Zo’n 35 procent van alle fietspaden langs de gewestwegen in West-Vlaanderen zijn erg smal en niet voldoende afgescheiden van de weg. Groen dringt bij Vlaams minister van Mobiliteit Annick De Ridder aan op een plan van aanpak voor deze zogenaamde ‘moordstrookjes’.
West-Vlaanderen telt volgens Groen 637 kilometer aan moordstrookjes. De partij beschouwt een fietspad in een straat met een snelheidslimiet van 50 kilometer per uur als moordstrookje wanneer het fietspad niet afgescheiden of verhoogd is. Verhoogde aanliggende fietspaden op deze wegen worden wel als veilig beschouwd. Op wegen met een snelheidslimiet van 70 kilometer per uur spreekt Groen over een moordstrookje wanneer een fietspad niet afgescheiden is. Een verhoging alleen beschouwt men in deze straten als onvoldoende veilig.
Meeste fietspaden
Die 637 kilometer onveilige fietspaden is het hoogste aantal van Vlaanderen. Al moeten we daar meteen aan toevoegen dat onze provincie ook de meeste kilometers aanveiligefietspaden telt. Dat komt simpelweg omdat geen enkele provincie meer fietspaden langs gewestwegen telt dan West-Vlaanderen, namelijk 1.806 kilometer. Daarvan bevindt zich 1.367 kilometer buiten en 439 kilometer binnen de bebouwde kom. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Bogdan Vanden Berghe (Groen) opvroeg bij Vlaams minister van Mobiliteit Annick De Ridder (N-VA).
“Het is hoog tijd dat minister De Ridder hier werk van maakt” – Bogdan Vanden Berghe, Vlaams Parlementslid
“Fietsers hebben net als elke weggebruiker het recht om zich veilig te verplaatsen”, vervolgt Bogdan Vanden Berghe, “maar zelfs wanneer gewestwegen door woonwijken lopen en er wellicht ook veel kinderen de wegen moeten gebruiken om naar school te gaan, slaagt deze Vlaamse regering er niet in om voor een veilig fietspad te zorgen. Er is dan ook nood aan een concreet investeringsplan in veilige fietspaden, met prioriteit voor het wegwerken van die moordstrookjes. Deze onveilige situatie sleept al veel te lang aan. Het is hoog tijd dat minister De Ridder hier werk van maakt.”
Tijdelijke oplossingen
Vanden Berghe is er zich bewust van dat niet elke gewestweg met een moordstrookje morgen opengebroken en heraangelegd kan worden en reikt daarom tijdelijke oplossingen aan. “Er kunnen wel al bepaalde ingrepen gebeuren, zoals het plaatsen van tijdelijke betonblokken, of door de maximumsnelheid op wegen met moordstrookjes te verlagen. Het zijn zaken die ervoor kunnen zorgen dat de fietsveiligheid in sneltempo omhoog gaat. Onze partij lacht niet met verkeersveiligheid en dringt erop aan dat de minister dit eindelijk serieus gaat nemen.”
The post “Deze onveilige situatie sleept al te lang aan”: 1 op 3 fietspaden is nog altijd ‘moordstrookje’ is provided by KW.be.