Bert en Mieke bundelen de krachten en lanceren met The Octave een eigen whisky: “Elf jaar op houten vaten gerijpt”

Mieke Coopman runt in Ledegem haar eigen wijnhandel, haar broer Bert is met zijn vrouw Deborah het gezicht van restaurant Maison Noire in Izegem. Naar aanleiding van het nakende vijfjarig bestaan van de horecazaak brengen ze onder het label van Duncan Taylor met The Octave een eigen whisky van Tullibardine Distillery uit. Naar wat verwijst de speciale naam, welke smaken proef je en wat voor taste-formules zijn er allemaal mogelijk?

Wat voor Mieke ooit begon als een hobby is uitgegroeid tot een mooi bijberoep. Naast haar job bij het gemeentebestuur van Ledegem heeft ze er ook net geen twintig jaar haar eigen wijnhandel Wijnen Coopman. Bert baat met zijn vrouw Deborah restaurant Maison Noire in de Lendeleedsestraat in Izegem uit. Met succes, want de zaak kreeg in de meest recente Gault&Millau-gids nog een knappe 12,5 op 20. Broer en zus bundelen nu de krachten, met de komst van hun eigen whisky.

Zelf geselecteerd

“Via haar wijnhandel voorziet mijn zus al 90 procent van wat je hier kan drinken”, vertelt Bert. “We hebben hier intussen een mooi whisky-aanbod uitgebouwd, maar een zelf geselecteerde whisky hadden we tot nu toe nog niet.”

“De voorzet werd gegeven door mijn medewerkster Martine Tant”, pikt Mieke in. “Door haar heb ik indertijd whisky leren ontdekken. We zijn samen in Brussel bij onafhankelijk bottelaar Duncan Taylor vatstalen whisky gaan proeven. Een intensieve job, want er was veel aanbod”, glimlacht ze. “Martine bracht meteen een staal onder mijn aandacht: Tullibardine, een single malt scotch whisky die in 2013 in de Schotse Highlands gedistilleerd is. Niet geturfd en niet aangelengd met water, wat het een complexere smaak geeft. De whisky heeft elf jaar op houten vaten gerijpt en mocht daarna nog negen maanden op een kleiner sherryvat – wat in het vakjargon een Octave heet – rijpen. Daardoor was er meer interactie tussen het hout en de lucht en is de smaak intensiever, met toetsen van gedroogd fruit en noten.”

Ook tastings

Met het vijfjarig bestaan van Maison Noire dat er zit aan te komen in het najaar besloot Mieke samen met haar broer een vat whisky te selecteren. “We hebben de whisky het label ‘especially selected bij Wijnen Coopman for Maison Noire’ meegegeven en hij is zowel in mijn wijnhandel als in het restaurant te koop. Op beide plekken kunnen we ook tastings organiseren, ik kom dat zelfs bij mensen thuis doen. We hebben 48 flessen die te koop zijn, voor 100 euro per fles. Een goede prijs voor een kwaliteitsproduct met een persoonlijke aanpak.”

Blijven investeren

Maison Noire blijft ondertussen vernieuwen. “We evolueren en evalueren, maar blijven ook investeren”, zegt Bert. “De whisky is daar een mooi extraatje van, maar we plannen ook enkele verbouwingen om na ons verlof in oktober er weer in een vernieuwd jasje in te vliegen”, geeft hij alvast mee.

The post Bert en Mieke bundelen de krachten en lanceren met The Octave een eigen whisky: “Elf jaar op houten vaten gerijpt” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Gemengde gevoelens bij komst nieuw zwembad in Sint-Katelijne-Waver: “Nostalgie blijft”

Het gemeentebestuur van Sint-Katelijne-Waver gaat een nieuw zwembad bouwen in de gemeente, dat raakte vorige week bekend. Daarmee worden de twee verouderde baden, het Michielsbad en het Maanhoevebad, vervangen. Beide zijn vijftig jaar oud en voldoen niet meer aan de hedendaagse normen. Onze reporter polst naar de mening van een aantal zwemmers, sportleraren en andere betrokkenen.

