Groen Brugge vindt het asbeststort in Assebroek een schokkend voorbeeld van een ernstig gebrek aan bestuurlijke verantwoordelijkheid. Schepen van Handhaving Mathijs Goderis (Vooruit) noemt die uitlatingen ‘electoraal scoren op de kap van bezorgde mensen’: “Onze medewerkers hebben snel en correct ingegrepen.”
Oppositieraadslid Eva Vanhoorne (Groen) reageert verontwaardigd op de recente onthullingen rond de grootschalige storting van asbesthoudend afval in een woonwijk in Assebroek: “Het is ronduit onaanvaardbaar dat er gedurende weken asbesthoudend afval gedumpt werd in open lucht, vlak bij woningen, zonder dat er werd ingegrepen door het stadsbestuur. Dit is geen vergissing meer, dit is een ernstig gebrek aan bestuurlijke verantwoordelijkheid.”
In de steek gelaten?
“Uit staalanalyses blijkt dat meer dan 200 m³ van het gedumpte puin asbest bevat. Volgens de buurtbewoners waaide het stof wekenlang door de wijk. Al op 12 juni waarschuwde een advocate namens de vzw Bescherm Bomen en Natuur burgemeester Dirk De fauw en drong aan op onmiddellijke maatregelen. Die oproep bleef onbeantwoord. Dat een officiële melding over een ernstig gezondheidsrisico gewoon wordt genegeerd, is onbegrijpelijk. Burgers werden in de steek gelaten.”
“Pas een maand later ondernam de stad actie via schepen van Handhaving Mathijs Goderis (Vooruit), die nu spreekt van voorzorgsmaatregelen en gecontroleerde sanering. Voor Groen Brugge komt die reactie veel te laat. De gezondheid van bewoners had vanaf dag één prioritair moeten zijn. Nu werd pas gehandeld toen het kwaad al grotendeels geschied was”, aldus Eva Vanhoorne.
Snel en daadkrachtig
Schepen voor Handhaving Mathijs Goderis (Vooruit) is het daar helemaal niet mee eens: “Op sociale media worden we zelfs beticht van ‘criminele nalatigheid’. Dat is al te gek, dit is electoraal willen scoren op de kap van bezorgde inwoners van Assebroek. De waarheid wordt geweld aangedaan! Onze dienst Handhaving heeft dit dossier professioneel, snel en daadkrachtig aangepakt.”
“Sta mij toe om alle feiten op een rijtje te zetten. In april kregen wij een eerste melding binnen: buurtbewoners hadden gezien dat er in de Astridlaan een buis op een braakliggend stuk grond gestort werd. Ze vermoedden dat het om asbest ging. Onze dienst is meten ter plaatse gegaan. Het ging om een pvc-buis, er was geen sprake van asbesthoudend materiaal. Een aannemer had puin van de Karthuizers-site, waar Vivendo sociale woningen bouwt, naar daar getransporteerd.”
Afgedekt
“Later kwamen er nieuwe meldingen, omdat blijkbaar andere transporteurs en aannemers, niet in opdracht van Vivendo, op diezelfde plek in Assebroek ook bouwafval gedumpt hadden. Op 2 juni heeft een bodemexpert vastgesteld dat er mogelijk asbesthoudend materiaal bij zat. Het stort werd meteen afgedekt. Er zijn stalen genomen, op 24 juni bevestigden de labotests dat er effectief asbest bij zat.”
“De alarmerende filmpjes die op sociale media circuleren over een giftige witte wolk die tot in de huizen drong, moeten in de juiste context geplaatst worden: dat was opwaaiend pleisterwerk, geen asbest! Ook al was de verspreiding beperkt, veiligheidshalve zullen er kleefstalen genomen worden in de dichtst bijzijnde huizen.”
Straf
“Uiteraard zijn wij ons goed bewust van de gevaren van asbest, we nemen dit dossier ter harte. De site zal in samenwerking met OVAM geruimd worden. Ook ik ben verontwaardigd over de aannemers die dit gedumpt worden. Ik hoop dat ze hun straf niet zullen ontlopen. Er is een proces-verbaal opgesteld, dat is overgemaakt aan het parket. Ik laat onderzoeken of de stad Brugge ook een burgerlijke procedure kan opstarten tegen de daders”, aldus Mathijs Goderis.
Lees ook: buurtbewoners stappen naar de rechter nadat asbest gestort werd in Assebroek
The post Asbeststort in Assebroek: nalatigheid of correct ingegrepen? is provided by KW.be.