Met het symbolische luiden van de openingsbel is woensdagochtend het avontuur van het energiebedrijf EnergyVision op de beurs van Brussel begonnen. “Een beursgang op mensenmaat”, noemde CEO Maarten Michielssens uit Jabbeke de operatie. Het aandeel, dat tegen 9,50 euro per stuk was uitgegeven, noteerde al snel boven de 10 euro.
EnergyVision had dinsdagavond de financiële details van de beursgang (ook wel ‘IPO’ of initial public offering) bekendgemaakt. Er werden 4,45 miljoen nieuwe aandelen uitgegeven tegen 9,5 euro per aandeel, de onderkant van de prijsvork die eerder was vooropgesteld. De transactie met een opbrengst van 42,3 miljoen euro waardeert het bedrijf op zowat 582 miljoen euro.
Woensdag werd dan symbolisch de handel op gang getrokken in Brussel door oprichters Maarten Michielssens, Hassan Mourhit en Koen Decourt, met de steun van tientallen enthousiaste werknemers van het bedrijf. CEO Michielssens benadrukte meermaals de “mensenmaat” van de beursgang.
“De mensen vormen de waarde van het bedrijf, dat zit diep in ons DNA”, aldus de CEO. “We hebben dat ook willen vertalen in de beursoperatie, bijvoorbeeld door retailbeleggers absoluut voorrang te geven. We zijn dan ook trots dat 37 procent van de nieuwe aandelen gekocht is door particuliere beleggers.”
Uitbreiding
De beursnotering levert EnergyVision visibiliteit op en toegang tot de kapitaalmarkt. De free float, de hoeveelheid aandelen die vrij te verhandelen zijn, is met ruim 5 procent van alle aandelen nog vrij beperkt. Maar het is de bedoeling “gaandeweg de liquiditeit en de free float uit te breiden.”
EnergyVision, dat noteert als ‘ENRGY’, is de eerste nieuwkomer op de Brusselse beurs sinds Syensqo eind 2023 afsplitste van Solvay. Dat was een technische transactie; de laatste “echte” beursintroducties dateren van het najaar van 2021 (met Azelis en Onward Medical).
“De inflatie is veel meer onder controle en de intrestvoeten zitten op normalere niveaus. Dat vergemakkelijkt de toegang tot kapitaal” – Benoît van den Hove (Euronext Brussels)
“De laatste jaren waren erg uitdagend voor de hele financieringsketen”, zei Benoît van den Hove, de CEO van beursuitbater Euronext Brussels. “Vandaag zitten we nog in een geopolitiek complexe situatie, maar de inflatie is veel meer onder controle en de intrestvoeten zitten op normalere niveaus. Dat vergemakkelijkt de toegang tot kapitaal.”
Een voorbeeld van de verbeterde situatie is dat bedrijven (waaronder Elia en Gimv) sinds begin dit jaar al voor 4 miljard euro ophaalden op de Brusselse beurs, terwijl dat de voorbije jaren gemiddeld 3,3 miljard euro was per jaar, aldus nog Van den Hove.
Marc Coucke
Extra nieuwkomers op de beurs lijken nog niet voor meteen. Zo heeft het biotechbedrijf Galapagos de geplande opsplitsing in twee beursgenoteerde bedrijven voorlopig opgeborgen. En het Waalse I-care uit Bergen, gespecialiseerd in onderhoud van industriële machines, stelde zijn plan om naar de beurs te trekken uit.
Terwijl woensdag het beursavontuur van EnergyVision begon, was Smartphoto aan zijn laatste beursdag toe. Ondernemers Marc Coucke – die ook aandeelhouder is van EnergyVision – en Philippe Vlerick namen de producent van gepersonaliseerde fotoproducten over. Er lopen ook pogingen om het fruit- en groentebedrijf Greenyard, mediagroep Roularta en gastankerrederij Exmar van de beurs te halen.
220 personeelsleden
EnergyVision, opgericht in 2014, omschrijft zichzelf als een geïntegreerd energie- en mobiliteitsbedrijf. Het biedt bijvoorbeeld zonnepanelen en laadpalen aan. Sinds vorig jaar is het ook actief als energieleverancier, met naar eigen zeggen 1 procent marktaandeel in ons land.
Vorig jaar was er 99,6 miljoen euro omzet bij een ebitda of brutobedrijfswinst van 26,9 miljoen euro. Eind 2024 telde het bedrijf 220 personeelsleden.
The post “Een beursgang op mensenmaat”: energie- en mobiliteitsbedrijf EnergyVision eerste nieuwkomer op Brusselse beurs in anderhalf jaar is provided by KW.be.