“Een beursgang op mensenmaat”: energie- en mobiliteitsbedrijf EnergyVision eerste nieuwkomer op Brusselse beurs in anderhalf jaar

Met het symbolische luiden van de openingsbel is woensdagochtend het avontuur van het energiebedrijf EnergyVision op de beurs van Brussel begonnen. “Een beursgang op mensenmaat”, noemde CEO Maarten Michielssens uit Jabbeke de operatie. Het aandeel, dat tegen 9,50 euro per stuk was uitgegeven, noteerde al snel boven de 10 euro.

EnergyVision had dinsdagavond de financiële details van de beursgang (ook wel ‘IPO’ of initial public offering) bekendgemaakt. Er werden 4,45 miljoen nieuwe aandelen uitgegeven tegen 9,5 euro per aandeel, de onderkant van de prijsvork die eerder was vooropgesteld. De transactie met een opbrengst van 42,3 miljoen euro waardeert het bedrijf op zowat 582 miljoen euro.

Woensdag werd dan symbolisch de handel op gang getrokken in Brussel door oprichters Maarten Michielssens, Hassan Mourhit en Koen Decourt, met de steun van tientallen enthousiaste werknemers van het bedrijf. CEO Michielssens benadrukte meermaals de “mensenmaat” van de beursgang.

“De mensen vormen de waarde van het bedrijf, dat zit diep in ons DNA”, aldus de CEO. “We hebben dat ook willen vertalen in de beursoperatie, bijvoorbeeld door retailbeleggers absoluut voorrang te geven. We zijn dan ook trots dat 37 procent van de nieuwe aandelen gekocht is door particuliere beleggers.”

Uitbreiding

De beursnotering levert EnergyVision visibiliteit op en toegang tot de kapitaalmarkt. De free float, de hoeveelheid aandelen die vrij te verhandelen zijn, is met ruim 5 procent van alle aandelen nog vrij beperkt. Maar het is de bedoeling “gaandeweg de liquiditeit en de free float uit te breiden.”

EnergyVision, dat noteert als ‘ENRGY’, is de eerste nieuwkomer op de Brusselse beurs sinds Syensqo eind 2023 afsplitste van Solvay. Dat was een technische transactie; de laatste “echte” beursintroducties dateren van het najaar van 2021 (met Azelis en Onward Medical).

“De inflatie is veel meer onder controle en de intrestvoeten zitten op normalere niveaus. Dat vergemakkelijkt de toegang tot kapitaal” – Benoît van den Hove (Euronext Brussels)

“De laatste jaren waren erg uitdagend voor de hele financieringsketen”, zei Benoît van den Hove, de CEO van beursuitbater Euronext Brussels. “Vandaag zitten we nog in een geopolitiek complexe situatie, maar de inflatie is veel meer onder controle en de intrestvoeten zitten op normalere niveaus. Dat vergemakkelijkt de toegang tot kapitaal.”

Een voorbeeld van de verbeterde situatie is dat bedrijven (waaronder Elia en Gimv) sinds begin dit jaar al voor 4 miljard euro ophaalden op de Brusselse beurs, terwijl dat de voorbije jaren gemiddeld 3,3 miljard euro was per jaar, aldus nog Van den Hove.

Marc Coucke

Extra nieuwkomers op de beurs lijken nog niet voor meteen. Zo heeft het biotechbedrijf Galapagos de geplande opsplitsing in twee beursgenoteerde bedrijven voorlopig opgeborgen. En het Waalse I-care uit Bergen, gespecialiseerd in onderhoud van industriële machines, stelde zijn plan om naar de beurs te trekken uit.

Terwijl woensdag het beursavontuur van EnergyVision begon, was Smartphoto aan zijn laatste beursdag toe. Ondernemers Marc Coucke – die ook aandeelhouder is van EnergyVision – en Philippe Vlerick namen de producent van gepersonaliseerde fotoproducten over. Er lopen ook pogingen om het fruit- en groentebedrijf Greenyard, mediagroep Roularta en gastankerrederij Exmar van de beurs te halen.

220 personeelsleden

EnergyVision, opgericht in 2014, omschrijft zichzelf als een geïntegreerd energie- en mobiliteitsbedrijf. Het biedt bijvoorbeeld zonnepanelen en laadpalen aan. Sinds vorig jaar is het ook actief als energieleverancier, met naar eigen zeggen 1 procent marktaandeel in ons land.

