Van de Aziatische hoornaar tot de Afrikaanse klauwkikker: deze beestjes zien we liever niet komen

In Heuvelland gaan ze volop de strijd aan met de Afrikaanse klauwkikker. Maar het is lang niet het enige invasieve exotisch dier dat onze biodiversiteit in gevaar brengt. Ook vier andere soorten moeten we in de gaten houden in onze provincie.

Onder meer het veranderende klimaat, het veelvuldig wereldwijde transport en/of het ontbreken van natuurlijke vijanden zorgen er voor dat steeds meer exotische soorten zich hier kunnen vestigen. Sinds 2015 is er een Europese verordering betreffende invasieve, uitheemse soorten, met een lijst die soorten bevat waarvan de bestrijding over de landsgrenzen heen moet aangepakt worden. Een soort wordt als een ‘invasieve uitheemse soort’ bestempeld als ze een negatieve impact heeft op de natuur, landbouw, volksgezondheid of infrastructuur. Sommige soorten hebben ook een impact, maar staan niet op die lijst, zoals de Canadese gans en de buxusmot. Soorten als de Amerikaanse stierkikker, de Chinese muntjak en de wasbeer(hond) hebben het potentieel om zich ook in West-Vlaanderen te vestigen. Ook planten kunnen trouwens invasief zijn. Onder meer Japanse duizendknoop, reuzenberenklauw en watercrassula baren zorgen en worden actief bestreden.

Dit zijn vijf dieren waarvoor we moeten opletten:

Afrikaanse klauwkikker

De Afrikaanse klauwkikker is zo vraatzuchtig dat hij zelfs soortgenoten zou opeten.
De Afrikaanse klauwkikker is zo vraatzuchtig dat hij zelfs soortgenoten zou opeten. © Getty Images

Via Noord-Frankrijk duikt dit beestje steeds meer op in de Westhoek. Hij is afkomstig uit het zuiden van Afrika en is ook al in andere Europese landen gesignaleerd. Hoewel het beestje tot acht maanden zonder voedsel kan, is het in principe onverzadigbaar. Insecten, slakken, vissen, andere amfibieën (zoals de beschermde kamsalamander) tot zelfs soortgenoten… alles moet er aan geloven. Ze planten zich snel voort én kunnen overleven in zeer vervuild water.

Aziatische hoornaar

De Aziatische hoornaar is een bedreiging voor de honingbij.
De Aziatische hoornaar is een bedreiging voor de honingbij. © Getty Images

In 2017 werd er voor het eerst in ons land een nest van de Aziatische hoornaar gevonden, meer bepaald in Poperinge. Al vrij snel gingen alle alarmbellen af bij imkers en bijenhouders. De wesp jaagt actief op honingbijen. Bijkomend probleem is dat ze uit schrik minder bestuiven. De soort is niet te verwarren met de Europese hoornaar, die iets groter is en een rode borst heeft. Voor het verwijderen van een nest moet je professionele hulp inschakelen.

Chinese wolhandkrab

De wolhandkrab is te herkennen aan de harige poten.
De wolhandkrab is te herkennen aan de harige poten. © Getty Images/iStockphoto

Deze zoetwaterkrab, herkenbaar aan de behaarde klauwen, is een alleseter die verzot is op algen, wormen, schelpdieren en kleine vissen. Daarmee ‘steelt’ hij het voedsel van inheemse soorten als de Europese rivierkreeft. Het eten van waterplanten is ook nefast voor de waterkwaliteit. Daarnaast kan de krab ook schade aanbrengen aan vissersnetten. Het dier kent geen natuurlijke vijanden en is intussen zo verspreid dat het niet meer uitgeroeid kan worden. Daarom wordt er ingezet op het inperken van overlast.

Niet-Europese rivierkreeften

De exotische rivierkreeften zijn een drager van de kreeftenpest, waartegen ‘onze’ rivierkreeft niet resistent is.
De exotische rivierkreeften zijn een drager van de kreeftenpest, waartegen ‘onze’ rivierkreeft niet resistent is. © Getty Images/iStockphoto

De gevlekte Amerikaanse rivierkreeft is de meest voorkomende exotische rivierkreeft in ons land. Ook de varianten – de rode, de gevlekte, de gestreepte en de Californische – werden hier al gespot, net als de marmerkreeft en Turkse rivierkreeft. Vorig jaar werd voor het eerst ook de geknobbelde Amerikaanse rivierkreeft gespot in ons land. In Kortemark vonden ze maar liefst 30.000 exemplaren. De exotische rivierkreeften zijn ook drager van én resistent tegen de zogenaamde kreeftenpest, een schimmel die dodelijk is voor de Europese variant, waardoor de populatie in sneltempo aan het slinken is.

Beverrat/muskusrat

De beverrat richt schade aan aan dijken en oevers.
De beverrat richt schade aan aan dijken en oevers. © Getty Images

Begin vorige eeuw werden de beverrat (foto) en muskusrat uit respectievelijk Zuid- en Noord-Amerika ingevoerd omwille van hun pels, maar intussen zijn ze hier niet meer weg te denken. De muskusrat is ongeveer 50 centimeter groot, waarvan bijna de helft de staart omvat, en weegt tot 2 kilogram. De beverrat daarentegen is gemiddeld 50 centimeter groot en kan tot 8 (!) kilogram zwaar zijn. Die laatste eet schelpdieren, insecten, amfibieën, vis en vogels, en is daarnaast ook drager van allerlei ziektes. Allebei kunnen ze door het graven schade toebrengen aan dijken en oevers, en zo broedende vogels en amfibiëen verdringen. Door de grootte richt de beverrat meer schade aan.