Lees meer »

RTBF wil deelname aan Eurovisiesongfestival nog niet bevestigen, selectieproces wel al begonnen

De Franstalige omroep van RTBF wil nog niet bevestigen of ons land volgend jaar zal deelnemen aan het Eurovisiesongfestival. Het selectieproces gaat voorlopig door, maar de omroep wil ook nog verder discussiëren met Songfestivalorganisator EBU. Eerder vandaag raakte ook bekend dat bijna een kwart van de Belgische publieksstemmen naar de Israëlische kandidaat ging tijdens de finale van het Songfestival.

Lees meer »

“Jullie hebben mijn game gestolen”: ophef op Wimbledon nadat AI-technologie faalt om uitgeslagen bal te zien

De dit jaar nieuw ingevoerde lijntechnologie met artificiële intelligentie op Wimbledon zorgt voor controverse. Bij de achtste finale tussen Anastasia Pavlyuchenkova en Sonay Kartal faalde het systeem door een duidelijk te wijde bal van Kartal niet uit te roepen. Scheidsrechter Nico Helwerth besloot na overleg het punt herspelen. Het brak Pavlyuchenkova zuur op, die het spel nog verloor en haar

Lees meer »

Wat is de impact van klimaatverandering op jouw favoriete Europese vakantiebestemming?

De zomervakantie is gestart en dus vertrekken we massaal richting Zuid-Europa. Maar net in die traditionele vakantieparadijzen verandert het weer razendsnel onder invloed van de klimaatverandering. Elk land rondom de Middellandse Zee lijkt zijn eigen klimaatproblemen te ontwikkelen. Maar wat voor impact mag jij verwachten in jouw vakantiebestemming? Zijn er tips om de klimaatproblemen te omzeilen? En kijken we in

Lees meer »

Speedpedelecs voortaan toegelaten op Vlaamse jaagpaden

Speedpedelecs zijn voortaan toegelaten op alle jaagpaden in beheer van de Vlaamse Waterweg. De nodige verkeerssignalisatie is intussen aangebracht. Dat verklaarde Vlaams minister van Mobiliteit Annick De Ridder (N-VA) donderdag in de commissie Mobiliteit van het Vlaams Parlement op vragen van Kris Poelaert (CD&V) en Andy Pieters (N-VA).

Lees meer »

Uitgeregende festivalgangers gaan naar huis na vier dagen Rock Werchter: “We wachten tot de regen voorbij is”

Tienduizenden festivalgangers zijn op de terugweg naar huis na vier dagen Rock Werchter. Door de regen en de erg jonge affiche op de laatste dag zijn een aantal mensen gisteren in de loop van de avond al vertrokken, maar traditioneel overnachten anderen ook na de laatste festivaldag nog op de campings. Voor hen was het vanmorgen nat ontwaken en alles

Lees meer »

Drie zussen vieren 10 jaar Clover Gin: “Ons idee om één keer een eigen gin te maken, liep een beetje uit de hand”

Wie deze zomer graag een exclusieve cocktail proeft, moet ‘Orangetta’ eens proberen. Dat is de kers op de verjaardagstaart van tien jaar Clover Gin. “Je kan het vergelijken met de Italiaanse cocktail Aperol Spritz, maar wij vinden Orangetta nog lekkerder”, lacht Ann-Sophie Ickroth, één van de drie zussen achter Clover Gin die zij maken op de grens van Kalmthout en

Lees meer »

Daring Brugge is ambitieus na degradatie naar derde provinciale: “We zijn klaar voor een superjaar”

Ter gelegenheid van een druk bijgewoonde spelersvoorstelling opende voorzitter Wim Vandycke kort en krachtig de zitting: “Over de degradatie spreek ik niet meer. Mijn trainers weten het al en nu verkondig ik het aan de groep: vanaf het prille begin wil ik Daring Brugge binnen de top vijf zien meedraaien.”
The post Daring Brugge is ambitieus na degradatie naar

Lees meer »

“Ik heb een beperking, maar ik wil zelf dingen kunnen doen”: Het Eepos bouwt aan toekomst met meer zorg op maat

De wachtlijsten in de zorg zijn lang, de nood is hoog. Welzijnsorganisatie Het Eepos, actief in Geel en Laakdal, blijft niet bij de pakken zitten en rolt een ambitieus uitbreidingsplan uit. Met 37 nieuwe woonplekken en een grotere focus op zichtbaarheid in de maatschappij, willen ze een antwoord bieden. “We willen een warme, inclusieve organisatie zijn die écht een verschil

Lees meer »