In Koksijde staan 89 van de 681 handelspanden leeg, dat aantal ligt hoger dan het gemiddelde langs de kust. Bevoegd schepen Patricia Vandenbroucke (Samen N-VA) heeft vijf concrete maatregelen uitgewerkt om die negatieve trend om te buigen. Dat gaat van een leegstandstaks die ze volgend jaar wil invoeren tot het actief zoeken naar nieuwe ondernemers. En die zoektocht heeft alvast een opvallende nieuwkomer in het Koksijdse middenstandslandschap opgeleverd.
De leegstand in Koksijde was een van de gespreksonderwerpen tijdens de jongste gemeenteraad die zowel Jeroen Thieren (Samen N-VA) als Elke Pillen (Team 8670) ter sprake brachten. Schepen van Lokale Economie Patricia Vandenbroucke beseft dat er snel stappen voorwaarts gezet moeten worden, want er staan op dit moment 89 handelspanden leeg. Dat is 13 procent, terwijl het gemiddelde aan de kust op 9,9 procent zit. Dit zijn alvast vijf concrete maatregelen.
Leegstandstaks heffen
“Volgend jaar voeren we opnieuw een leegstandstaks in voor handelspanden die langdurig leeg staan”, somt Vandenbroucke op. “Zo’n belasting bestond vroeger, maar werd de laatste jaren niet meer toegepast. Wij zullen die opnieuw lanceren. We hebben alvast het leegstandsregister geactualiseerd. Dat was nodig, want ruim vijftien panden die reeds langdurig leegstonden, waren er nog niet in opgenomen.”
Winkelkerngebied afbakenen
“Om een gerichter beleid te kunnen voeren, is het nodig om ons winkelkerngebied af te bakenen”, stelt de schepen van Lokale Economie. “In zo’n gebied hebben we niet enkel aandacht voor winkels en horeca, maar bijvoorbeeld ook voor vrije beroepen en dienstverlenende bedrijven. Om ondernemers naar die winkelkernen aan te trekken, bereiden we premies voor. Zonder dat die al concreet zijn, denk ik bijvoorbeeld aan premies bij gevelrenovatie, duurzame investeringen of voor starters. Het eerste overleg om het winkelkerngebied af te bakenen, is reeds achter de rug. Dit project zit dus op het juiste spoor.”
Dienst Ondernemen
“Het vorige bestuur wierf een ambtenaar lokale economie aan onder de toeristische dienst, maar wij trekken dat los onder een afzonderlijke dienst Ondernemen”, vervolgt Vandenbroucke. “Die ene ambtenaar kreeg ondertussen reeds versterking van een collega en in oktober komt nog een derde persoon in dienst. Dat team moet mee een leegstandsbeleid uitwerken en vormt ook het aanspreekpunt voor ondernemers. Nog een belangrijke taak is het actief zoeken naar ondernemers. Dat loont, want eind augustus of begin september vestigt Kringloopwinkel West zich in het vroegere gebouw van Stone&Fire langs de Koninklijke Baan in Sint-Idesbald.”
Open pandendagen
De schepen wil de banden tussen de immobiliënsector en de ondernemers nauwer aanhalen. De open pandendagen die ze dit najaar of volgend voorjaar wil lanceren zijn, daar een voorbeeld van. “In onze actieve zoektocht naar ondernemers is het belangrijk om onze leegstaande panden extra in de kijker te zetten. We denken niet enkel aan een opendeur, maar bijvoorbeeld ook aan stickers met informatie en afbeeldingen die toekomstige ondernemers moeten inspireren om zich in Koksijde te vestigen met hun zaak.”
Niet wonen in handelspand
“Een beslissing die we reeds hebben genomen, is het invoeren van een verbod om in de commerciële centra van een handelspand een woning te maken. Dat zou de leegstand alleen maar nog meer in de hand werken”, vindt Vandenbroucke. “Wie komt shoppen in onze winkelstraten wil geen woning aantreffen op het gelijkvloers.” (GUS)
The post Van leegstandstaks tot open pandendagen: zo wil Koksijde negatieve trend in winkelstraten ombuigen is provided by KW.be.