The post Van de Aziatische hoornaar tot de Afrikaanse klauwkikker: deze beestjes zien we liever niet komen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Ministers reageren niet op brief van stad Menen over grenscriminaliteit: “Na twee jaar nog geen antwoord”

Twee jaar geleden stuurde de stad Menen een brief naar de minister van Binnenlandse Zaken van zowel ons land als Frankrijk in verband met de problematiek van de grenscriminaliteit, mede ondertekend door gouverneur Carl Decaluwé. “Twee jaar later wachten we nog steeds op een antwoord”, liet burgemeester Eddy Lust (Voor 8930) woensdagavond op de gemeenteraad in Menen weten. “Dat versterkt

Lees meer »

“Het was alsof ik achter een brommertje reed”: 30 jaar geleden sloeg Johan Bruyneel in Luik een dubbelslag met ritwinst én gele trui

Gisteren was het precies 30 jaar geleden dat Johan Bruyneel een loodzware Ardennenrit in de Tour won. In de straten van Luik versloeg de Izegemnaar in een sprint met twee viervoudig Tourwinnaar Miguel Indurain. De gele trui was de kers op de taart. Een reconstructie.
The post “Het was alsof ik achter een brommertje reed”: 30 jaar geleden sloeg

Lees meer »

Wat is de impact van klimaatverandering op jouw favoriete Europese vakantiebestemming?

De zomervakantie is gestart en dus vertrekken we massaal richting Zuid-Europa. Maar net in die traditionele vakantieparadijzen verandert het weer razendsnel onder invloed van de klimaatverandering. Elk land rondom de Middellandse Zee lijkt zijn eigen klimaatproblemen te ontwikkelen. Maar wat voor impact mag jij verwachten in jouw vakantiebestemming? Zijn er tips om de klimaatproblemen te omzeilen? En kijken we in

Lees meer »

Superpiet keert terug naar West-Vlaanderen met indrukwekkend familiespektakel ‘Het Feest van Sinterklaas’

Na het overweldigend succes van vorig jaar maakt Superpiet zich opnieuw klaar voor het grootse verjaardagsfeest van de Sint. Op zaterdag 29 november barst in Schiervelde in Roeselare ‘Het Feest van Sinterklaas’ terug los: een wervelende familieshow vol muziek, dans, grappige fratsen en verrassende acts. Met een mysterieuze opdracht voor Superpiet én de strenge blik van de Feestpolitie belooft het

Lees meer »

Vlaams Belang vindt ‘stadion voor VV Tielt’ te duur, sportschepen benadrukt dat gebouw ook voor andere clubs bedoeld is

Filip Naert (Vlaams Belang) nam tijdens de gemeenteraad de geplande nieuwe sportinfrastructuur naast de terreinen van VV Tielt flink op de korrel. Volgens het raadslid is het ‘stadionproject’ van 3,5 miljoen euro veel te duur en veel te groot voor één club. De meerderheid benadrukte (niet voor het eerst) dat het gebouw ook voor andere sportverenigingen bedoeld is en dat

Lees meer »

Meteen de gelijkmaker! Vanhaevermaet scoort op hoekschop

De Red Flames kijken op het EK voetbal wereldkampioen Spanje in de ogen. Kunnen onze nationale voetbalvrouwen stunten? Bij een gelijkspel of verlies mag Italië vanavond niet winnen tegen Portugal. Gebeurt dat wel, dan zijn de Flames uitgeschakeld. Volg de wedstrijd hier op de voet.

Lees meer »

Italiaanse sprinter Dainese zesde nieuwkomer bij Soudal Quick-Step

CEO Jurgen Foré blijft zich roeren op de transfermarkt. Na de Belgen Jasper Stuyven (Lidl -Trek), Steff Cras (Total Energies), Edward Planckaert, Fabio Van Den Bossche (Alpecin – Deceuninck) en Ceriel Desal (Wagner Bazin – Wallonie Bruxelles) is ook de Italiaan Alberto Dainese (Tudor) rond met Soudal Quick-Step.

Lees meer »

Bosbranden in Frankrijk bereiken Marseille – Duizenden Spanjaarden in lockdown door natuurbrand

De bosbranden in het zuiden van Frankrijk hebben Marseille bereikt. Beelden tonen hoe donkere wolken boven de stad hangen en gensters naar beneden regenen. De luchthaven is gesloten en aan inwoners is gevraagd om binnen te blijven. In Les Pennes-Mirabeau – waar het vuur ontstond – zijn evacuaties aan de gang. In het stadhuis van Marseille is een crisiscel geopend.

Lees meer »

“Er moet duidelijkheid zijn tussen Jackers en mij”: Simon Mignolet is klaar om weer nummer één te zijn bij Club Brugge

“In het ziekenhuis had mijn vrouw het ook even gehad.” Nu de doodsmakken en het blessureleed verteerd zijn, is Simon Mignolet (37) vastberaden om orde op zaken te stellen. Tijdens de play-offs was hij even basisspeler af en in tegenstelling tot de voorbije jaren is hij niet langer onaantastbaar bij Club Brugge. “Het mag geen strijd worden tussen Nordin Jackers

Lees meer »

Honderden manifestanten verzamelen aan stadhuis in Gent: straks extra gemeenteraad rond besparingen

Vanavond staat in Gent een extra gemeenteraad gepland over de besparingen van 120 miljoen euro die de stad doorvoert. Ook vakbonden, personeel en het middenveld vragen meer duidelijkheid en verzamelen voor aanvang van de vergadering aan de Botermarkt voor een protestactie. Daar worden 300 tot 700 mensen verwacht. In afwezigheid van burgemeester Mathias De Clercq (Voor Gent) neemt Hafsa El-Bazioui

Lees meer »