“Fier op de topproducten die ik altijd heb gebruikt”: Rudy Pattyn (72) van ’t Keukentje en La Boule de Glace slaat definitief culinaire pagina om

Nadat hij enkele jaren geleden ’t Keukentje had overgelaten, heeft Rudy Pattyn ook zijn ijssalon La Boule de Glace overgelaten. Het culinaire testament was al geschreven in een boek, nu neemt de grootmeester definitief afscheid van het culinaire podium.

Enkele weken geleden kregen we het boek Smaak Passie Traditievan topchef Rudy Pattyn in de brievenbus. De vroegere bezieler van ’t Keukentje en van La Boule de Glace had er ook een postkaart ingestopt met de boodschap ‘72 jaar … De strijd is gestreden, ten dienste zijn en verwennen van de mensen, deze bladzijde draai ik om, nu op zoek naar wat innerlijke rust’. Maar voor hij de bladzijde helemaal omdraait, springen we nog eens binnen in de Delaerestraat voor een laatste interview.

“Ik ben zeer blij dat ik twee jaar geleden een boek over mijn liefde voor de gastronomie heb geschreven. Misschien was ik toen onbewust mijn afscheid al aan het voorbereiden. Ik had ’t Keukentje al overgelaten, ik had me het vervolg uiteraard anders voorgesteld, maar ik was al weer druk bezig met La Boule de Glace. Ook hier mikte ik op topkwaliteit en slaagde ik erin de klanten te verrassen met lekkere ijsjes en sorbets. Maar ook hier was het keihard werken en experimenteren. Op een bepaald ogenblik zei ik tegen mijn echtgenote Roos dat ik het niet lang meer zou kunnen doen. De carrosserie raakt een beetje versleten.” (lacht)

Naast de deur

“Ik ben dan beginnen rondvragen en een van mijn medewerkers heeft de zaak overgenomen. Justine Baele is vanaf 1 april de nieuwe patron van La Boule de Glace. Afscheid nemen als commerçant was niet zo eenvoudig. Wanneer je je bijna 50 jaar iedere dag 100 procent hebt gegeven voor je zaak, is het aanpassen. Maar de zaak is nu overgelaten en ik heb de pagina omgedraaid.”

“De zaak is overgelaten, de pagina is omgedraaid”

“Justine mag uiteraard altijd raad vragen, Roos en ik blijven naast de deur wonen. Maar ik wil me zeker niet opdringen, Justine zal haar eigen koers wel varen. Natuurlijk zal het niet meer het ijssalon met ijsjes en sorbets van Rudy Pattyn zijn. Het is nu La Boule de Glace van Justine geworden.”

“We hebben nu eindelijk eens tijd om onze tuin in orde te zetten”, neemt Roos over. “Al die jaren konden we dat niet echt goed doen wegens te veel werk en nu komt het er eindelijk van. We zijn ook al tien dagen op reis geweest naar Gallicië en Rudy gaat ook eens met onze dochters op citytrip naar Turijn.”

Naar Rome

“En in de herfst gaan we naar Gran Canaria en de Algarve”, lacht Rudy. “En ik ga intensiever golf spelen in de club in Oostduinkerke. Er is de golfwijsheid ‘als je een keer per week golf speelt, ga je achteruit, doe je dat twee keer per week blijf je altijd hetzelfde niveau houden en pas als je drie keer per week speelt, boek je winst als speler’. Wel, ik heb veel in te halen. (lacht) Maar ik zal ook blijven Italiaanse les volgen hier in Roeselare en ik trek ook drie weken naar Rome om mijn Italiaans te vervolmaken. En Roos en ik zullen ook eens meer een mooie toneelvoorstelling of een klassiek concert bijwonen.”

Frans Saint Germain en Geert Van Hecke zijn inderdaad nog steeds goede vrienden. We hebben trouwens deze zomervakantie afgesproken dat ze bij ons een hapje komen eten. En wanneer het Festival van het Varkentje plaatsvindt in de Salons Saint Germain zal ik graag in de jury zetelen. Vorig jaar kon ik er niet bij zijn, omdat we op reis waren.”

Altijd topkwaliteit

“Als chef heb ik veel mooie momenten meegemaakt. Ik heb Marc Coucke en zijn dochter in La Boule de Glace gehad en hij genoot enorm van zijn sorbet met citroenen van Syracuse. Hij was ook gecharmeerd door het proevertje dat ik bij ieder ijsje of sorbet presenteerde. En natuurlijk ben ik heel mijn leven fier geweest op de topproducten die ik altijd heb gebruikt. De pistachenootjes die van de voet van de Etna komen van 300 jaar oude bomen die op lavagrond staan of de hazelnootjes uit Piemonte voor mijn hazelnootpasta, dat zijn echte kwaliteitsproducten.”

“Eerlijk, als ik alle uren zou moeten tellen die Roos en ik hebben gewerkt, dan komen we aan meer dan 100 jaar arbeid”, besluit Rudy. “Maar het allerleukste culinaire moment blijven we doen: al meer dan 20 jaar komen onze kinderen en kleinkinderen op maandagavond bij ons voor een aperitief met hapjes en een klassiek gerecht. Dat is echte, onbetaalbare quality time.”

The post “Fier op de topproducten die ik altijd heb gebruikt”: Rudy Pattyn (72) van ’t Keukentje en La Boule de Glace slaat definitief culinaire pagina om is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Lierse krijgt stevige pandoering van Dender (1-5)

Lierse liep in zijn vijfde oefenmatch over twee keer zestig minuten op een zware 1-5 nederlaag tegen eersteklasser Dender. De Pallieters hielden in het eerste blok met hun meer ervaren elftal nagenoeg gelijke tred, maar gingen het laatste uur compleet door de knieën.

Lees meer »

Politie verzegelt 6 handelszaken in Elsene wegens zwartwerk en gebrek aan hygiëne

De politie van de Brusselse politiezone Hoofdstad/Elsene heeft 6 handelszaken verzegeld, waarvan 4 gerechtelijk en 2 administratief. Dat meldt de Brusselse politie. In totaal heeft de politie 49,5 kilogram illegale tabakswaren in beslag genomen en verschillende inbreuken opgesteld voor zwartwerk, inbreuken op het politiereglement, misleidende reclame en overtreding van het rookverbod.

Lees meer »

AAN DE START. Wout van Aert “betreurt” opvallende uitspraken van vrouw Jonas Vingegaard, Tim Merlier: “Alles wat er dit seizoen nog bij komt, is bonus”

In etappe 3 krijgt het peloton maandag in de Ronde van Frankrijk een biljartvlak parcours voorgeschoteld op weg naar Duinkerke. Alpecin – Deceuninck gaat met groene trui Jasper Philipsen op zoek naar drie op drie, terwijl de andere sprintersploegen erop gebrand zijn hun rekening te openen. Dit hadden de renners te vertellen tijdens de startinterviews in Valenciennes.

Lees meer »

Oude tweedehandswagens steeds meer in trek

De markt van de tweedehandswagens blijft groeien. Dat is vooral te danken aan de oude occasies, van 15 jaar of meer, die een steeds groter aandeel innemen op de tweedehandsmarkt. “Een nefast verschijnsel voor de vergroening en uitstootreductie”, zegt sectorfederatie Traxio.

Lees meer »