Poetshulpen krijgen opslag, maar CEO waarschuwt: “We moeten niet doen alsof alle problemen nu opgelost zijn”

Eén op de acht West-Vlamingen maakt gebruik van dienstencheques. Die zijn sinds januari één euro duurder, daarvan gaat 77 cent naar de huishoudhulp zelf. Daarover is deze week een akkoord bereikt. “Onze mensen verdienen elke cent daarvan”, zegt Nico Daenens, CEO van het grootste dienstenchequebedrijf van Vlaanderen. “Maar we moeten niet doen alsof hiermee alle problemen opgelost zijn”, klinkt het.

Ruim een half jaar nadat de dienstencheque één euro duurder werd – de prijs steeg in januari van 9 naar 10 euro – is er nu ook een akkoord over de verdeling van die extra euro. Maandenlang zat het overleg tussen werkgevers en vakbonden geblokkeerd omdat daarover onenigheid was. De werkgevers argumenteerden dat de werkelijke loonkost voor die ene euro voor hen veel hoger lag. De vakbonden stonden er dan weer op dat een zo groot mogelijk aandeel van die extra euro naar de huishoudhulpen zou gaan.

Uiteindelijk werd het akkoord afgeklopt op een verdeling van 77 cent bruto voor de huishoudhulpen, de overige 23 cent gaat naar de werkgevers. Voor hen betekent de extra euro in realiteit namelijk een loonkost van 1,3 euro. “We hebben diep in de buidel getast om dit akkoord mogelijk te maken”, zegt werkgeversfederatie Federgon.

552 euro netto erbij

Het akkoord gaat retroactief in, vanaf maart. Dit betekent dat alle huishoudhulpen een eenmalige premie van 208 euro netto krijgen voor de periode maart-juli. Waarom er voor de maanden januari en februari geen extra bedrag voorzien is, is niet duidelijk.

“Een poetshulp die 24 uren per week werkt, krijgt er op jaarbasis netto 552 euro bij. Met een hoger brutoloon kunnen zij ook rekenen op een hoger pensioen, vakantiegeld en eindejaarspremie. Het was hoog tijd dat ook de poetshulpen een beter loon krijgen. Dikwijls gaat het bijvoorbeeld om alleenstaande vrouwen die elke euro kunnen gebruiken. We mogen niet vergeten dat heel wat Vlaamse gezinnen rekenen op hun wekelijkse poetshulp om zo hun eigen job te kunnen uitoefenen”, zegt Vlaams minister van Werk Zuhal Demir (N-VA), die de deal mee onderhandelde.

“Werk is niet af”

Onze provincie staat op de tweede plaats wat het gebruik van dienstencheques betreft. In 2024 maakte één op de acht West-Vlamingen er gebruik van. Alleen in Vlaams-Brabant ligt dat aantal nog net iets hoger. Daartegenover staat wel dat het aantal uren die we betalen met dienstencheques in een dalende lijn zit, van ruim 110 uren in 2014 naar 98 uur in 2024. Er zijn dus op tien jaar tijd meer West-Vlamingen die huishoudhulp met dienstencheques betalen, maar ze laten die huishoudhulpen wel minder uren presteren.

Voor Nico Daenens is het akkoord tegelijkertijd een opluchting als een uitdaging. Daenens is CEO van de Brugse Group Daenens, het grootste dienstenchequebedrijf van ons land. In onze provincie werken bijna 4.000 poetshulpen via zijn bedrijf. “Ik ben tevreden, maar het werk is niet af. Onze huishoudhulpen verdienen elke cent van deze loonsverhoging. Ik pleit al jaren voor meer respect en betere arbeidsvoorwaarden. Dat deze inzet nu tot resultaat leidt, doet deugd”, zegt Daenens.

Hij waarschuwt wel voor de toekomst. “Dit akkoord maakt het door de budgettaire krapte opnieuw moeilijker voor iedereen in de sector. 77 cent extra voor de huishoudhulpen betekent voor de werkgever 30 cent extra kosten, bovenop die ene euro. We moeten dus niet doen alsof alle problemen nu opgelost zijn.”

The post Poetshulpen krijgen opslag, maar CEO waarschuwt: “We moeten niet doen alsof alle problemen nu opgelost zijn” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Jade (19) volgt stage bij internationale dansstudio’s in Kopenhagen en LA: “Ik wil de absolute top halen”

Jade Den Baes (19) uit Zwevezele volgde al lessen in een Brugse dansschool toen ze amper vijf jaar was. Veertien jaar later volgt ze training en lessen in internationale dansscholen in Kopenhagen en Los Angeles. Binnenkort trekt ze voor zeven maanden naar Praag. “Ik droom ervan als danser internationaal door te breken”, laat ze opgewekt weten. “Het is een harde

Lees meer »

Kenniscentrum raadt individuele bloedtesten voor PFAS niet aan

Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) beveelt momenteel niet aan om op individuele basis PFAS-bloedtests uit te voeren. Omdat er nog veel onduidelijk is over de gezondheidsrisico’s en opsporing van de niet-afbreekbare synthetische stoffen, vindt het kenniscentrum de kans dat zo’n test een patiënt een concreet voordeel biedt erg klein.

Lees meer »

Correcties en aanvullingen in juli

Het nieuwsombudsteam verzamelt hier correcties en relevante aanvullingen bij de berichtgeving van VRT NWS. Ze worden vaak gemeld door aandachtige lezers, kijkers of luisteraars. De focus ligt vooral op opmerkingen in verband met radio- en tv-programma’s. Correcties en aanvullingen bij online artikels of posts op sociale media worden in het artikel of de post zelf verwerkt, maar kunnen hier ook

Lees meer »