Mieke Coopman runt in Ledegem haar eigen wijnhandel, haar broer Bert is met zijn vrouw Deborah het gezicht van restaurant Maison Noire in Izegem. Naar aanleiding van het nakende vijfjarig bestaan van de horecazaak brengen ze onder het label van Duncan Taylor met The Octave een eigen whisky van Tullibardine Distillery uit. Naar wat verwijst de speciale naam, welke smaken proef je en wat voor taste-formules zijn er allemaal mogelijk?
Wat voor Mieke ooit begon als een hobby is uitgegroeid tot een mooi bijberoep. Naast haar job bij het gemeentebestuur van Ledegem heeft ze er ook net geen twintig jaar haar eigen wijnhandel Wijnen Coopman. Bert baat met zijn vrouw Deborah restaurant Maison Noire in de Lendeleedsestraat in Izegem uit. Met succes, want de zaak kreeg in de meest recente Gault&Millau-gids nog een knappe 12,5 op 20. Broer en zus bundelen nu de krachten, met de komst van hun eigen whisky.
Zelf geselecteerd
“Via haar wijnhandel voorziet mijn zus al 90 procent van wat je hier kan drinken”, vertelt Bert. “We hebben hier intussen een mooi whisky-aanbod uitgebouwd, maar een zelf geselecteerde whisky hadden we tot nu toe nog niet.”
“De voorzet werd gegeven door mijn medewerkster Martine Tant”, pikt Mieke in. “Door haar heb ik indertijd whisky leren ontdekken. We zijn samen in Brussel bij onafhankelijk bottelaar Duncan Taylor vatstalen whisky gaan proeven. Een intensieve job, want er was veel aanbod”, glimlacht ze. “Martine bracht meteen een staal onder mijn aandacht: Tullibardine, een single malt scotch whisky die in 2013 in de Schotse Highlands gedistilleerd is. Niet geturfd en niet aangelengd met water, wat het een complexere smaak geeft. De whisky heeft elf jaar op houten vaten gerijpt en mocht daarna nog negen maanden op een kleiner sherryvat – wat in het vakjargon een Octave heet – rijpen. Daardoor was er meer interactie tussen het hout en de lucht en is de smaak intensiever, met toetsen van gedroogd fruit en noten.”
Ook tastings
Met het vijfjarig bestaan van Maison Noire dat er zit aan te komen in het najaar besloot Mieke samen met haar broer een vat whisky te selecteren. “We hebben de whisky het label ‘especially selected bij Wijnen Coopman for Maison Noire’ meegegeven en hij is zowel in mijn wijnhandel als in het restaurant te koop. Op beide plekken kunnen we ook tastings organiseren, ik kom dat zelfs bij mensen thuis doen. We hebben 48 flessen die te koop zijn, voor 100 euro per fles. Een goede prijs voor een kwaliteitsproduct met een persoonlijke aanpak.”
Blijven investeren
Maison Noire blijft ondertussen vernieuwen. “We evolueren en evalueren, maar blijven ook investeren”, zegt Bert. “De whisky is daar een mooi extraatje van, maar we plannen ook enkele verbouwingen om na ons verlof in oktober er weer in een vernieuwd jasje in te vliegen”, geeft hij alvast mee.
Meer info www.maisonnoire.be en www.wijnencoopman.be.
The post Bert en Mieke bundelen de krachten en lanceren met The Octave een eigen whisky: “Elf jaar op houten vaten gerijpt” is provided by KW.be.