiel Van Acker. Vijftig jaar na zijn dood herdenkt de Van Acker Stichting de gewezen Eerste Minister en Minister van Arbeid en Sociale Zaken. “Achiel is de vader van de sociale zekerheid”, zeggen André Van Nieuwkerke en Dirk Michiels.
De hulde voor Achiel Van Acker vindt plaats op zaterdag 12 juli om 10.30 uur bij zijn borstbeeld op het pleintje dat zijn naam draagt in de Ezelstraat in Brugge. Minister Frank Vandenbroucke en voormalig premier Elio di Rupo zullen er hulde brengen aan deze Brugse politicus.
Op de sokkel van de buste zal een QR-code aangebracht worden, die voortaan aan alle passanten in het Nederlands, Frans en Engels uitleg zal verschaffen over het leven en het belang van de socialistische voorman, die minister en premier was in de naoorlogse jaren.
Klaverstraat
Achiel van Acker werd op 8 april 1898 in Brugge geboren, om de hoek, in de Klaverstraat, toen één van de armste buurten”, vertelt partijgenoot André Van Nieuwkerke. “Zijn vader was een mandenmaker met twaalf kinderen en Achiel moest al helpen vanaf zijn zesde jaar.”

“Met avondles en zelfstudie werkte hij zich op tot een socialistische voorman. Aan de Eerste Wereldoorlog kon hij niet als soldaat deelnemen wegens bijziendheid. Hij verbleef toen in Frankrijk, als arbeider in een munitiefabriek. Die ervaringen deden hem de stap zetten naar de Belgische Werkliedenpartij.”
Besluitwet
Woordvoerder Dirk Michiels vult aan: “Achiel Van Acker werd in 1926 voor de BWP verkozen tot gemeenteraadslid, een functie die hij met onderbrekingen uitoefende tot in 1970. Op nationaal vlak werd hij in 1927 verkozen tot volksvertegenwoordiger. Hij ijverde in het bijzonder voor de vereenvoudiging en centralisatie van de ‘sociale zekerheid’.”

“Met de bevrijding werd hij officieel de voorzitter van de Belgische socialistische Partij, vervolgens minister van Arbeid en Sociale Voorzorg in de regering van Hubert Pierlot. Op 28 december 1944 kwam de “besluitwet betreffende de maatschappelijke zekerheid der arbeiders” onder zijn leiding tot stand. België was nog niet volledig bevrijd, het Ardens offensief was nog volop aan de gang.”
RSZ
“Die besluitwet bestaat inmiddels tachtig jaar”, vervolgt André Van Nieuwkerke. “Ze werd volledig opgebouwd rond de financiering uit verplichte sociale bijdragen op het loon, te betalen door werkgevers en werknemers, die centraal geïnd worden door de RSZ.”

“Het belang van het sociaal pact en van de besluitwet kan niet overschat worden. De belangrijkste winst was dat ze na de donkere oorlogsjaren een symbool van hoop waren op een betere toekomst. Inhoudelijk zorgden ze voor een totaalvisie op solidariteit en voor de oprichting van een ‘nationaal innings-verdelingsfonds’, beter bekend als de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ).”
Achille Charbon
Nadien, in 1945-1946, leidde Achiel Van Acker drie nationale regering met katholieken, liberalen, socialisten en communisten, met als belangrijkste verwezenlijking de economische heropleving. “Hij verwierf de bijnaam ‘Achille Charbon’. Zijn daadkracht was groot. J’agis, puis je réfléchis”, eerst doen dan nadenken, was zijn leuze. Die pragmatische politiek was succesvol, de inflatie werd ingedijkt en de industrie herpakte zich snel”, aldus Dirk Michiels..
Tijdens zijn vierde regering als eerste minister van 1954 tot 1958 beëindigde het schoolpact van 1958 de schoolstrijd. Bovendien mocht Achiel Van Acker de Wereldtentoonstelling in Brussel in 1958 openen. Als minister van Staat werd hij voorzitter van de kamer van volksvertegenwoordigers in 1961, wat hij bleef tot 1974, het jaar voor zijn overlijden in Brugge op 10 juli 1975
The post Achiel Van Acker overleed vijftig jaar gelden : “Bruggeling is de vader van de sociale zekerheid” is provided by KW.be.