Vorig jaar was er 99,6 miljoen euro omzet bij een ebitda of brutobedrijfswinst van 26,9 miljoen euro. Eind 2024 telde het bedrijf 220 personeelsleden.

The post “Een beursgang op mensenmaat”: energie- en mobiliteitsbedrijf EnergyVision eerste nieuwkomer op Brusselse beurs in anderhalf jaar is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Zoontje werd geforceerd soep te drinken”: twee weken voor overlijden Marie (2) in crèche in Kortrijk diende mama Amélie al klacht in voor eigen zoontje

“Had ik meer kunnen doen?” Dat vraagt Amélie (34) uit Kortrijk zich af. Twee weken voor in kinderopvang De Bengeltjes in Kortrijk peuter Marie (bijna 2) zich in soep verslikte en stierf, diende ze al een klacht in bij het Agentschap Opgroeien over de opvangplaats en haalde er haar zoon Cianzo (2) weg. Dat gebeurde nadat ze zag dat hij

Lees meer »

Peeters-Govers koopt voormalige voetbalterreinen FC Gierle: “We willen kost wat kost in eigen gemeente blijven”

De kerkfabriek van Gierle en het gemeentebestuur van Lille verkopen de voormalige voetbalterreinen van FC Gierle in de Kloosterstraat aan de groep Peeters-Govers (PG), vooral bekend van de supermarkten Albert Heijn. PG plant op de percelen opslagruimten voor de supermarkten, kantoren en ruimte voor andere bedrijven en aan de voorkant een woonproject. “We willen kost wat kost in Gierle blijven

Lees meer »

Schepencollege De Haan wijst plannen voor hoogbouw in Wenduine af: “We willen geen tweede Petit Rouge op onze zeedijk”

De bouwdrift aan de kust is al vaak onderwerp van discussie geweest. Niet alle kustgemeenten doen echter mee aan de wedijver om zo hoog mogelijk te bouwen, zo ook De Haan. Hier worden grote bouwprojecten geweerd en nu zelfs geweigerd. “Wij willen geen tweede Petit Rouge op onze zeedijk”, laat burgemeester Wilfried Vandaele optekenen.
The post Schepencollege De Haan

Lees meer »

Gemiddelde inwoner blijft 13 maanden minder lang gezond door blootstelling aan fijn stof

In 2023 gingen in het Vlaamse Gewest door de impact van fijn stof potentieel 132 gezonde levensjaren verloren per 10.000 persoonsjaren. Vertaald naar de impact op de volledige levensduur van de bevolking, uitgaande van een gemiddelde levensverwachting van 83,2 jaar, betekent dat dat elke inwoner in het Vlaamse Gewest bij levenslange blootstelling aan de huidige verontreinigingsniveaus geconfronteerd wordt met ongeveer

Lees meer »

Politie verzegelt 6 handelszaken in Elsene wegens zwartwerk en gebrek aan hygiëne

De politie van de Brusselse politiezone Hoofdstad/Elsene heeft 6 handelszaken verzegeld, waarvan 4 gerechtelijk en 2 administratief. Dat meldt de Brusselse politie. In totaal heeft de politie 49,5 kilogram illegale tabakswaren in beslag genomen en verschillende inbreuken opgesteld voor zwartwerk, inbreuken op het politiereglement, misleidende reclame en overtreding van het rookverbod.

Lees meer »

DrumSpirit telt af naar Amerikaans avontuur: “We gaan onze grenzen verleggen”

Elf jaar nadat DrumSpirit hoge ogen gooide tijdens een belangrijke internationale wedstrijd in de Verenigde Staten beleven de leden van het Dadizeelse percussie-ensemble binnenkort opnieuw hun American Dream. “Met een volledig nieuw groep en een nieuw concept gaan we er begin augustus onze grenzen verleggen.”
The post DrumSpirit telt af naar Amerikaans avontuur: “We gaan onze grenzen verleggen” appeared

Lees meer »

Lot (15) voetbalt bij DVK Egem… en mag straks naar grootste jeugdtornooi ter wereld: “De meeste andere meisjes spelen bij grotere ploegen”

Lot Deneweth (15) mag naar de Gothia-cup in het Zweedse Göteborg. Het gaat om het grootste jeugdvoetbaltornooi ter wereld. Liefst 1.900 ploegen uit tachtig verschillende landen komen er aan de start.
The post Lot (15) voetbalt bij DVK Egem… en mag straks naar grootste jeugdtornooi ter wereld: “De meeste andere meisjes spelen bij grotere ploegen” appeared first on KW.be.

Lees meer »